Miten suojautua vesivahingoilta?
Mikä on vesivahinko?
Oletko kokenut vesivahingon? Jos vastasit kyllä, et ole yksin.
Suomessa sattuu yli 100 vesivahinkoa joka päivä, eli vettä on päässyt hallitsemattomasti tai ei-toivotusti paikkaan, jonne vesi ei kuulu. Vesivahinko onkin vakuutusyhtiöiden maksamien korvausten yleisin korvaussyy (Lähde: Yle Uutiset).
Vuosittain vakuutusyhtiöille ilmoitetaan Suomessa lähes 40 000 vesivahinkoa, ja niistä maksetaan asiakkaille yli 160 miljoonaa euroa korvauksia. Vesivahinkojen määrä ja niiden aiheuttamat kustannukset ovat siis merkittävät, ja merkittävä on myös harmi ja vaiva, jonka vesivahingon korjaaminen mahdollisine muuttoineen aiheuttaa kiinteistön omistajalle.
Mistä vesivahinko johtuu?
Vesivahingon aiheuttajia on lukematon määrä, ja harva tiedostaa, miten monta riskipaikkaa jokaisesta kodista löytyy.
Asukkaiden olisi tärkeää seurata säännöllisesti kodin tai mökin kuntoa riippumatta siitä, onko kyseessä omistus- tai vuokra-asunto. Moni asukas ei välttämättä tarkasta vesieristeiden tai silikonisaumojen kuntoa, tai puhdista viemäreitä tai rännejä. Kiinteistön rakenteiden vuosittainen tarkastaminen säästäisi myös monelta vaurioituneen katon tai -ikkunan aiheuttamalta vesivahingolta. Remonttien laiminlyöminen voi aiheuttaa vanhemmissa kiinteistöissä suuriakin vahinkoja, kun vesiputken liitokset alkavat vuotaa tai vesiputki haurastuu ja halkeaa.
Toisinaan vesivahingon aiheuttaa ihmisen inhimillinen virhe, kuten hanan unohtaminen auki tai kodinkoneen sammuttamisen unohtaminen. Joskus mukana on vain silkkaa huonoa tuuria, kun pyykki- tai astianpesukone menee yllättäen rikki.
Myös luonnonvoimat, kuten rankkasateet tai kevättulvat, voivat aiheuttaa pahoja tuhoja kiinteistöille, varsinkin tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä tai vesistöjen lähellä.
Miksi kannattaa suojata koti vesivahingoilta?
Vesivahinkoja tapahtuu suomessa päivittäin, ja ne ovat monesti vaivalloisia ja kalliita korjata. Pienenkin vesivahingon sattuessa myös vastuu- ja korvauskysymykset ovat usein monimutkaisia, ja vesivahingon hinta voi nousta korkeaksi.
Toisin kuin monesti luullaan, vakuutus ei läheskään aina korvaa vesivahinkoa. Yleensä koti- ja kiinteistövakuutukset tarjoavat suojaa erilaisten äkillisten ja ennalta arvaamattomien vesivahinkojen varalta, mutta asukkaan huolimattomuuden tai laiminlyönnin aiheuttamaa vesivahinkoa vakuutusyhtiö harvemmin korvaa. Samoin pitkällä aikavälillä syntyneen kosteusvaurion korjauskulut eivät yleensä kuulu vakuutuksen piiriin. Sekä vuokranantajan että vuokralaisen on syytä pitää koti- ja kiinteistövakuutuksensa voimassa ja tarkastaa säännöllisesti niiden kattavuus.
Korvaako kotivakuutus vesivahingon?
Vesivahingon sattuessa aletaan miettiä vastuukysymyksiä ja korvauksia. Kuka korvaa vesivahingon? Korvaako kotivakuutus vesivahingon? Milloin vakuutus korvaa vesivahingon?
Omakotitalossa korvausvastuu vesivahingosta kuuluu yleensä omakotitalon omistajalle, mutta kun kyseessä on vesivahinko kerrostalossa tai taloyhtiössä, korvausvastuu riippuu vahingon syystä. Jos vesivahinko johtuu rakennuksen rakenteellisesta viasta tai yhteisten tilojen putkista, vastuu on yleensä taloyhtiöllä. Jos vahinko taas johtuu asukkaan toiminnasta tai asunnon sisäisistä putkista, vastuu saattaa olla asukkaalla tai osakkaalla. Toisaalta, mikäli vahinko on aiheutunut huoneiston sisällä tai johtuu huoneiston käytöstä, vastuu saattaa olla osakkaalla tai vuokralaisella. Itseaiheutettua vesivahinkoa vakuutus harvoin korvaa.
Vuokra-asunnon vesivahingon korvausvastuun jakautuminen riippuu vahingon syystä. Mikäli vesivahinko johtuu vuokranantajan kunnossapitovastuulle kuuluvasta seikasta, kuten rakennuksen rakenteellisesta viasta tai vesijohdoista, korvausvastuu on yleensä vuokranantajalla. Jos vuokra-asunnon vesivahinko johtuu vuokralaisen omasta huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä, vuokralainen itse on korvausvastuussa.
10 keinoa suojata koti vesivahingoilta
Vesivahinkojen ennaltaehkäisy edellyttää valppautta ja asianmukaista varautumista. Seuraavassa esittelemme kymmenen keinoa, joilla voit suojata kotiasi ja mökkiäsi vesivahingoilta.
Vesieristeiden tarkistaminen
Kylpyhuoneen ja muiden kosteiden tilojen vesieristeiden kunto tulee tarkistaa säännöllisesti.
Sulje vedentulo loman ajaksi
Omakotitalon tai mökin päävesihana kannattaa sulkea, jos olet pidempään poissa kotoa tai mökiltä.
Älä jätä kodinkoneita valvomatta
Älä jätä astian- tai pyykinpesukonetta päälle, jos ketään ei ole paikalla. Astianpesukoneen aiheuttamat vesivahingot ovat valitettavan yleisiä.
Tarkkaile vedenkulutusta
Yllättävän korkea vedenkulutus voi olla merkki vuodosta.
Suosi laadukkaita kodinkoneita
Investoi laadukkaisiin kodinkoneisiin, joissa on vesilukko tai muu suojamekanismi vesivahinkojen varalta.
Käytä vuotovahtia riskipaikoissa
Kodin hälytysjärjestelmään liitetty vuotovahti ilmoittaa mahdollisista vuodoista ennen kuin ne muuttuvat vakaviksi ongelmiksi.
Tarkasta poistoletku
Tarkasta poistoletkun kunto säännöllisesti ja tarvittaessa vaihda se uuteen. Letkut haurastuvat iän myötä.
Käytä vuotokaukaloa
Hanki vuotokaukalo pyykin- ja astianpesukoneen alle. Silloin havaitset helpommin jos jostain tulee vettä.
Kouluta perhettäsi
Opeta perheenjäseniä käyttämään vettä vastuullisesti ja tunnistamaan mahdollisia vuodon merkkejä.
Tyhjennä mökin vesijohdot talveksi
Tyhjennä talveksi kylmilleen jäävän mökin vesijohdot ja laitteet vedestä esimerkiksi paineilmalla.
Miten toimia, kun vesivahinko tapahtuu?
Kun havaitset vesivahingon, on tärkeää toimia nopeasti ja tehokkaasti. Välittömästi havaittu pieni vesivahinko voidaan mahdollisesti kuivattaa itse ilman ammattilaisia, mutta isoissa vesivahingoissa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.
Hälytysjärjestelmään liitetty vuotovahti suojaa kotia vesivahingoilta
Sector Alamin monipuoliseen kodin hälytysjärjestelmään voi yhdistää vuotovahteja, jotka reagoivat pienimpäänkin vesimäärään. Hälytys vesivuodosta menee välittömästi sekä sinulle, että Sector Alarmin hälytyskeskukseen. Vaikka kotisi olisi tyhjillään vuodon sattuessa tai emme saisi sinuun yhteyttä, voimme lähettää paikalle vartijan pysäyttämään vesivuodon ennen kuin suurempaa vahinkoa ehtii syntyä.
Lue miten Sector Alarmin hälytysjärjestelmä pelasti juuri remontoidun keittiön vesivahingolta
Anun perheen rivitalokodin hälytysjärjestelmän toimivuus tuli testattua viime kesänä tositoimissa, kun perheen lemmikkikoira aiheutti tulipalon kodin keittiössä. Keittiöremontin valmistumisesta ehti kulua vain viikko, kun keittiön allaskaappiin sijoitettu Sector Alarmin vuotovahti hälytti.
Pyydä ilmainen tarjous nyt
Minkälaisen kodin haluaisit suojata?
Omakoti-, rivi- tai paritalo Kerrostaloasunto MuuOnko kodissasi jo hälytysjärjestelmä?
Ei Kyllä, Sector Alarmilta Kyllä, kilpailijaltaPostinumero
Jätä yhteystietosi ja hyödynnä SYYSALE! Yhteydenottopyynnön lähettäminen ei sido sinua mihinkään.
Lähettämällä lomakkeen annan luvan yhteydenottoon tarjouspyyntöön liittyen ja henkilötietojeni käsittelyyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Edullinen tarjous
kotisi ja perheesi suojaamiseksi.
Räätälöitävissä
juuri sinun kotiisi sopivaksi.
Ammattimainen asennus
ja elinikäinen takuu asiakkaillemme.
Lue lisää vesivahingoista
Suomessa tapahtuu keskimäärin sata vesivahinkoa päivässä. Syy vahinkoihin löytyy usein ikääntyvistä putkistoista, huonosti tehdyistä liitoksista tai vettä käyttävien laitteiden vioista. Vuotojen ennakointi ja nopea havaitseminen on tärkeää, jotta vältytään suuremmilta vahingoilta.