Hälytyskeskus on aina valmiudessa: "Kun hälytys tulee, päivystäjä ottaa tilanteen haltuun"

Hälytyskeskuspäivystäjä Thomas Erikssonin työvuoroissa tilanteet vaihtelevat. Työssä tarvitaan päätöksentekokykyä, tilannetajua ja pelisilmää sekä hyviä työkavereita, kahvia ja lauantaisin pizzaa.

Keskellä yötä suuri osa suomalaisista nukkuu. Sector Alarmin toimitiloissa on muuten hiljaista, mutta hälytyskeskuksessa äänimerkit ja vilkkuvat valot päivystäjien tietokoneiden ruuduilla kertovat, että asiakkaan luona hälytys on lauennut. Siitä käynnistyy prosessi, jossa hälytyskeskuspäivystäjällä on keskeinen rooli

- Kun hälytys tulee, hälytyskeskuspäivystäjä ottaa tilanteen haltuun, sanoo Thomas Eriksson, joka työskentelee hälytyskeskuspäivystäjänä Sector Alarmin hälytyskeskuksessa.

 

Kaikki tilanteet selvitetään

Sector Alarmin sydän on 24 tuntia vuorokaudessa päivystävä hälytyskeskus, jossa turvallisuusalan ammattilaiset ovat jatkuvasti valmiina vastaamaan erilaisiin hälytystilanteisiin. Työtä tehdään päivä- ja yövuoroissa ja paikalla on aina useampi päivystäjä.

Thomas Erikssonin työvuoro alkaa yleensä samalla kaavalla: kahvimuki käteen, tietokone päälle ja sovellukset auki. Siitä eteenpäin työpäivän sisältö on kuitenkin joka kerta erilainen.

- Prosessit on määritelty tarkasti, mutta usein tarvitaan tilannekohtaista harkintaa, miten missäkin tilanteessa toimitaan.

Hälytyksen tullen ruudulla näkyy, mistä hälytysjärjestelmän laitteesta hälytys on lähtöisin. Tilanteen selvittämistä auttaa, jos tilassa on hälytyksestä aktivoituva kamera.

- Kamerailmaisin on tosi hyvä. Siitä näkee heti, mistä on kyse. Esimerkiksi, jos kuvassa nähdään paljon savua, voimme hälyttää palokunnan paikalle, Thomas kertoo.

Aina hälytys ei tarkoita vaaraa:

- Kaikkein tyypillisin hälytystilanne on onneksi väärä hälytys.

Arkiaamut ovat otollista aikaa aiheettomille hälytyksille, kun henkilökunta tulee työpaikoille ja näppäilee hälytysjärjestelmän koodin väärin tai kun kotia yön ajan suojannut kotona-tila eli niin sanottu kuorisuojaus unohtuu päälle, kun ovi avataan.

- Tyypillinen aamuisin tuleva väärä hälytys on sellainen, että kotona on ollut kuorisuojaus päällä ja se sitten unohdetaan. Lähdetään hakemaan aamun lehteä ja päästetään koira pihalle, on aika yleinen kombo, Thomas naurahtaa.

 

Nopea reagointi ja hyvät hermot

Thomas Eriksson valittiin Suomen ensimmäisessä Sector Alarm Awards –gaalassa Vuoden Luottopelaajaksi. Mitä hälytyskeskuspäivystäjän työ vaatii Luottopelaajan mielestä?

- Asiakaspalveluhenkisyyttä, hyviä hermoja ja etenkin kykyä mukautua tilanteeseen, Thomas listaa ja jatkaa:

- Tässä työssä tarvitaan nopeaa reagointia, jämptiyttä ja kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä. Ja samalla hyvää pelisilmää,

Thomas päätyi turvallisuusalalle aluksi armeijan jälkeen kesätöihin. Sotilaspoliisina palvellut mies suoritti vartijakortin ja päästyään opiskelemaan historiaa, jatkoi töitä opintojen ohella. Hälytyskeskuspäivystäjänä Thomas on työskennellyt jo useamman vuoden. Vuorotyö sopii yliopisto-opiskelijan elämäntilanteeseen.

- Työvuorot on saatu tosi hyvin sopimaan luentoaikatauluihin. Joustoa on puolin ja toisin. Olen itse valmiina paikkaamaan sairaustapauksia nopealla aikataululla ja sitten taas saan itse hyvin vapaata esimerkiksi ainejärjestön aktiviteetteihin, Thomas kiittää.

Vaativa työ hälytyskeskuksessa on muovannut Thomaksen opiskelutapoja.

- Opiskelutöiden deadlinea ei tarvitse panikoida, sillä rationaalinen tapa toimia ja hoitaa asioita auttaa suoriutumaan hyvin. Enkä ota stressiä pienistä asioista, hän miettii.

 

Työpaikalla vietetään joulut ja juhannukset

Sector Alarmin hälytyskeskuksen työntekijöistä valtaosa on työskennellyt alalla pitkään. Vastuullisessa työssä ja mukavassa työyhteisössä viihdytään – harva lähtee ja moni haluaa tulla mukaan. Porukalla on hyvä henki ja työkavereita huomioidaan arjessa.

- Jos työkaverilla on yllättäviä menoja, muut vaihtavat joustavasti työvuoroja. Kiva tapa on sekin, että iltavuoro keittää valmiiksi kahvia aamuvuorolle. Ja lauantaisin tilataan usein pizzaa, Thomas kertoo.

Työkavereiden kanssa jaetaan myös joulut, juhannukset, vaput, uudetvuodet ja muut juhlapäivät. Myös Thomas on viettänyt monet juhlapyhät työn merkeissä.

- Usein juhlapyhinä on mukavan rauhallinen tunnelma. Juhlapäivä näkyy meilläkin esimerkiksi tarjoiluissa. Vappuna nautitaan munkkia ja simaa ja jouluaattona voi nauttia jouluateriasta läpi yön, hän kuvailee.

Koska hälytyskeskus on jatkuvasti valmiudessa ja jotkut päivystäjistä aina työvuorossa, ei yhteistä vapaa-aikaa voi koskaan viettää koko työporukan voimin. Sitä suuremmalla syyllä tärkeää on työpaikalla vietetty yhteinen aika.

- Työyhteisön tuki on tässä työssä todella tärkeää. Moni meistä on tehnyt pitkään töitä yhdessä. Täällä tuetaan toisiamme, tunnetaan toisemme ja viljellään yhteistä huumoria, Thomas kertoo.

Huumori on pitkän yhteisen ajan jälkeen nivoutunut omanlaisekseen. Porukalla on tapana tehdä pieniä jäyniä seuraaville vuoroille, erityisesti esimiehille.

- 12 tunnin vuoroja ei jaksa tehdä ihmisten kanssa, joiden kanssa ei ole kivaa. Tässä työssä ollaan niin tiiviisti yhdessä.

 

Parasta on asiakkaan auttaminen

- Asiakkaalle on helpottavaa tietää, että oli ajankohta mikä tahansa, aina on auttamassa toinen ihminen, joka tietää, miten toimia, sanoo Thomas.

Vaikeissakin tilanteissa hälytyskeskuspäivystäjä pysyy rauhallisena.

- Joskus asiakkaita pitää rauhoitella. Oma ammattitaito on siinä apuna, kun kerrotaan asiakkaalle rauhallisesti, rauhallisella äänellä mikä tilanne on. Usein tilanne tuntuu asiakkaasta pahemmalta mitä se onkaan.

Parasta työssä on Thomaksen mielestä asiakkaan auttaminen:

- Ehkä palkitsevinta on, kun voi auttaa asiakasta vielä vähän pidemmälle. Kun hälytys on kuitattu ja akuutti vaara on ohi ja yhdessä asiakkaan kanssa selvitetään, mitä kannattaa tehdä seuraavaksi.

- Yksi tärkeimmistä, ellei tärkein tehtävämme on olla asiakkaan tukena ongelmatilanteessa, Thomas kiteyttää hälytyskeskuksen roolin.

 

Lue lisää aiheesta
Perhe sohvalla

Monipuolinen hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja asukkaat

Koti on paikka, jossa on hyvä olla ja siksi sen suojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Koti onkin hyvä suojata muun muassa vesivahingoilta, paloilta ja murroilta.

Perhe lattialla pelaamassa

Näin valitset parhaan hälytysjärjestelmän kotiisi

Sector Alarmin kouluttaja, Jesse Ketokoski kertoo, mitä kodin turvalaitteiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Koira katselemassa ulos ikkunasta

Koira yksin kotona? Hälytysjärjestelmä suojelee myös lemmikkejä

Hälytysjärjestelmä on tärkeä apu eläintaloudessa. Se valvoo palojen ja murtojen varalta ja suojaa koko kotia, perhettä ja rakkaita lemmikkejä.

Perhe lähdössä kotoa

Kameratunnistin nopeuttaa avun saamista – näin se toimii

Kameratunnistin on tärkeä osa kodin hälytysjärjestelmää. Yhdessä ja samassa laitteessa on mukana niin liiketunnistin, lämpöilmaisin kuin hälytyksestä aktivoituva kamera. Hälytyksen sattuessa kuvat nopeuttavat tilanteen tunnistamista ja avun saamista paikalle.

Lapset tekemässä läksyjä

Kun lapsi on yksin kotona: turvallisuusvinkkejä koululaisten vanhemmille

Moni koululainen viettää aikaa yksin kotona iltapäivisin koulun jälkeen ja loma-aikoina, kun vanhemmat ovat töissä. Yksin kotona oleminen sujuu mukavasti, kun kodin turvallisuus on kunnossa.

Lapsi lähdössä matkalle

Matkaan! Hälytysjärjestelmä huolehtii, että koti pysyy kunnossa

Kodin hälytysjärjestelmän ansiosta tiedät, että koti on hyvässä turvassa pitkänkin matkan aikana. Jos jotain tapahtuu, Sector Alarmin hälytyskeskus on aina valmiudessa ja huolehtii avun paikalle.

Sector Alarm - Tiina

Kaikkein tärkein onnistumisen mittari: 99 % tyytyväisiä asiakkaita

Sector Alarmin tärkein tehtävä on huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Aivan yhtä tärkeää on tehdä se niin, että asiakas voi joka hetki olla tyytyväinen palveluun. Asiakastyytyväisyyttä mitataan jokaisella kohtaamisella, satoja kertoja päivässä, kertoo Suomen asiakaspalvelutiimin esimies Tiina Okkonen.

Sector Alarmin myyjä esittelemässä palvelua

Sector Alarmista S-ryhmän uusi bonusyhteistyökumppani – ”Kodin turvapalvelut kiinnostavat yhä useampia”

Sector Alarm ja S-ryhmä ovat solmineet valtakunnallista bonusyhteistyötä koskevan sopimuksen. Sopimuksen myötä kodin hälytysjärjestelmän kuukausimaksusta saa jatkossa S-ryhmän Bonusta.

Lapset makoilemassa lattialla

Ihan eka koulupäivä! Käytännön tietoa ekaluokkalaisille ja vanhemmille

Mitä ensimmäisenä koulupäivänä tapahtuu? Kokosimme vastauksia käytännön kysymyksiin, joita lapsille ja vanhemmille herää koulun kynnyksellä.

Sector Alarmin toimitusjohtaja Petteri Kaijasilta

”Turvallisuus on yksi maailman megatrendeistä”, sanoo Sector Alarmin uusi toimitusjohtaja Petteri Kaijasilta

Sector Alarmin toimitusjohtajaksi on nimitetty Petteri Kaijasilta, 45. Vahvasti kasvava yritys saa riveihinsä kasvuosaajan, joka uskoo, että kiinnostus kodin turvaamiseen tulee olemaan vahva trendi myös Suomessa. Jalkapalloammattilaisenakin tunnettu Kaijasilta haluaa tuoda parhaat opit pelikentiltä yritysmaailmaan.

Isä ja lapset mökillä

Suojaa vapaa-ajan asunto - asiantuntijan vinkit

Mökkeily on suomalaisten rakas harrastus ja elämäntapa. Vapaa-ajan asunnon turvallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota myös silloin, kun se on tyhjillään. Hälytysjärjestelmä auttaa pitämään kesäkodin kunnossa ja tarjoaa suojaa monien yllättävien tilanteiden varalle.

Isä ja poika lähdössä luistelemaan

Talvi tulee! Näin koti kannattaa suojata

Miksi kodin ja vapaa-ajan asunnon suojaukseen kannattaa talvella kiinnittää erityishuomiota? Entä miten kodin hälytysjärjestelmä vastaa talven vaatimuksiin? Lue asiantuntijan vastaukset.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet