Miten varmistaa kodin paloturvallisuus

Aikaa jäljellä:
Kodin paloturvallisuuden parantaminen

Miksi kannattaa parantaa kodin paloturvallisuutta

Pelastustoimen tilastojen mukaan Suomessa tapahtuu keskimäärin 8-9 asuinrakennuspaloa joka päivä. Tämä luku korostaa paloturvallisuuden tärkeyttä ja tarvetta jatkuvasti parantaa kodin paloturvallisuutta. 

 

Kodin paloturvallisuuteen panostaminen antaa suojaa rakennukselle, mutta ennen kaikkea sen asukkaille. Palohälyttimien asentaminen, sammutusvälineiden hankkiminen ja turvallisuussuunnitelman laatiminen voivat pelastaa henkiä hätätilanteessa. Kodin paloturvallisuuden parantaminen voi vähentää omaisuusvahinkoja tulipalotilanteessa, ja vahinkojen minimointi voi säästää huomattavia kustannuksia korjaus- ja uudelleenrakennustyössä sekä vakuutusmaksuissa. Paloturvallisuuden parantaminen on investointi, joka tuo mielenrauhaa. Tiedät että kotisi ja perheesi ovat suojassa.

Miten tulipalo yleensä alkaa?

Tulipalot alkavat usein inhimillisestä virheestä tai huolimattomuudesta.

 

Yleisimpiä syitä ovat avotulen, kuten kynttilöiden tai takan valvomaton käyttö, huolimaton tupakointi sisätiloissa ja sähkölaitteiden virheellinen käsittely tai ylikuormitus. Myös erilaisten kodin laitteiden, kuten television tai kiukaan tekniset viat voivat sytyttää tulipalon, samoin kuin vanhat tai vialliset sähköjohdot tai sähkölaitteet.

 

Tulipalot voivat syttyä nopeasti ja levitä äärimmäisen nopeasti, joten ennaltaehkäisy ja varautuminen on tärkeää.

Miten tulipalo yleensä alkaa?
Mitä kuuluu kodin paloturvallisuuteen?

Mitä kuuluu kodin paloturvallisuuteen?

Pelastuslaki (379/2011) ohjaa ja säätelee paloturvallisuutta Suomessa erittäin tarkasti. Palovaroitin on Suomessa pakollinen jokaisessa asunnossa, ja rakennusten rakenteelliseen paloturvallisuuteen löytyy myös kattava ja velvoittava lainsäädäntö.

 

Huoneiston haltijan eli asukkaan tulee hankkia asuntoon lainmukainen määrä palovaroittimia, eli yksi palovaroitin jokaiseen kerrokseen ja yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden. Palovaroittimen toiminta tulee tarkistaa kuukausittain ja paristo vaihtaa vuosittain. Asunto-osakeyhtiöissä taloyhtiö yleensä vastaa sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien uusimisesta ja paristonvaihdosta.

 

Lain mukaan kiinteistön omistajan tai haltijan on huolehdittava kiinteistön paloturvallisuudesta niin, että tulipalon syttymisen ja leviämisen riski on mahdollisimman pieni, ja että ihmiset pystyvät poistumaan rakennuksesta tai pelastautumaan muulla tavoin tulipalon sattuessa.

 

Paloturvallisuusmääräysten laiminlyöminen voi johtaa paitsi vakaviin seurauksiin ihmisten turvallisuudelle, myös merkittäviin taloudellisiin menetyksiin ja rikosoikeudelliseen vastuuseen.

15 keinoa parantaa kodin paloturvallisuutta

Kodin paloturvallisuuden parantaminen on jatkuvaa tekemistä. Lue kokoamme paloturvallisuusohjeet, ja paranna kotisi tai kiinteistösi paloturvallisuutta.

Asenna riittävän monta palovaroitinta

Asenna riittävän monta palovaroitinta

Asentaessasi palovaroittimia noudata paloturvallisuusmääräyksiä. Asenna palovaroittimet oikeisiin paikkoihin, ja hanki niitä tarpeeksi monta (vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti ja vähintään yksi joka kerrokseen/tasoon).

Testaa palovaroittimet säännöllisesti

Testaa palovaroittimet säännöllisesti

Testaa ja puhdista palovaroittimet kuukausittain varmistaaksesi, että ne toimivat kunnolla. Vaihda palovaroittimen paristot vähintään kerran vuodessa.

Uusi palovaroittimet 5-10 vuoden välein

Uusi palovaroittimet 5-10 vuoden välein

Palovaroittimet eivät kestä ikuisesti, ja ne on uusittava 5-10 vuoden välein. Uudemmista palovaroittimista löytyy valmistajan antama parasta ennen -merkintä. 

Estä sähköpalot

Estä sähköpalot

Älä käytä rikkinäisiä kodinkoneita ja sähköjohtoja. Älä myöskään jätä sähkölaitteita lataukseen valvomatta.

Hanki ensisammutusvälineet

Hanki ensisammutusvälineet

Palosammuttimen ja sammutuspeiton pitäminen kotona kädenulottuvilla voi auttaa estämään tulipalon leviämisen.

Laadi poistumissuunnitelma

Laadi poistumissuunnitelma

Suunnittele ja harjoittele perheesi kanssa poistumissuunnitelma tulipalon varalta.

Älä jätä avotulta vartioimatta

Älä jätä avotulta vartioimatta

Älä jätä avotulta (kynttilöitä, takkaa ja lyhtyjä) koskaan vartioimatta ja tarkasta ettei lämmönlähteiden lähellä ole palavia materiaaleja.

Puhdista pölyt kodin sähkölaitteista

Puhdista pölyt kodin sähkölaitteista

Huolehdi, että kaikki kodin sähkölaitteet putsataan pölyistä säännöllisesti, etenkin television tuuletusaukkojen on syytä olla pölyttömiä. 

Älä käytä saunaa varastona

Älä käytä saunaa varastona

Älä käytä saunaa varastona tai kuivaa pyykkejä saunassa. Sähkökiuas voi vikaantua ja ylikuumeta, ja sytyttää lähellä olevat vaatteet tai tavarat tuleen.

Huomioi kylmäkalusteiden ilmanvaihto

Huomioi kylmäkalusteiden ilmanvaihto

Huomioi riittävä ilmanvaihto pakastimen ja jääkaapin ympärillä.

Käytä liettä huolellisesti

Käytä liettä huolellisesti

Älä säilytä tavaraa lieden päällä. Älä myöskään jätä ruokaa liedelle kypsymään ilman vartiointia.

Puhdista tulisijat ja hormit

Puhdista tulisijat ja hormit

Huolehdi, että kaikki kotisi tulisijat puhdistetaan säännöllisesti ja kutsu nuohooja puhdistamaan hormi.

Asenna myös savuilmaisin

Asenna myös savuilmaisin

Savuilmaisimet voivat havaita tulipalon aiheuttaman savun nopeammin kuin palovaroittimet, jotka saattavat reagoida vain lämpötilan nousuun.

Sijoita jäteastia paloturvallisesti

Sijoita jäteastia paloturvallisesti

Roskisten tuhopoltot ovat valitettavan yleisiä, siksi myös jäteastian paloturvalliseen sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Sijoita roskis paloturvallisesti vähintään viiden metrin päähän rakennuksesta ja muista syttyvistä materiaaleista.

Kouluta perhettäsi

Kouluta perhettäsi

Opeta jokaiselle perheenjäsenelle, miten toimia tulipalon sattuessa.

Mitä pitää tehdä, jos syttyy tulipalo?

Tulipalo voi levitä nopeasti, ja siksi on äärimmäisen tärkeää, että kaikki perheenjäsenet tietävät, miten tulipalotilanteessa toimitaan.

 

Ensimmäiseksi kannattaa rauhoittua ja välttää paniikkia. Jos tulipalo on pieni ja hallittavissa, on suositeltavaa käyttää palosammutinta tai sammutuspeittoa sen sammuttamiseen. Jos tulipalo on kuitenkin suurempi, on hyvä sulkea mahdollisuuksien mukaan kaikki ovet ja ikkunat tulen leviämisen rajoittamiseksi, sekä poistua nopeasti ja turvallisesti ulos ennalta sovittua poistumisreittiä käyttäen. Muista aina varmistaa, että kaikki kotona olevat ihmiset ja lemmikit poistuvat kodista, ja äläkä missään tapauksessa palaa takaisin palavaan rakennukseen.

 

Kun olet turvallisesti ulkona, soita välittömästi hätänumeroon ja odota apua turvallisen etäisyyden päässä. Muista, että materiaalin voi yleensä korvata, mutta ihmishenkiä ei voi. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että turvallisuus ja hyvinvointi ovat aina etusijalla.

Luotettava ja välitön reagointi 24/7
Optinen savuilmaisin säästää henkiä

Paloturvallisuuteen liittyvät tuotteet ja palvelut

Sector Alarmin tarjoama kodin hälytysjärjestelmä on myös tehokas palohälytysjärjestelmä, ja hälytyskeskuksemme valvoma palovaroitin antaa sinulle täydellisen mielenrauhan. Tulipalojen yhteydessä eniten ihmisiä kuolee savun hengittämisen seurauksena, ja siksi käytämme palovaroittimena erittäin tarkkaa optista savuilmaisinta. Se havaitsee pienimmänkin määrän savua, ja antaa kotona olijoille enemmän aikaa reagoida.

Palovaroittimet ovat yhteydessä hälytyskeskukseemme, jossa reagoidaan välittömästi, olipa itse kotona tai poissa.

Kameraliiketunnistimen ottamien kuvien avulla hälytyskeskuksemme voi hälyttää tarvittaessa pelastusviranomaiset välittömästi.

Palovaroitin on aina käytössä, vaikka hälytysjärjestelmä olisi kytketty pois päältä.

Sarjaan kytketyt palovaroittimet hälyttävät kaikkialla kodissa.

Tarkistamme hälytysjärjestelmäsi toimivuuden useita kertoja päivässä, voit luottaa että se toimii aina.

Lue miten Sector Alarmin palohälytin havaitsi lasten tulitikkuleikit ajoissa

Sector Alarmin palohälytin havaitsi lasten tulitikkuleikit ajoissa
Lue miten Sector Alarmin palohälytin havaitsi lasten tulitikkuleikit ajoissa

Anun perheen rivitalokodin hälytysjärjestelmän toimivuus tuli testattua viime kesänä tositoimissa, kun perheen lemmikkikoira aiheutti tulipalon kodin keittiössä. Keittiöremontin valmistumisesta ehti kulua vain viikko, kun keittiön allaskaappiin sijoitettu Sector Alarmin vuotovahti hälytti.

Palaa takaisin

Pyydä ilmainen tarjous nyt

Vaihe / Kiitos vastauksistasi!

Mitä haluat suojata?

Omakoti-, rivi- tai paritalo Kerrostaloasunto Muu

Tiesitkö, että Sector Alarmin asiakkaana sinun ei tarvitse muistaa vaihtaa palovaroittimen paristoja tai testata laitteitasi. Me huolehdimme, että palovaroitinjärjestelmäsi on aina toimintakunnossa.

Vaihe / Kiitos vastauksistasi!

Minkä kokoinen suojattava asunto on?

Alle 60m² 61-120m² 121-180m² Yli 181 m²

Pelastuslain minimivaatimus on yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 m² kohti. Sector Alarmin ammattitaitoinen asentaja antaa kotiisi räätälöidyn ehdotuksen palovaroitinten sijoittelusta ja lukumäärästä.

Vaihe / Kiitos vastauksistasi!

Montako kerrosta suojattavassa tilassa on?

1 2 3 yli 4

Sector Alarmin palovaroittimet kytketään sarjaan – kun yksi palovaroitin havaitsee savua, kaikki palovaroittimet hälyttävät jokaisessa kerroksessa, ja varoittavat asukkaita.

Vaihe / Kiitos vastauksistasi!

Kuinka monta makuuhuonetta suojattavassa tilassa on?

1 2 3 yli 4

Palovaroittimia suositellaan sijoittamaan jokaiseen makuuhuoneeseen. Asentajamme on paloturvallisuuden ammattilainen, ja hän antaa suosituksen palovaroitinten sijoittelusta, mutta sinä itse päätät miten kotisi suojataan.

Vaihe / Kiitos vastauksistasi!

Onko kodissasi jo joku palovaroitinjärjestelmä?

Ei Kyllä, Sector Alarmilta Kyllä, kilpailijalta

Sector Alarmin laatusertifioidu hälytyskeskus valvoo 24/7 kotisi palovaroittimia. Reagoimme hälytyksiin välittömästi, ja kutsumme tarvittaessa paikalle apua.

Vaihe / Kiitos vastauksistasi!

Jätä yhteystietosi ja hyödynnä KESÄTARJOUS. Yhteydenottopyynnön lähettäminen ei sido sinua mihinkään. 

Lähettämällä lomakkeen annan luvan yhteydenottoon tarjouspyyntöön liittyen ja henkilötietojeni käsittelyyn tietosuojaselosteen mukaisesti.

Suojaa kotisi paloilta
Edullinen tarjous

Edullinen tarjous

kotisi ja perheesi suojaamiseksi.

Räätälöitävissä

Räätälöitävissä

juuri sinun kotiisi sopivaksi.

Ammattimainen asennus

Ammattimainen asennus

ja elinikäinen takuu asiakkaillemme.

Lue lisää paloturvallisuudesta

Sähköpalo saatiin nopeasti haltuun – hälytysjärjestelmä reagoi heti
Sähköpalo saatiin nopeasti haltuun – hälytysjärjestelmä reagoi heti

Aamuvarhaisella kukaan ei vielä ollut tullut töihin, kun oikosulku sai sähkölaitteen kärähtämään korjaamoyrityksen varastossa. Kaikeksi onneksi tilaan oli asennettu Sector Alarmin yrityksen hälytysjärjestelmä, joka reagoi välittömästi.

Paloturvallisuuden muistilista
Tarkasta onko kotisi paloturvallinen

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

“Halusimme hälytysjärjestelmän, jota voi hallita napin painalluksella”
“Halusimme hälytysjärjestelmän, jota voi hallita napin painalluksella”

Tero Hatva vaihtoi vanhan kameravalvonnan Sector Alarmin laajaan hälytysjärjestelmään, joka antaa suojaa muutakin kuin varkaita vastaan. Entisenä teollisuuden suojeluvalvojana Tero tietää, kuinka nopeasti pienikin kipinä roihahtaa tulipaloksi.

Palovaroittimen sijoittelu
Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Tulipalotilanteessa on tärkeää, että savuilmaisimen hälytysääni kuuluu asunnon kaikkiin osiin riittävän voimakkaana herättääkseen myös sikeästi nukkuvan ihmisen. Lue turvallisuusammattilaisten vinkit savuhälyttimen asetteluun.