Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Oma huolellisuus on tärkein asia paloturvallisuuden kannalta, myös keittiössä. Älä jätä patoja porisemaan tai kodinkoneita käyntiin ilman valvontaa. Ole tarkkana, jos sähkölaite ei toimi kunnolla, jos huomaat virtajohdossa vikaa tai jos laitteesta lähtee kärähtänyt haju tai outo ääni.

 

Tarkkana kuuman lieden äärellä

Kun liesi on kuumana, keskity kokkaamiseen. Moni tulipalo saa alkunsa, kun ruoka unohtuu hellalle eikä pohjaanpalamista, ylikuumenemista tai kuumalle levylle kuohunutta ruokaa huomata ajoissa.

Älä säilytä mitään liedellä ja varmista, ettei sen lähellä ole mitään syttyvää. Pidä esimerkiksi talouspaperirulla ja ruokapakkaukset kaukana liedestä ja ripusta patalaput niin etäälle, etteivät ne pääse putoamaan liedelle.

Pidä kansi lähettyvillä, etenkin silloin, kun kuumennat rasvaa. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle ja tukahduta liekit. Älä koskaan yritä sammuttaa rasvapaloa vedellä, sillä nopeasti höyrystyvä vesi saattaa aiheuttaa räjähdysmäisen leimahduksen.

Puhdista liesituuletin säännöllisesti rasvasta. Jos liedellä leimahtaa, laita liesituuletin heti pois päältä ja sammuta liesi.

Tarkista, onko liedessäsi ajastin, joka katkaisee virran automaattisesti tietyn ajan jälkeen. Hanki tarvittaessa turvakytkin lisävarusteena.

 

Uuni päällä, kokki paikalla

Kuten muussakin ruoanlaitossa, myös uunin kanssa pitää olla valppaana. Kun ruoka on uunissa, ei ole oikea aika lähteä lenkille tai nukahtaa.

Varo, ettei leivinpaperi osu uunin kuumiin vastuksiin. Jos leivinpaperi leimahtaa, sammuta uuni ja pidä luukku kiinni, sillä hapen loppuessa liekit lopulta hiipuvat. Muista, että voipaperia ei saa laittaa uuniin.

Puhdista uuni säännöllisesti rasvajäämistä. Uunissa ei kannata säilyttää mitään. Helposti käy niin, että uuni laitetaan lämpenemään ja tavarat unohtuvat uuniin kuumentumaan.

 

Astianpesukone ei jää yksin tiskaamaan

Älä jätä tiskikonetta käyntiin, kun poistut kotoa tai käyt nukkumaan. Palon lisäksi myös vesivuodot ovat riski. Jos sinulla on kodin hälytysjärjestelmä, voit liittää astianpesukoneen älypistorasiaan ja ohjelmoida virran katkeamaan automaattisesti, kun poistut kotoa ja kytket hälytysjärjestelmän päälle. Lue myös, miten voit ehkäistä keittiön vesivahinkoja.

 

Pienkoneet kunnossa

Älypistorasia on hyvä apu myös keittiön pienkoneiden, kuten kahvinkeittimen yhteyteen. Virran voi tarvittaessa sammuttaa mobiilisovelluksen avulla kodin ulkopuoleltakin tai ajastaa sammumaan tiettyyn aikaan.

Ole tarkkana leivänpaahtimen kanssa, sillä kuumat vastukset voivat sytyttää liian ohuen leipäviipaleen palamaan. Muista puhdistaa leivänpaahdin muruista: irrota töpseli seinästä, tyhjennä murutarjotin ja ravistele kiinni jääneet murut ulos. Älä kaiva leipäpaloja paahtimesta metalliesineillä sähköiskuvaaran vuoksi, jos paahdin on seinässä.

 

Jääkaappi ja pakastin ilman pölyä

Toisin kuin muita sähkölaitteita, jääkaappia ja pakastinta ei voi sammuttaa, kun poistut kotoa. Sitä suuremmalla syyllä niiden paloturvallisuudesta kannattaa huolehtia. Kylmälaitteiden takaosaan kertyy pölyä, joka pitää imuroida vähintään kerran vuodessa. Tarkista myös, että laitteet on sijoitettu niin, että ilma pääsee kiertämään tuuletusaukkojen kautta.

 

Sammuta oikein

Jos sähkölaite syttyy palamaan, toimi nopeasti. Katkaise virta: vedä sähköjohto irti pistorasiasta tai katkaise virta asunnon pääkytkimestä. Joskus palo sammuu jo virran katkettua.

Eri sammutusvälineet sopivat eri tilanteisiin. Sammutuspeite on hyvä apu keittiön palotilanteissa, esimerkiksi rasvapalon ja pienen sähkölaitteen palon tukahduttamiseen. Sillä voi myös hidastaa ja rajoittaa isompien laitteiden palamista.

Kotona on syytä olla myös käsisammutin. Nestesammutin on yleensä helppo käyttää ja sopii moneen sammutukseen. Jauhesammuttimen jauhe leviää tehokkaasti ja on haastavaa siivota pois, mutta kodin sammutusvälineistä se on tehokkaimpia. Jos kaapiston sisällä oleva kylmälaite on syttynyt takaosasta, voi palon saada sammumaan sumuttamalla sammutusjauhetta alaosan tuuletusaukkojen kautta.

Lisätietoa kotiin sopivista sammutusvälineistä saat esimerkiksi Pelastustoimen sivuilta.

 

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Tee poistumisharjoitus kotona lasten kanssa

Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Asentaja kertomassa palovaroittimesta

Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Palokuntalainen

Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Mies sytyttämässä kynttilöitä

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Tyttö ja isä grillaamassa

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Isä ja tytär hakemassa polttopuita

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Isä ja poika takan edessä

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tuli takassa

Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet