Palovaroittimen sijoitus kodissa
Palovaroittimen oikeassa sijoittelussa pitää ottaa huomioon monta asiaa, jotta tulipalotilanteessa palovaroittimen hälytysääni kuuluu asunnon kaikkiin osiin riittävän voimakkaana herättääkseen myös sikeästi nukkuvan ihmisen. Vaikka palovaroittimen oikea sijoittelu on erittäin tärkeää, sitäkin tärkeämpää on palovaroittimen säännöllinen testaaminen – paras palovaroitin on toimiva palovaroitin.
Pitääkö palovaroitin olla joka huoneessa?
Moni miettii, pitääkö palovaroitin asentaa kodin jokaiseen huoneeseen, mutta pelastuslaki määrää palovaroittimien lukumäärän suhteessa asunnon pinta-alaan ja kerrosmäärään. Palovaroittimien hankinnassa ja sijoittelussa kannattaa kuitenkin muistaa, että mieluummin liikaa kuin liian vähän, sillä tulipalon alkusekunnit ovat erittäin kriittisiä turvaan hakeutumisen kannalta.
Montako palovaroitinta asuntoon on sijoitettava?
Pelastuslain mukaan palovaroittimia tai optisia savuilmaisimia tulee olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 m² kohti sekä vähintään yksi jokaisessa kerroksessa tai tasossa, myös asuntoon yhteydessä olevissa kellari- tai ullakkotiloissa. Esimerkiksi kaksikerroksisessa asunnossa, jossa molempien kerrosten pinta-ala on 65 m², tulee molemmissa kerroksissa olla vähintään kaksi palovaroitinta. Palovaroittimien määrään ja asennuspaikkaan vaikuttaa neliö- ja kerrosmäärän lisäksi tilan muoto.
Paras paikka palovaroittimelle on huoneiden välissä
Hälytysjärjestelmää asennettaessa asentaja käy läpi asunnon tilaratkaisut ja tekee niiden perusteella suosituksen savuilmaisimien sijoittelusta.
– Jos palovaroittimia laitetaan vähimmäisvaatimusten mukainen määrä, on paras paikka makuuhuoneiden ja muiden asuintilojen välissä. Ylemmissä kerroksissa paras paikka on portaikon yläpuolella. Suositeltavaa on kuitenkin laittaa palovaroitin kaikkiin tiloihin, joissa yövytään, ohjeistaa Sector Alarmin Tekninen kouluttaja Jesse Ketokoski.
– Mikäli asunnossa on useita kerroksia tai tila on erittäin suuri, kannattaa palovaroittimet kytkeä sarjaan. Näin kaikki varoittimet hälyttävät heti, kun yksikin tunnistaa savun, jatkaa Jesse Ketokoski.
Palovaroitin sijoitetaan asunnon kattoon paikkaan, johon savu pääsee esteettä ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Etäisyys nurkkiin, kattopalkkeihin, seinään tai muihin esteisiin tulee olla vähintään 50 cm.
Palovaroitinta ei kannata sijoittaa keittiöön
Palovaroitinta ei pidä sijoittaa paikkaan, jossa se voi vikaantua tai toistuvien virheellisten hälytysten todennäköisyys on erityisen suuri. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi keittiö ja kosteat tilat. Palovaroitinta ei pitäisi myöskään sijoittaa tuuletusikkunan tai ilmanvaihtoventtiilin edustalle eikä koneellisen ilmanvaihdon läheisyyteen.
Itse asennettavan palovaroittimen asennuksessa ja käytössä tulee aina noudattaa laitteen mukana tulevia laitekohtaisia ohjeita. Itse asennetun palovaroittimen toiminta ja paristot myös kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmään kuuluvan savuilmaisimen oikeasta asennuksesta vastaa koulutettu asentaja, ja testaamme hälytysjärjestelmän toimivuuden automaattisesti useita kertoja päivässä. Asiakkaamme voi olla varma, että niin palohälyttimet kuin muutkin hälytysjärjestelmän laitteet ovat aina toimintakunnossa.
Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa, myös vapaa-ajan asunnossa
Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa ja pelastuslaki velvoittaa huoneiston haltijan huolehtimaan asunnon varustamisesta riittävällä määrällä palovaroittimia. Sisäasiainministeriön asetus tarkentaa säännöksiä palovaroittimien sijoittamisesta ja kunnossapidosta.
Uudisrakentamisessa edellytetään nykyään huoneistokohtaisia sähköverkkoon kytkettyjä palovaroittimia, joiden sijainti suunnitellaan jo rakennusvaiheessa.
Katso Sector Alarmin asentajien tietoisku ionisoivan ja optisen palovaroittimen eroista 👇🏻
Onko palovaroitin vuokralaisen vastuulla?
Palovaroitin on vuokralaisen vastuulla, jos kyseessä on paristokäyttöinen palovaroitin. Mikäli asunnossa ei ole muuttohetkellä lainkaan palovaroitinta, on vuokralaisen velvollisuus hankkia asunnon pinta-alan vaatima määrä palovaroittimia. Vaikka palovaroitin olisi ollut huoneistossa jo vuokraushetkellä, vuokralaisen kannattaa aina varmistaa laitteen toimintakunto muuton yhteydessä ja säännöllisesti sen jälkeen.
Sähköjärjestelmään kytketyn palovaroitinjärjestelmän ja sen varavirtalähteen kunnossapidosta vastaa taloyhtiö. Kuitenkin asukas on vastuussa säännöllisestä testaamisesta, vaikka laite olisikin sähköjärjestelmään kytketty. Jos tällainen palovaroitin ei toimi, siitä tulee ilmoittaa välittömästi sekä taloyhtiölle että vuokranantajalle.
Olipa kyseessä vuokrakoti tai omistusasunto, asukkaan kannattaa muistaa että paras palovaroitin on toimiva palovaroitin, siksi palovaroittimen säännöllinen testaaminen kannattaa laittaa vaikkapa toistuvana tapahtumana kalenteriin.
Sector Alarmin hälytysjärjestelmä on myös palohälytysjärjestelmä
Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä on myös erittäin tehokas palohälytysjärjestelmä. Hälytysjärjestelmään sisältyy aina vähintään yksi erittäin herkkä optinen savuilmaisin, joka tunnistaa pienimmänkin määrän savua.
Isommissa kodeissa Sector Alarmin optiset savuilmaisimet on kytketty sarjaan, ja hälytyksen tullessa kaikki kodin savuilmaisimet alkavat hälyttää yhtäaikaa erittäin voimakkaalla äänellä. Näin asukas saa hälytyksen mahdollisimman varhain ja säästää kriittisiä sekunteja palon alkuvaiheessa. Vaikka koti olisi tulipalon sattuessa tyhjillään, Sector Alarmin hälytyskeskuksessa palohälytykseen reagoidaan välittömästi, tarkastetaan tilanne kameratunnistimen ottamista kuvista ja kutsutaan tarvittaessa palokunta paikalle.
Miten teet kodistasi paloturvallisemman?
Katso vinkit ja ohjeet — Lataa opas.
Opas on koottu yleisimpien kodin paloturvallisuusriskien tiedostamiseksi sekä opastamaan kuinka näitä riskejä voi helposti pienentää.
Haluatko tietää lisää Sector Alarmin palohälytysjärjestelmästä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!