Hälytysjärjestelmä pelasti juuri remontoidun keittiön vesivahingolta

Hälytysjärjestelmä pelasti juuri remontoidun keittiön vesivahingolta

Julkaistu: toukokuuta 03, 2023 Kirjoittaja  Jenni Lahtinen

Anun perheen rivitalokodin hälytysjärjestelmän toimivuus tuli testattua viime kesänä tositoimissa, kun perheen lemmikkikoira aiheutti tulipalon kodin keittiössä. Keittiöremontin valmistumisesta ehti kulua vain viikko, kun keittiön allaskaappiin sijoitettu vuotovahti hälytti.

Varhain kesäisenä lauantaiaamuna Tuusulassa Anun perhe kokkaili nopean aamupalan ja kiiruhti nuoremman lapsen jalkapalloturnaukseen.

 

Koira aiheutti tulipalon keittiössä

 - Kotiin jäi koira ja vielä nukkumassa ollut teini. Vain 20 minuuttia myöhemmin sain soiton Sector Alarmin hälytyskeskuksesta – kodin palohälytin hälytti. Hälytyskeskus varmisti tilanteen kameratunnistimen kuvilla ja soitti palokunnan paikalle, itse soitin unenpöpperöiselle pojalleni, ja käskin hänet koiran kanssa heti ulos asunnosta.

Perheen lemmikkikoira oli tavoitellut lieden päällä olleita aamupalan rippeitä ja osunut samalla lieden säätönuppiin. Keittolevy lähti lämpenemään ja vieressä ollut muovinen leikkuulauta kuumeni ja leimahti tuleen. Hälytyskeskuksen nopean reagoinnin ansiosta palokunta tuli paikalle vain 7 minuutissa ja ainoastaan keittiön yläkaapisto ehti palaa. Lisäksi keittiön lattia tuhoutui sammutusvedestä, mutta pienillekin tulipaloille tyypillisiltä laajoilta savuvahingoilta onneksi vältyttiin.

Anun perheellä oli kotivakuutus, joka kattoi keittiön uusimisen vain tuhoutuneilta osin. Keittiöön haluttiin jatkossakin yhtenäinen ilme, ja siksi asukkaat joutuivat maksamaan itse osan keittiöremontista.

- Vaikka kotivakuutuksesta oli paljon hyötyä, maksettavaa jäi aika paljon myös omasta pussista. Ja jos vahingot olisivat olleet laajempia, niin eihän vakuutus kuitenkaan olisi pystynyt korvaamaan tavaroita, joilla on tunnearvoa. Tulipaloon liittyvien asioiden hoitamiseen meni myös valtavan paljon omaa aikaa ja vaivaa, ja sitäkään vakuutus ei korvaa.

 

Astianpesukone oli aiheuttaa vesivahingon

Tulipalon jälkeinen keittiöremontti kesti 8 viikkoa, ja vain viikko remontin valmistumisesta Anu sai taas soiton hälytyskeskuksesta – keittiön vesi-ilmaisin hälytti. Kotona etätöissä ollut Anu meni tarkastamaan tilanteen.

- Uuden astianpesukoneen vesiliitäntä vuoti tiskikaapissa roskavaunun takana hiljaa tiputellen. Tietenkin liitäntä korjattiin heti, mutta ilman vesi-ilmaisinta vesi olisi saanut tippua sokkeliin kaikessa rauhassa. Vuodon pystyi huomaamaan vain irrottamalla roskavaunun, ja teen sen vain 1–2 kertaa vuodessa.

Tuusulalaisen perheen viime kesän koettelemuksissa olisi ollut ainekset huomattavasti surullisempaan tarinaan, mutta hälytyskeskuksen välitön reagointi esti laajempien vahinkojen syntymisen niin tulipalossa, kuin vesivahingossa.

 

Haluatko suojata kotisi vuotovahdeilla? Vastaa muutamaan kysymykseen ja pyydä tarjous!

Haluatko lukea lisää kodin suojaamisesta? Lue seuraavaksi Vesivahingoissa aika on rahaa: vesivuotoilmaisin havaitsee vuodot ajoissa