Vesivahingon kokenut Sakari hankki kotiinsa Sector Alarmin vuotovahdit

Vesivahingon kokenut Sakari hankki kotiinsa Sector Alarmin vuotovahdit

Julkaistu: heinäkuuta 13, 2023 Kirjoittaja  Outi Potila

Pääkaupunkiseudulla asuva Sakari ehti asua perheensä kanssa upouudessa omakotitalossaan vain vuoden, kun vesivahinko laittoi nelihenkisen perheen arjen uuteen uskoon.

Sakarin vaimo oli jo muutamana päivänä ihmetellyt keittiön lattialla olevia vesiläikkiä ja märkää maton kulmaa, mutta kotona oli kuitenkin kaksi puuhakasta lasta, ja elokuu oli kuuma. Ehkä lapset olivat leikkineet ja roiskineet vettä vähän liikaa käsiä pestessä.

 

Märkä matto paljasti vesivahingon

- Sitten menin yhtenä aamuna keittiöön kahvin keittoon, ja lattialla ollut pitkä matto oli puoliksi märkä. Lapset olivat vielä nukkumassa, ja sanoin Sakarille, että jotain on nyt vialla, Sakarin vaimo kertoo.

Sakari meni tarkastamaan talon teknisen tilan, joka sijaitsee keittiön vieressä, mutta jonne kuljetaan ulkokautta.

- Avasin teknisen tilan oven, ja vettä tuli suihkuamalla päälle ja vesi lainehti lattialla.

Sakari toimi nopeasti. Hän sulki talon päävesihanan ja soitti saman tien vakuutusyhtiöön jatko-ohjeiden saamiseksi. Aamukahvit jäivät keittämättä, kun teknistä tilaa alettiin tyhjentämään vedestä. Ennen kuivausta Sakari otti kuitenkin valokuvia ja videopätkiä teknisestä tilasta ja keittiöstä.

- Vesivahingon syyn ja sen laajuuden näyttävistä valokuvista ja videoista oli hyötyä, kun korvausasioita ja remonttia selviteltiin, Sakari kertoo.

 

Vesivahigon korjaus aiheutti ison remontin

Vesivahinko aiheutti ison remontin kaksikerroksiseen omakotitaloon. Alakerran uusi kaunis avokeittiö ja olohuone jouduttiin purkamaan perustuksiin asti. Vahinko-alue eristettiin muoviseinillä ja kuivurit kuivasivat kosteutta talon rakenteista yötä päivää.

Nelihenkinen lapsiperhe asui kaksi kuukautta ilman keittiötä. Vaihtoehtona olisi myös ollut muutto tilapäiseen asuntoon, mutta perhe päätti sinnitellä omassa kodissa, kun talon yläkerta ja makuuhuoneet olivat kuitenkin käytössä normaalisti.

- Lapsille oli ehkä mukavempaa kun pysyimme tutussa ympäristössä, jossa on rakkaat lelut, pihalla trampoliini ja ympärillä kaikki tutut kaverit, Sakari miettii.

Vesivahingon kuivauksen ja korjauksen aikana perheellä oli käytössään mikro-aaltouuni, pakastin ja jääkaappi. Kertakäyttöastioita kului paljon, ja lähikaupan valmisruoka-ateriat tulivat liiankin tutuksi. Itse valmistettua monipuolista ruokaa tuli ikävä, ja ruokakaupan valmisruokalaskut olivat melkoiset. Koko perhe laski päiviä vesivahinkoremontin valmistumiseen.

Alakerran kuivauksen jälkeen kodissa tehtiin kattavat kosteusmittaukset. Mittausten tarkoituksena oli varmistaa, ettei rakenteisiin ollut jäänyt piiloon kosteutta, joka voisi myöhemmin aiheuttaa homeongelmia. Mittaustulosten mukaan viitteitä ylimääräisestä kosteudesta ei löydetty mistään, ja se toi perheen aikuisille mielenrauhan. Tutkitusti ja todistetusti koti oli taas terveellinen ja turvallinen asua.

 

Kuka korvaa vesivahingon?

Vesivahinkokokemus oli raskas koko perheelle, mutta erityisesti perheen aikuisille. Vaikka perheelle ei varsinaisesta vesivahinkoremontista jäänyt kovin paljoa maksettavaa, niin kaikenlaisia välillisiä vesivahinkoon liittyviä kuluja kertyi. Vesivahinko vaati perheen aikuisilta monenlaista selvittelyä, ja Sakarin mielestä erityisen raskasta ja stressaavaa oli toimiminen vakuutusyhtiön ja omakotitalon toimittaneen talotehtaan kanssa.

Sakarin oma vakuutusyhtiö ilmoitti lähes välittömästi, että se ei korvaa vahinkoa. Vakuutusyhtiö vetosi kielteisessä päätöksessään siihen, että talo on uusi.

- Kotivakuutuksemme ehdoissa sanotaan, että vakuutusyhtiömme korvaa yllättävät vesivahingot, joita ei ole itse aiheutettu. Jos vuosi sitten rakennetun talon vesiputken liittimen halkeaminen ei ole yllättävää, niin mikä sitten on, Sakari kysyy.

Onneksi talon rakentajan vakuutus korvasi lopulta vesivahingon, vaikka myös he kieltäytyivät ensin, ja neuvoivat hakemaan korvausta kotivakuutuksesta.

- Ilman lakimiesten ja rakennusalan ammattilaisten konsultaatioapua, ja toisinaan aika ärhäkäksikin kiihtynyttä keskustelua, kukaan ei varmaan olisi suostunut korvaamaan mitään, Sakari toteaa.

Asian ratkaisi lopulta se, että vahingon aiheuttanut haljennut messinkinen vesiputken liitin oli joko kiristetty liian tiukalle asennusvaiheessa, tai sitten liittimessä oli materiaalivirhe. Kun talo oli vain alle vuoden vanha, molemmissa tapauksissa vastuu kuului viimekädessä talon rakentaneella yritykselle. Talokauppasopimukseen oli onneksi kirjattu, että talotehdas vastaa myös aliurakoitsijoidensa työstä. 

- Yllätyimme myös vesivahinkoremontin aikana siitä, mitä vakuutus korvaa ja ei korvaa. Esimerkiksi vakuutusyhtiö ei korvaa yhtenäistä lattiapäällystettä tai yhtenäisiä jalkalistoja koko huoneeseen. Vakuutusyhtiö korvaa vain vahingoittuneen osan, joten jos haluaa yhtenäisen ilmeen, joutuu sen maksamaan omasta pussistaan.

 

Sector Alarmin vuotovahdit tuovat mielenrauhaa

Suomessa tapahtuu yli 100 vesivahinkoa joka päivä, joten vesivahingot eivät valitettavasti ole harvinaisia. Heti vesivahingon korjauksen jälkeen Sakarin perhe hankki Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmän, johon liitettiin useita vesivuotoilmaisimia. Vesi-ilmaisimia löytyy nyt teknisestä tilasta, kaikista allaskaapeista, ja pyykki- ja astianpesukoneen lähettyviltä.

Vuotovahti havaitsee pienimmänkin vesimäärän tarkasti ja lähettää ilmoituksen suoraan Sector Alarmin omaan hälytyskeskukseen. Jos kukaan perheestä ei olisikaan kotona, hälytyskeskus voi lähettää paikalle vartijan pysäyttämään vesivuodot.

- Jos meillä olisi ollut käytössä vuotovahdit, vesivuoto olisi saatu pysäytettyä heti alussa, Sakari miettii. Nyt vesi oli saanut suihkuta kaikessa rauhassa jo monta päivää, koska emme käy teknisessä tilassa päivittäin. 

Kodissa oleva kattava vesivahinkosuojaus tuo mielenrauhaa perheen aikuisille, ja kodin hälytysjärjestelmään kuuluva palo- ja murtosuojaus turvaavat joka päivä aktiivisen lapsiperheen arkea.

- Vaikka lapset olisivatkin kotona keskenään, tiedän, että Sector Alarmin hälytyskeskus reagoi välittömästi kaikkiin hälytyksiin. Kyllä se tuo turvallisuuden tunnetta ja mielenrauhaa niin lapsille kuin aikuisillekin, Sakari kiittelee.

 

Haluatko suojata kotisi ja perheesi? Vastaa muutamaan kysymykseen ja pyydä tarjous!

Lue seuraavaksi Hälytysjärjestelmä pelasti juuri remontoidun keittiön vesivahingolta ja Vesivahingoissa aika on rahaa: vesivuotoilmaisin havaitsee vuodot ajoissa