Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Hanna-Mari Heilimä on tehnyt työtä turvallisuuden parissa jo useita vuosia. Ensin viisi vuotta vartiointialalla ja sen jälkeen pari vuotta hälytyskeskustyössä. Kolmisen vuotta sitten turvallisuus tuli myös osaksi Heilimän vapaa-aikaa.

 

Meripelastusta ja palokuntaa

- Kiinnostuin meripelastustyöstä, tai näin sisävesillä järvipelastuksesta, niin, että lähdin mukaan Pirkanmaan meripelastusyhdistyksen toimintaan, hän kertoo.

Nyt Heilimä kuuluu yhdistyksen hälytysmiehistöön, joka on avovesikauden ajan ympärivuorokautisessa valmiudessa vesipelastustehtäviin. Viikottaisten harjoitusten avulla hälytysmiehistöä valmennetaan sekä kiireellisiin että kiireettömiin pelastustehtäviin.

- Sama porukka pisti pystyyn sopimuspalokuntaa Valkeakoskelle, joten oli luontevaa lähteä mukaan myös siihen. Myöhemmin vaihdoin Sääksjärven palokuntaan, joka on lähempänä omaa kotia, hän kertoo.

Sopimuspalokunnat ympäri Suomen huolehtivat sammutus- ja pelastustehtävistä aluepelastuslaitosten kanssa tehtyjen palokuntasopimusten mukaisesti. Onnettomuuden sattuessa hätäkeskus tekee tilannearvion ja hälyttää tarvittaessa sopimuspalokunnan tehtävälle. Heilimä on Sääksjärven sopimuspalokunnan hälytysosaston aktiivijäsen.

 

Valmiina viidessä minuutissa

- Meitä työllistävät tulipalojen lisäksi esimerkiksi tieliikenneonnettomuudet ja ensihoidolliset hälytykset, Heilimä kertoo.

Sääksjärven sopimuspalokunta Lempäälässä on hälytysvalmiudessa ympäri vuoden ja vuorokauden. Hälytystehtäviä sillä on 100-200 vuosittain. Toiminta vaatii jäseniltä sitoutumista, sillä vaikka hälytysmiehistö ei päivystä asemalla, on ensimmäisen hälytetyn yksikön lähdettävä matkaan viiden minuutin kuluessa hälytyksestä. Aluetta halkoo vilkasliikenteinen Helsinki-Tampere-moottoritie, joten palokunta on hankkinut erityisosaamista tieliikenneonnettomuuksien pelastustehtäviin.

Hälytysosaston viikkoharjoituksissa aiheet vaihtelevat laidasta laitaan.

- Harjoittelemme monipuolisesti toimimista erilaisissa pelastustilanteissa. Treenaamme rakennuspalojen sammutusta ja palo- ja pelastustyön erikoiskaluston käyttöä, kuten auton purkamiseen tarvittavia välineitä. Tärkeä osa harjoittelua on ensiaputaitojen ylläpitäminen, Heilimä kertoo.

 

Turvallisuustietoa koteihin työn puolesta

Turvallisuus ja ihmisten auttaminen on keskeistä myös Heilimän työssä Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajana.

- Pystyn yhdistämään harrastuksen ja työn, kun asentajana voin viedä työssäni turvallisuustietoa koteihin, Heilimä sanoo.

- Esimerkiksi savuilmaisimia suositellessani voin kokemuksen perusteella kertoa asiakkaalle, mistä paloja yleensä lähtee, mitä ne saavat aikaan ja kuinka nopeasti palo kehittyy. Asiakas tietenkin itse lopulta tekee päätöksen savuilmaisimien hankinnasta. Monesti saadaan asiakkaiden kanssa myös hyviä keskusteluja aikaan turvallisuusasioista ja jos hälytysjärjestelmän laajentaminen on kustannuskysymys, voidaan silti yhdessä miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja, joilla voidaan ennaltaehkäistä paloriskejä.

 

Kodin paloturvallisuuden plussat ja miinukset

Palokuntalaisen silmin suomalaiskotien paloturvallisuudessa toistuvat usein samat hyvät puolet – ja samat puutteet.

- Kodin alkusammutusvälineistö osuu harvoin silmiin. Sammutusvälineiden pitäisi olla helposti saatavilla, eikä kaapin perällä. Yleisimmin kodeissa on sammutuspeite ja käsisammutin, joiden käyttämistä on kuitenkin hyvä harjoitella. Palokuntien tapahtumissa on usein alkusammutuskoulutusta, jota kannattaa hyödyntää, Hanna-Mari Heilimä opastaa.

Hänen mukaansa perinteisiä palovaroittimia näkyy paljon kodeissa. Palovaroitin ei kuitenkaan toimi ikuisesti.

- Kannattaa huomioida, että testinapin painallus testaa käytännössä vain pariston toimivuutta, ei sitä onko ilmaisin enää kykenevä havaitsemaan savua. Siksi tavanomainen paloilmaisin pitäisi vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein, paristot mielellään vuosittain. Sector Alarmin kotihälytysjärjestelmään kuuluvat savuilmaisimet testataan huoltokäyntien yhteydessä ja vaihdetaan uusiin 10 vuoden välein tai kun järjestelmä havaitsee, että akun lataus alkaa olla vähissä.

 

Palovaroittimen sijainnilla on iso merkitys

Paloilmaisimien sijoittelu on tärkeää ja että niitä on riittävästi.

- Paloilmaisin tulisi olla vähintään joka kerroksessa, myös erillisissä tiloissa, joissa ei asuta. Vaikka materiaaliset vahingot eivät huolettaisikaan, savu leviää nopeasti kaikkialle. Kun alakerta on täyttynyt savusta, ei sinne enää ole asiaa, Heilimä painottaa.

- Esimerkiksi omakotitalon tekninen tila kannattaa suojata, samoin kodinhoitohuone, jossa on vieläpä paljon sähkölaitteita. Joskus asiakas saattaa todeta, että ”kellarissa ei ole yhtään mitään, se on pelkkä varastotila”, mutta käy ilmi, että siellä onkin pakastin tai muita kylmälaitteita, jotka ovat tilastollisesti isoimpia tulipaloriskejä.

Suuri merkitys paloturvallisuuteen on omalla valvonnalla.

- Moni palo lähtee sähkölaitteista, joten yksinkertaistetusti, mitä enemmän vedät pistokkeita irti, sitä enemmän riski pienenee.

 

Mukaan palokuntaan?

Sopimuspalokunnan pelastustoiminta vaatii erikoiskoulutuksen. Sammutustyökurssin suorittaminen ja jatkuva harjoittelu ovat edellytys hälytystehtäviin. Sopimuspalokunnat tekevät kuitenkin myös muuta kuin pelastustehtäviä.

- Tehtävänämme voi olla vaikka pienempää vahingontorjuntaa, esimerkiksi kaatuneiden puiden raivaamista. Joskus päivystämme rallikisoissa tai muissa tapahtumissa, Hanna-Mari Heilimä kertoo.

Turvallisuustiedon lisääminen on tärkeä osa sopimuspalokuntien työtä ja jokainen voi olla mukana toiminnassa.

- Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Jos vähänkin kiinnostaa, kannattaa käydä kokeilemassa. Kaikille löytyy omia tehtäviä. Olen itse melko pienikokoinen, joten en fysiikan puolesta pysty kaikkiin tehtäviin. On kuitenkin paljon töitä, joita pystyn hyvin suorittamaan ja samalla joku muu vapautuu niihin fyysisesti vaativampiin tehtäviin, Heilimä kuvailee.

- Palokuntaharrastuksessa ei lopulta ole mitään rajoitteita. Vähän sama kuin asentajien työssä, tärkeintä on asenne ja halu tehdä merkityksellistä työtä. Minulle on tärkeää, että voin auttaa, Hanna-Mari Heilimä toteaa.

 

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Tee poistumisharjoitus kotona lasten kanssa

Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Asentaja kertomassa palovaroittimesta

Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Poika keittämässä spagettia

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Mies sytyttämässä kynttilöitä

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Tyttö ja isä grillaamassa

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Isä ja tytär hakemassa polttopuita

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Isä ja poika takan edessä

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tuli takassa

Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet