Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen. Siksi Sector Alarmin optiset savuilmaisimet on kytketty sarjaan, ja hälytyksen tullessa kaikki kodin savuilmaisimet alkavat hälyttää yhtäaikaa erittäin voimakkaalla äänellä.

Pelastuslain mukaan palovaroittimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 m² kohti sekä vähintään yksi jokaisessa kerroksessa tai tasossa, myös asuntoon yhteydessä olevissa kellari- tai ullakkotiloissa. Esimerkiksi kaksikerroksisessa asunnossa, jossa molempien kerrosten pinta-ala on 65 m², tulee molemmissa kerroksissa olla vähintään kaksi palovaroitinta. Palovaroittimien määrään ja asennuspaikkaan vaikuttaa lisäksi tilan muoto.

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä on myös erittäin tehokas palohälytysjärjestelmä. Hälytysjärjestelmään sisältyy aina vähintään yksi erittäin herkkä savuilmaisin, joka tunnistaa pienimmänkin määrän savua. Näin asukas saa hälytyksen mahdollisimman varhain ja säästää kriittisiä sekunteja palon alkuvaiheessa. Vaikka koti olisi tulipalon sattuessa tyhjillään, Sector Alarmin hälytyskeskuksessa palohälytykseen reagoidaan välittömästi, tarkastetaan tilanne kameratunnistimen ottamista kuvista ja kutsutaan tarvittaessa palokunta paikalle.

Hälytysjärjestelmää asennettaessa asentaja käy läpi asunnon tilaratkaisut ja tekee niiden perusteella suosituksen savuilmaisimien sijoittelusta.

– Jos palovaroittimia laitetaan vähimmäisvaatimusten mukainen määrä, on paras paikka makuuhuoneiden ja muiden asuintilojen välissä. Ylemmissä kerroksissa paras paikka on portaikon yläpuolella. Suositeltavaa on kuitenkin laittaa palovaroitin kaikkiin tiloihin, joissa yövytään, ohjeistaa Sector Alarmin Tekninen kouluttaja Jesse Ketokoski.

– Mikäli asunnossa on useita kerroksia tai tila on erittäin suuri, kannattaa palovaroittimet kytkeä sarjaan. Näin kaikki varoittimet hälyttävät heti, kun yksikin tunnistaa savun, jatkaa Jesse Ketokoski.

Palovaroitin sijoitetaan asunnon kattoon paikkaan, johon savu pääsee esteettä ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Etäisyys nurkkiin, kattopalkkeihin, seinään tai muihin esteisiin tulee olla vähintään 50 cm.

Palovaroitinta ei pidä sijoittaa paikkaan, jossa se voi vikaantua tai toistuvien virheellisten hälytysten todennäköisyys on erityisen suuri. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi keittiö ja kosteat tilat. Palovaroitinta ei pitäisi myöskään sijoittaa tuuletusikkunan tai ilmanvaihtoventtiilin edustalle eikä koneellisen ilmanvaihdon läheisyyteen.

Itse asennettavan palovaroittimen asennuksessa ja käytössä tulee aina noudattaa laitteen mukana tulevia laitekohtaisia ohjeita. Itse asennetun palovaroittimen toiminta ja paristot myös kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmään kuuluvan savuilmaisimen oikeasta asennuksesta vastaa koulutettu asentaja, ja testaamme hälytysjärjestelmän toimivuuden automaattisesti useita kertoja päivässä. Asiakkaamme voi olla varma, että niin palohälyttimet kuin muutkin hälytysjärjestelmän laitteet ovat aina toimintakunnossa.

 

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa, myös vapaa-ajan asunnossa

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa ja pelastuslaki velvoittaa huoneiston haltijan huolehtimaan asunnon varustamisesta riittävällä määrällä palovaroittimia. Sisäasiainministeriön asetus tarkentaa säännöksiä palovaroittimien sijoittamisesta ja kunnossapidosta.

Uudisrakentamisessa edellytetään nykyään huoneistokohtaisia sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia, joiden sijainti suunnitellaan jo rakennusvaiheessa.

 

Miten teet kodistasi paloturvallisemman?

Katso vinkit ja ohjeet — Lataa opas.
Opas on koottu yleisimpien kodin paloturvallisuusriskien tiedostamiseksi sekä opastamaan kuinka näitä riskejä voi helposti pienentää.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Tee poistumisharjoitus kotona lasten kanssa

Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Asentaja kertomassa palovaroittimesta

Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Palokuntalainen

Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Poika keittämässä spagettia

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Tyttö ja isä grillaamassa

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Isä ja tytär hakemassa polttopuita

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Isä ja poika takan edessä

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tuli takassa

Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Muut aihealueet