Palovaroittimen asennus asuntoon

Palovaroittimen asennus asuntoon

Julkaistu: tammikuuta 05, 2023 Kirjoittaja  Jesse Ketokoski

Palovaroittimien sijoittaminen oikeaan paikkaan on tärkeää, jotta palovaroittimet havaitsevat tulipalon mahdollisimman nopeasti. Katso myös video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Palovaroittimen kiinnitys kannattaa tehdä huolella

Kun palo syttyy, on tärkeää saada tieto siitä mahdollisimman nopeasti. Tilaratkaisuilla ja ilmanvaihdolla on suuri merkitys siihen, miten savu liikkuu asunnossa tulipalon syttyessä ja miten se saavuttaa palovaroittimen. Siksi on tärkeää, että tilassa on riittävän monta toimivaa palovaroitinta ja että ne on asennettu maksimaalisen hyödyn kannalta oikeisiin paikkoihin.

Pelastuslaki vaatii, että palovaroittimia on yksi alkavaa 60 m² kohden, ja että niitä on joka kerroksessa. Tarvittava määrä voi kuitenkin olla paljon suurempi asunnon tilaratkaisusta riippuen. Esimerkiksi asunnon pohja, huoneiden määrä, kiinteiden kalusteiden sijoittelu ja oviaukkojen korkeudet vaikuttavat siihen, miten savu liikkuu asunnossa ja kuinka monta palovaroitinta tilassa olisi syytä olla. Palovaroitin kannattaa asentaa etenkin paloturvallisuuden riskipaikkoihin, kuten tiloihin, joissa on paljon sähkölaitteita.

 

Varo palovaroitinta asentaessasi ilmataskua 

Palovaroitin kiinnitetään yleensä kattoon, ja kiinnityspaikkaa valittaessa on ensiarvoisen tärkeää ottaa huomioon, että savu liikkuu pyörivällä liikkeellä alhaalta ylöspäin. Kun savu jatkaa pyörivää liikettään seinän vierustalta kohti kattoa, jää seinän ja katon rajaan ilmatasku, johon savua ei tule.

Jos palovaroitin on kiinnitetty liian lähellä katon ja seinän kulmaa, savu ei ylety siihen, eikä palovaroitin näin ollen hälytä. Hyvä nyrkkisääntö on asentaa palovaroitin kattoon noin puoli metriä poispäin katon ja seinän kulmakohdista.

 

Voiko palovaroittimen asentaa seinään?

Vaikka palovaroittimen paras kiinnityspaikka on katto, joskus, esimerkiksi kattolämmitetyssä asunnossa palovaroitin joudutaan kiinnittämään seinään.

Seinäkiinnityksen kanssa tulee olla erittäin huolellinen, sillä palovaroitin voi olla hyödytön, jos se kiinnitetään seinällä liian alas tai esimerkiksi keittiön kaapiston päälle. Savu nousee ensin aivan ylös, ja jos palovaroitin on kiinnitetty seinällä liian alas, savua täytyy tulla aika paljon, ennen kuin palovaroitin havaitsee sen. Tämä tarkoittaa sitä, että huoneistossa voi olla silloin jo kunnon liekit.

Mikäli palovaroitin kiinnitetään seinään, hyvä paikka on yleensä 15 cm katonrajasta alaspäin. Kannattaa myös aina lukea palovaroittimen mukana tulevat kiinnitysohjeet.

 

Huomioi ilmanvaihto

Kulmien lisäksi on huomioitava myös, miten ilma liikkuu asunnossa, ja miten palosta syntyvä savu lähtee kiertämään asunnossa ympyrää. Ilman liikkeeseen vaikuttaa etenkin se, miten ilmalämpöpumput ja ilmanvaihtoventtiilit on asunnossa sijoiteltu. Palovaroitinta ei kannata asentaa tuloilmaventtiilin viereen, koska tuloilmaventtiili työntää savua poispäin itsestään. Jotta savu ylettää palovaroittimeen, pitää tuloilmaventtiiliin jättää väliä vähintään 50 cm. Poistoilmaventtiilin lähelle palovaroittimen voi kuitenkin kiinnittää, sillä venttiili vetää savua itseään kohti.

 

Sector Alarmin hälytysjärjestelmä on tehokas palohälytinjärjestelmä

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä sisältää myös erittäin tehokkaan palohälytinjärjestelmän. Kodin hälytysjärjestelmään sisältyy aina vähintään yksi erittäin herkkä optinen savuilmaisin, joka tunnistaa pienimmänkin määrän savua. Hälytysjärjestelmää asennettaessa asentaja käy läpi asunnon tilaratkaisut ja tekee niiden perusteella suosituksen savuilmaisimien sijoittelusta.

Isommissa kodeissa Sector Alarmin optiset savuilmaisimet on kytketty sarjaan, ja hälytyksen tullessa kaikki kodin savuilmaisimet alkavat hälyttää yhtäaikaa erittäin voimakkaalla äänellä. Sector Alarmin hälytyskeskuksessa hälytykseen reagoidaan välittömästi, vaikka koti olisi tyhjillään. Hälytyskeskustyöntekijä tarkastaa tilanteen kameratunnistimen ottamista kuvista ja kutsuu tarvittaessa palokunnan paikalle.

 

Lue myös: Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Haluatko tietää lisää Sector Alarmin palohälytysjärjestelmästä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!