Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Julkaistu: kesäkuuta 07, 2021 Kirjoittaja  Nancy Lindroth

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Oma huolellisuus on tärkein asia paloturvallisuuden kannalta, myös keittiössä. Älä jätä patoja porisemaan tai kodinkoneita käyntiin ilman valvontaa. Ole tarkkana, jos sähkölaite ei toimi kunnolla, jos huomaat virtajohdossa vikaa tai jos laitteesta lähtee kärähtänyt haju tai outo ääni.

 

Tarkkana kuuman lieden äärellä

Kun liesi on kuumana, keskity kokkaamiseen. Moni tulipalo saa alkunsa, kun ruoka unohtuu hellalle eikä pohjaanpalamista, ylikuumenemista tai kuumalle levylle kuohunutta ruokaa huomata ajoissa.

Älä säilytä mitään liedellä ja varmista, ettei sen lähellä ole mitään syttyvää. Pidä esimerkiksi talouspaperirulla ja ruokapakkaukset kaukana liedestä ja ripusta patalaput niin etäälle, etteivät ne pääse putoamaan liedelle.

Pidä kansi lähettyvillä, etenkin silloin, kun kuumennat rasvaa. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle ja tukahduta liekit. Älä koskaan yritä sammuttaa rasvapaloa vedellä, sillä nopeasti höyrystyvä vesi saattaa aiheuttaa räjähdysmäisen leimahduksen.

Puhdista liesituuletin säännöllisesti rasvasta. Jos liedellä leimahtaa, laita liesituuletin heti pois päältä ja sammuta liesi.

Tarkista, onko liedessäsi ajastin, joka katkaisee virran automaattisesti tietyn ajan jälkeen. Hanki tarvittaessa turvakytkin lisävarusteena.

 

Uuni päällä, kokki paikalla

Kuten muussakin ruoanlaitossa, myös uunin kanssa pitää olla valppaana. Kun ruoka on uunissa, ei ole oikea aika lähteä lenkille tai nukahtaa.

Varo, ettei leivinpaperi osu uunin kuumiin vastuksiin. Jos leivinpaperi leimahtaa, sammuta uuni ja pidä luukku kiinni, sillä hapen loppuessa liekit lopulta hiipuvat. Muista, että voipaperia ei saa laittaa uuniin.

Puhdista uuni säännöllisesti rasvajäämistä. Uunissa ei kannata säilyttää mitään. Helposti käy niin, että uuni laitetaan lämpenemään ja tavarat unohtuvat uuniin kuumentumaan.

 

Astianpesukone ei jää yksin tiskaamaan

Älä jätä tiskikonetta käyntiin, kun poistut kotoa tai käyt nukkumaan. Palon lisäksi myös vesivuodot ovat riski. Jos sinulla on kodin hälytysjärjestelmä, voit liittää astianpesukoneen älypistorasiaan ja ohjelmoida virran katkeamaan automaattisesti, kun poistut kotoa ja kytket hälytysjärjestelmän päälle. Lue myös, miten voit suojata kodin vesivahingoilta.

 

Pienkoneet kunnossa

Älypistorasia on hyvä apu myös keittiön pienkoneiden, kuten kahvinkeittimen yhteyteen. Virran voi tarvittaessa sammuttaa mobiilisovelluksen avulla kodin ulkopuoleltakin tai ajastaa sammumaan tiettyyn aikaan.

Ole tarkkana leivänpaahtimen kanssa, sillä kuumat vastukset voivat sytyttää liian ohuen leipäviipaleen palamaan. Muista puhdistaa leivänpaahdin muruista: irrota töpseli seinästä, tyhjennä murutarjotin ja ravistele kiinni jääneet murut ulos. Älä kaiva leipäpaloja paahtimesta metalliesineillä sähköiskuvaaran vuoksi, jos paahdin on seinässä.

 

Jääkaappi ja pakastin ilman pölyä

Toisin kuin muita sähkölaitteita, jääkaappia ja pakastinta ei voi sammuttaa, kun poistut kotoa. Sitä suuremmalla syyllä niiden paloturvallisuudesta kannattaa huolehtia. Kylmälaitteiden takaosaan kertyy pölyä, joka pitää imuroida vähintään kerran vuodessa. Tarkista myös, että laitteet on sijoitettu niin, että ilma pääsee kiertämään tuuletusaukkojen kautta.

 

Sammuta oikein

Jos sähkölaite syttyy palamaan, toimi nopeasti. Katkaise virta: vedä sähköjohto irti pistorasiasta tai katkaise virta asunnon pääkytkimestä. Joskus palo sammuu jo virran katkettua.

Eri sammutusvälineet sopivat eri tilanteisiin. Sammutuspeite on hyvä apu keittiön palotilanteissa, esimerkiksi rasvapalon ja pienen sähkölaitteen palon tukahduttamiseen. Sillä voi myös hidastaa ja rajoittaa isompien laitteiden palamista.

Kotona on syytä olla myös käsisammutin. Nestesammutin on yleensä helppo käyttää ja sopii moneen sammutukseen. Jauhesammuttimen jauhe leviää tehokkaasti ja on haastavaa siivota pois, mutta kodin sammutusvälineistä se on tehokkaimpia. Jos kaapiston sisällä oleva kylmälaite on syttynyt takaosasta, voi palon saada sammumaan sumuttamalla sammutusjauhetta alaosan tuuletusaukkojen kautta.

Lisätietoa kotiin sopivista sammutusvälineistä saat esimerkiksi Pelastustoimen sivuilta.

 

Oletko valmis suojaamaan kotisi?

Kiinnostuitko hälytyskeskuksen valvomasta hälytysjärjestelmästä? Jätä meille tarjouspyyntö tästä!

Lue myös Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?