Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Tulisijat ja hormit kunnossa

Tulisijojen ja hormien hyvä kunto on ensiarvoisen tärkeää paloturvallisuuden kannalta. Huolehdi, että ne on asennettu oikein ja että etäisyys palavaan materiaaliin on riittävän suuri.

Jos mökki on ollut talven tyhjillään, ensimmäiset lämmitykset kannattaa aloittaa varovasti, jottei lämpö aiheuttaisi halkeamia tulisijaan tai hormeihin. Polta tulisijassa ensin pieni määrä paperia ja varmista, että hormi vetää. Jatka lämmitystä hiljalleen pienellä määrällä puita.

Muista myös nuohous: vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota kolmen vuoden välein. Samalla nuohooja tarkistaa tulisijan, hormin ja piipun kunnon.

 

Tarkista mökin sähkö- ja kaasulaitteet

Tarkista, ovatko talven kylmyys ja kosteus tai esimerkiksi johtoja nakertaneet hiiret vahingoittaneet mökillä säilytettyjä laitteita. Varmista, että kaasuletku on edelleen ehjä ja että liitokset ovat tiiviitä.

 

Sauna lämpimäksi, mutta ei tulikuumaksi

Maltti on valttia myös saunomisessa. Jos kiuas hehkuu kuumana tuntitolkulla, on vaarana, että savukaasujen lämpötila nousee liian suureksi, jolloin kiukaan ja hormien paloturvallisuus on koetuksella.

 

Grillaus hallussa

Huolellisuus tulen käsittelyssä on tarpeen myös kesäkeittiössä. Sijoita grilli etäälle palavasta materiaalista, käsittele sytytysnesteitä varoen ja pidä kuumaa grilliä jatkuvasti silmällä. Lue myös vinkit paloturvalliseen grillaukseen.

 

Tuhkat pesästä vasta jäähtyneinä

Tiesitkö, että tuhkan jäähtyminen voi viedä jopa useita vuorokausia? Odota siis riittävän kauan, ennen kuin tyhjennät tulisijan tuhkasta. Siirrä tuhka kuumuutta kestävään, metalliseen, kannelliseen säilytysastiaan, kauas talon seinistä ja syttyvistä materiaaleista.

 

Palosuojaus ja sammutusvälineet

Tarkista palovaroittimen toiminta ja varmista, että palovaroitin on sijoitettu oikein. Huolehdi, että mökillä on riittävästi alkusammutusvälineitä ja opettele käyttämään niitä, jotta osaat toimia tositilanteessa. Käsisammutin, sammutuspeite ja perinteinen sankoruisku ovat tärkeitä apuvälineitä, jos tuli pitää saada sammumaan. Muista kuitenkin, ettei rasva- tai sähköpaloa saa yrittää sammuttaa vedellä.

Monet vapaa-ajan asunnot on mahdollista varustaa Sector Alarmin hälytyskeskukseen yhdistetyllä palohälytysjärjestelmällä, johon kuuluu myös palohälytysjärjestelmä. Kun savuilmaisin reagoi savuun, se aiheuttaa hälytyksen, joka samaan aikaan välittyy jatkuvasti päivystävään hälytyskeskukseen. Hälytyskeskuspäivystäjä selvittää hälytyksen syyn ja hälyttää tarvittaessa palokunnan paikalle.

 

Oikeilla koordinaateilla pelastajat paikalle

Varmista, että apu löytää tarvittaessa nopeasti perille. 112 Suomi –mobiilisovellus näyttää koordinaatit, jotka välittyvät hätäkeskukseen, kun hätäpuhelu soitetaan sovelluksen kautta. Kesämökin koordinaatit kannattaa tallentaa myös hätäkeskuksen sivuilta ladattavalle sijaintitietolomakkeelle tai muuten laittaa koordinaattitiedot näkyvälle paikalle mökillä.

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Tee poistumisharjoitus kotona lasten kanssa

Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Asentaja kertomassa palovaroittimesta

Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Palokuntalainen

Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Poika keittämässä spagettia

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Mies sytyttämässä kynttilöitä

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Tyttö ja isä grillaamassa

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Isä ja poika takan edessä

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tuli takassa

Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet