Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Julkaistu: toukokuuta 31, 2021 Kirjoittaja  Jenni Lahtinen

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Tulisijat ja hormit kunnossa

Tulisijojen ja hormien hyvä kunto on ensiarvoisen tärkeää paloturvallisuuden kannalta. Huolehdi, että ne on asennettu oikein ja että etäisyys palavaan materiaaliin on riittävän suuri.

Jos mökki on ollut talven tyhjillään, ensimmäiset lämmitykset kannattaa aloittaa varovasti, jottei lämpö aiheuttaisi halkeamia tulisijaan tai hormeihin. Polta tulisijassa ensin pieni määrä paperia ja varmista, että hormi vetää. Jatka lämmitystä hiljalleen pienellä määrällä puita.

Muista myös nuohous: vapaa-ajan asunnon tulisijat ja hormit tulee nuohota kolmen vuoden välein. Samalla nuohooja tarkistaa tulisijan, hormin ja piipun kunnon.

 

Tarkista mökin sähkö- ja kaasulaitteet

Tarkista, ovatko talven kylmyys ja kosteus tai esimerkiksi johtoja nakertaneet hiiret vahingoittaneet mökillä säilytettyjä laitteita. Varmista, että kaasuletku on edelleen ehjä ja että liitokset ovat tiiviitä.

 

Sauna lämpimäksi, mutta ei tulikuumaksi

Maltti on valttia myös saunomisessa. Jos kiuas hehkuu kuumana tuntitolkulla, on vaarana, että savukaasujen lämpötila nousee liian suureksi, jolloin kiukaan ja hormien paloturvallisuus on koetuksella.

 

Grillaus hallussa

Huolellisuus tulen käsittelyssä on tarpeen myös kesäkeittiössä. Sijoita grilli etäälle palavasta materiaalista, käsittele sytytysnesteitä varoen ja pidä kuumaa grilliä jatkuvasti silmällä. Lue myös vinkit paloturvalliseen grillaukseen.

 

Tuhkat pesästä vasta jäähtyneinä

Tiesitkö, että tuhkan jäähtyminen voi viedä jopa useita vuorokausia? Odota siis riittävän kauan, ennen kuin tyhjennät tulisijan tuhkasta. Siirrä tuhka kuumuutta kestävään, metalliseen, kannelliseen säilytysastiaan, kauas talon seinistä ja syttyvistä materiaaleista.

 

Palosuojaus ja sammutusvälineet

Tarkista palovaroittimen toiminta ja varmista, että palovaroitin on sijoitettu oikein. Huolehdi, että mökillä on riittävästi alkusammutusvälineitä ja opettele käyttämään niitä, jotta osaat toimia tositilanteessa. Käsisammutin, sammutuspeite ja perinteinen sankoruisku ovat tärkeitä apuvälineitä, jos tuli pitää saada sammumaan. Muista kuitenkin, ettei rasva- tai sähköpaloa saa yrittää sammuttaa vedellä.

Monet vapaa-ajan asunnot on mahdollista varustaa Sector Alarmin hälytyskeskukseen yhdistetyllä palohälytysjärjestelmällä, johon kuuluu myös palohälytysjärjestelmä. Kun savuilmaisin reagoi savuun, se aiheuttaa hälytyksen, joka samaan aikaan välittyy jatkuvasti päivystävään hälytyskeskukseen. Hälytyskeskuspäivystäjä selvittää hälytyksen syyn ja hälyttää tarvittaessa palokunnan paikalle.

 

Oikeilla koordinaateilla pelastajat paikalle

Varmista, että apu löytää tarvittaessa nopeasti perille. 112 Suomi –mobiilisovellus näyttää koordinaatit, jotka välittyvät hätäkeskukseen, kun hätäpuhelu soitetaan sovelluksen kautta. Kesämökin koordinaatit kannattaa tallentaa myös hätäkeskuksen sivuilta ladattavalle sijaintitietolomakkeelle tai muuten laittaa koordinaattitiedot näkyvälle paikalle mökillä.

Haluatko tietää lisää hälytysjärjestelmästä kotiin tai mökille? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!

Lue seuraavaksi Suojaa vapaa-ajan asunto tai mökki