Miten palovaroittimen saa hiljaiseksi

Miten palovaroittimen saa hiljaiseksi? Vinkit palovaroittimen verkkovirran ja sammutuksen hallintaan

Julkaistu: heinäkuuta 03, 2022 Kirjoittaja  Outi Potila

Onko sinulle joskus käynyt niin, että ihan tavallinen arkinen ruuanlaittotuokio aiheuttaa korviahuumaavan piipityksen? Ensisäikähdyksen jälkeen tajuat, että piippauksen lähde on palohälytin, ja samalla huomaat, että paistamasi ruoka on palanut. Seuraavaksi mietit, miten korvia vihlovan, huutavan laitteen saisi äkkiä hiljaiseksi.

Miksi palohälytin huutaa?

Aika monella on kokemusta turhasta palohälytyksestä, joka johtuu ruuanlaitosta tai takan sytyttämisestä. Hälytyshetkellä tilanne ärsyttää, ja saatat manailla liian herkkää palovaroitinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hälytys ei ole turha, sillä palovaroittimesi toimii juuri oikealla tavalla. Palovaroittimen tai savuilmaisimen tärkein tehtävä on havahduttaa sinut, jos palohälytin havaitsee alkavan tulipalon.

Palovaroitin voi myös alkaa piippaamaan ilman savua. Tällaisen virhehälytyksen syy voi olla äkillinen lämpötilan- tai kosteuden muutos. Talvipakkasilla yleinen väärän hälytyksen syy on se, että palovaroitin on asennettu liian lähelle ilmastointia tai koneellista ilmanvaihtoa, mistä voi tulla hyvin kylmää tai kosteaa ilmaa asuntoon. Vaikka palovaroitin olisi asennettu oikein riittävän kauas ilmastoinnista, se voi silti reagoida kylmään, ja alkaa hälyttämään ilman syytä.

Sähköverkkoon liitetyt palovaroittimet saattavat joskus reagoida ympäristön sähkömangneettisiin häiriöihin ja aiheuttaa virheellisiä hälytyksiä. Palovaroittimien sähkönsyöttö tulisikin järjestää oman sulakkeen takaa ja merkitä se selvästi sähkökeskukseen.

 

Miksi palohälytin piippaa lyhyitä piippauksia?

Joskus palohälytin päästää ärsyttäviä lyhyitä piippauksia. Voi olla, että olet jo tarkastanut lieden, jääkaapin, pakastimen ja uunin ennekuin löydät piippauksen lähteen. Palovaroitin voi antaa lyhyitä piippaavia merkkinääniä useasta syystä.

1. Palovaroittimen paristo on loppumassa

Tavallinen paristo tulee vaihtaa kerran vuodessa, ja hyvä muistisääntö on tehdä se virallisena Palovaroitinpäivänä eli 1.12. Palovaroittimiin on saatavilla myös 5–10 vuotta kestäviä pidempi kestoisia paristoja. Jos sähköverkkoon kytketty palovaroitin piippaa, sen paristo voi myös olla lopussa. Sähköverkkoon kytketyissä palovaroittimissa on paristo tai akku sähkökatkon varalta, mutta palovaroittimen paristoa tai akkua ei saa vaihtaa itse sähköiskuriskin takia. Ota yhteyttä laitteen asentajaan tai taloyhtiösi huoltoyhtiöön selvittääksesi, miten ja kuka vaihtaa pariston.

2. Palovaroitin on käyttöikänsä päässä

Mikään laite ei ole ikuinen, ei myöskään palovaroitin. Jotkin palohälyttimet alkavat piipata, kun niiden käyttöikä on tulossa täyteen. Uudemmista palovaroittimista löytyy valmistajan antama parasta ennen -merkintä, mutta mikäli palovaroittimestasi ei löydy tällaista merkintää, palovaroittimen käyttöikä on noin 5–10 vuotta.

3. Palovaroitin on rikki

Jos kotona ei ole savua, palohälytin on puhdas seiteistä ja pölystä, ja patterinvaihto ei auta, palovaroitin on todennäköisesti rikki. Rikkonainen palohälytin voi piipata ilman mitään syytä, ja jopa ilman paristoa. Älä yritä korjata laitetta itse, vaan osta uusi tilalle.

4. Palovaroittimen vaiennusnappia on painettu

Joissakin palovaroittimissa on kätevä hiljennys- eli Hush-nappi, jolla voit vaimentaa hälyttimen lyhyeksi aikaa kun esimerkiksi käristät ruokaa tai otat takan syksyllä käyttöön. Jotkut palovaroitinmallit kertovat vaimennuksen olevan käytössä piippaamalla tietyin väliajoin.

 

Ohjeet palovaroittimen hiljentämiseen

Useimmissa palovaroitinmalleissa palohälytyksen hiljentäminen onnistuu painamalla laitteessa olevaa testaus/hiljennä -painiketta, joka sammuttaa laitteen tilapäisesti. On kuitenkin tärkeää huomata, että laite palautuu normaalitoimintaan muutaman minuutin kuluttua, ja hälytys voi aktivoitua uudelleen, jos hälytin edelleen havaitsee savua tai lämpöä. Muista siis tuulettaa mahdollinen savu pois. Jos palohälytin ei hiljene testaus/hiljennä -painiketta painamalla, tarkasta laite ja sen ympäristö. Katso, että palovaroitin on puhdas, pölytön eikä siinä ole seittejä.

 

Palovaroittimen pariston irrottaminen

Jos palovaroittimen hiljennysnappi ei toimi, voit yrittää irrottaa palovarottimen paristot. Pariston irrottaminen saattaa vaatia laiteen irrottamista kattopidikkeestään, ja tämä onnistuu monesti kiertämällä laitetta vähän myötä- tai vastapäivään. Joidenkin palohälytinmallien kannassa on pieni lovi, jota painamalla (esimerkiksi ruuvimeisselillä) ja vähän laitetta pyöräyttämällä hälytin napsahtaa irti kattokiinnikkeestä. Kun palohälytin on irrotettu kiinnikkeestä, sen taka-osassa on yleensä pieni luukku, jonka takaa paristo löytyy.

Näin irrotat palohälyttimen pariston

Jos päädyt poistamaan palohälyttimestä pariston, pyri saamaan palohälytin taas toimintaan mahdollisimman nopeasti, että kotisi ja perheesi pysyy suojattuna. Muista myös varmistaa, että palohälytin toimii normaalisti.

 

Palohälytin ei irtoa?

Palohälytintä ei saa vääntää väkisin irti. Jos palohälytin ei irtoa, viittaa se mahdollisesti siihen, että palohälytin on kytketty sähköverkkoon. Myös sähköverkkoon kytketyissä palovaroittimissa on paristo tai akku sähkökatkon varalta, mutta sitä ei saa itse vaihtaa sähköiskuriskin takia. Sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien ylläpidosta vastaa yleensä kiinteistö tai taloyhtiö, joten ota yhteyttä kiinteistön omistajaan tai huoltoyhtiöön. Omakotitaloasujan kannattaa ottaa yhteyttä sähkömieheen tai palohälytinjärjestelmän toimittajaan.

 

Miten kytkeä pois palovaroittimen verkkovirta?

Joissakin verkkovirtaan kytketyissä palohälytinmalleissa on erillinen virtajohto, joka voidaan vetää irti pistorasiasta, mutta lähtökohtaisesti verkkovirralla toimivien palovaroitinten kanssa tulee olla erittäin varovainen. Ne ovat sähkölaitteita ja niissä kulkee sähkövirta. Jos hälytys ei lopu hiljennysnappia painamalla, käänny sähköalan ammattilaisen puoleen, joka tarkastaa järjestelmän, ja tekee tarvittavat korjaukset.


Omakotitaloasuja voi sammuttaa sähköverkkoon kytketyn huutavan palohälyttimen myös sulakkeen irroittamalla, mutta mikäli samaan sulakkeeseen on kytketty myös muita kodin sähkölaitteita, tätä keinoa kannattaa käyttää vain tilapäisenä hätäratkaisuna.

 

Turvalliset menetelmät palovaroittimen sammutukseen

Miten ikinä yritätkin palohälytintäsi hiljentää, muista olla varovainen ja huolellinen. On äärimmäisen tärkeää varmistaa, että sammuttamistoimet eivät vahingoita palohälytintä ja aiheuta haittaa palovaroittimen toiminnalle.

Palohälyttimen hiljentäminen harjan varrella hakkaamalla voi rikkoa koko hälyttimen, ja jos et säännöllisesti testaa palohälytintäsi, et edes tiedä, että palohälyttimesi on rikki. Muista myös, että toimiva palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa. Lain mukaan asukkaan on pidettävä palohälytin toimintakuntoisena, joten palovaroittimen toiminnan estäminen tai sen virran katkaiseminen ilman pätevää syytä rikkoo lakia. Pidä siis huolta, että saat laitteen toimintakuntoon välittömästi pariston irroittamisen tai -vaihdon jälkeen.

 

Sector Alarmin hälytysjärjestelmä on myös huoleton palohälytinjärjestelmä

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä on myös tehokas palohälytinjärjestelmä, joka lisää kodin paloturvallisuutta.

Sector Alarmin hälytyskeskuksen valvoma erittäin herkkä optinen savuilmaisin antaa sinulle täydellisen mielenrauhan. Sinun ei tarvitse murehtia paristojen vaihtamista tai laitteen toimivuudesta, sillä me valvomme päivittäin laitteesi toimintaa, ja huolehdimme, että kotisi savuilmaisimet toimivat moitteettomasti. Hälytysjärjestelmään liitetty savuilmaisin on aina aktiivinen, vaikka hälytysjärjestelmä olisi kytketty pois päältä.

Sarjaan kytketyt palovaroittimet hälyttävät savua havaitessaan kaikkialla kodissa, ja olitpa kotona tai poissa, hälytyskeskuksemme on reagoi kodistasi tuleviin palohälytyksiin kellon ympäri ja hälyttää tarvittaessa palokunnan paikalle.

Haluatko tietää lisää Sector Alarmin huolettomasta palohälytysjärjestelmästä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!

Haluatko lukea lisää kodin palosuojauksesta? Lue seuraavaksi Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen? ja Palovaroittimen sijoitus kodissa