Alanvaihto asentajaksi: Työpaikkailmoitus vakuutti Emmin

Emmi vaihtoi meikkiboksin työkalupakkiin ja aloitti uuden uran Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana: ”Firma ottaa niin hyvin hellään huomaansa, että ei tarvitse jännittää”.

Vaikka ensinäkemältä Emmin uusi ja vanha ammatti vaikuttavatkin kovin erilaisilta, yhteisiä piirteitä löytyy: työ ihmisten parissa, käsillä tekemisen jälki näkyy ja työ tehdään hyvällä asiakaspalveluasenteella.

Aiemmin Emmi työskenteli kosmetiikkaneuvojana myymälässä. Hän myi kosmetiikkaa ja teki asiakkaille meikkejä ja kynsiä. Työ itsessään oli mukavaa ja työkavereiden kanssa viihtyi loistavasti, mutta työn epäsäännöllisyys ja hankalat työajat alkoivat verottaa voimia. Puolisolle, koiralle ja rakkaalle harrastukselle, vapaaottelulle, oli vaikea löytää aikaa.

- Katselin netistä työpaikkailmoituksia, kun asentajan työ osui silmään. Se vaikutti heti mukavan tuntuiselta työltä: on suunnittelua, asiakaspalvelua, myyntiä, saa näpertää käsillään ja puuhailla itsekseen. Kun saa tehdä monta erilaista juttua päivän aikana, pysyy mieli virkeänä, Emmi kertoo.

Koska asentajan työ tehdään pääsääntöisesti päiväsaikaan, sai Emmi myös paremmin aikaa perheelle ja harrastuksille.

- Aluksi tietenkin mietitytti, kun edellisessäkin paikassa oli niin hyvä työporukka, että voiko semmoista 

Kattava perehdytys

Uuteen työhön perehtyminen alkoi koulutuksella Sector Alarmin toimistolla. Koulutusjakson jälkeen perehdytys jatkui kokeneempien asentajien mukana asennuskäynneillä.

- Vaikka näppärä likka olenkin, niin jännittihän se aluksi, kun en ollut tämän alan asiantuntija. Mietin, että miten opin kaiken. Oli myös jännittävää mennä asiakkaiden koteihin, kun työkavereitakaan ei vielä tuntenut. Kokeneet asentajat olivat kuitenkin niin mukavia, että jännitys hälveni, Emmi muistelee.

Uunituoreen asentajan osaaminen kasvoi vauhdilla. Uusi ammattiura tuntui koko ajan enemmän omalta, mikä on näkynyt työn tuloksissa: Emmi on jo pariin otteeseen valittu Sector Alarmin kuukauden asentajaksi, jonka asiakastyytyväisyys ja työn laatu ovat monilla mittareilla mitattuna erityisen hyvällä tasolla.

Vaikka nykyinen työ vaatii toisenlaista osaamista ja asiantuntemusta, on myös aiemman työn mukana tulleista taidoista apua.

- Asiakaspalvelukokemuksesta on ollut hyötyä. Auttaa, kun on tottunut jutustelemaan ihmisten kanssa aiemminkin ja kun oma persoona on rento ja puhelias, Emmi sanoo.

Itsenäistä työtä asiakkaan lähellä

- Asiakaskohtaamiset ovat tässä työssä kuitenkin erilaisia. Ollaan erilaisessa ympäristössä, asiakkaan kotona ja pidemmän aikaa saman ihmisen kanssa. Siinä pääse lähemmäs asiakasta. Työntekijä ei ole vaan tyyppi kassalla, vaan asiakkaan omassa kodissa oleva henkilö, joka tulee lisäämään turvallisuutta. Tämä työ on paljon henkilökohtaisempaa, Emmi pohtii.

Asentajat työskentelevät itsenäisesti ja työkavereita nähdään koulutuksissa tai muissa yhteisissä tilaisuuksissa tai kun käydään hoitamassa asioita Sector Alarmin toimistolla. Yhteisessä chatissa työkavereiden kanssa ollaan joka päivä yhteyksissä, vaihdetaan kuulumisia ja kysytään neuvoja. Emmi nauttii itsenäisestä työstä eikä kaipaa työkavereiden näkemistä päivittäin.

- Päivän aikana ollaan kuitenkin ihmisten kanssa. Ja chatti pauhaa, työkaverit pysyvät päivässä mukana ja ovat aina langan päässä.

- Työkaverit ovat niin kultaisia, että auttavat kaikissa jutuissa. Vaikka olisi jokin tylsempikin asia, niin työkaverit auttavat aina, hän kiittää.

Alanvaihto kannatti

- Monipuolisuus on ehdottomasti asentajan työn parhaita puolia. Tässä on sopivasti kaikkea eikä yhtään samanlaista päivää kuin toinen. Paikat vaihtuvat joka päivä. Tässä saa myös vaikuttaa omaan työhön ja miten siinä viihtyy, Emmi kertoo.

Hän viihtyy työssään erinomaisesti ja on tyytyväinen ratkaisuunsa vaihtaa alaa. Emmi haluaakin rohkaista muita alanvaihtoa pohtivia:

- Jos joku miettii alanvaihtoa tälle alalle: ei haittaa, vaikka et olisi ikinä tehnyt tällaista työtä. Firma ottaa niin hyvin hellään huomaansa, että ei tarvitse miettiä, osaako jotain aikaisemmin. Kunhan on iloista mieltä ja reippautta, niin ei tarvitse jännittää, hän painottaa.

- Hyvällä opastuksella ja tekemisellä pääsee vauhtiin. Kaikki auttavat, niin ei ole mitään hätää.