Miten onnistua työnhaussa? Lue asiantuntijan vinkit!

Joskus työn saaminen voi tuntua saavuttamattomalta haaveelta. Lue asiantuntijamme vinkit, miten erotut eduksesi hakijoiden joukosta.

- Hakemuksen ehdottomasti tärkein tavoite on haastattelukutsu, joten hakemukseen panostaminen ja sen räätälöiminen tehtäväkohtaisesti on merkki motivaatiostasi. Siksi hakemuksen lähettämiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa, sanoo Sector Alarmin rekrytointipäällikkö Mirva Haapalainen.

Osoita motivaatiosi!

- Motivaatio on kaikkein tärkein asia ja sitä ei voi korostaa liikaa. Jokainen työnantaja on kiinnostunut ihmisestä, joka on aidosti innostunut tehtävästä, Mirva Haapalainen painottaa ja jatkaa:

- Mieti, miten saat luotua työnantajalle itsestäsi positiivisen fiiliksen ja miten osoitat jo hakemuksessa, että olet todella kiinnostunut tästä työstä.

Mitä ja miten omasta motivaatiosta sitten voi kertoa?

- Panosta hakemukseen ja tee se jokaista tehtävää varten erikseen. Lue työpaikkailmoitus ja käy tarkasti läpi mitä juuri tästä työstä kerrotaan ja mitä työnantaja erityisesti toivoo. Valitse toiveista kaikkein tärkeimmät ja kerro sitten hakemuksessasi, miten sinun osaamisesi ja persoonasi vastaa niihin. Kannattaa käyttää konkreettisia esimerkkejä työ- tai opiskeluelämän tilanteista, joissa olet onnistunut näiden ominaisuuksien ansiosta, Haapalainen kuvailee.

Erotu joukosta

Yhteen työpaikkaan saattaa tulla satoja hakemuksia. Miten hakemuksen saa erottumaan muista?

- Loistava keino laittaa oma persoona peliin on tehdä itsestään työnhakuvideo. Vielä toistaiseksi videohakemuksia tulee suhteellisen vähän, joten videolla erotut varmasti joukosta, Mirva Haapalainen vinkkaa.

- Kaikki ihmiset eivät ole lahjakkaita kirjallisesti, eikä kaikissa työtehtävissä sitä ominaisuutta tarvita välttämättä lainkaan. Erityisesti tällaisia tehtäviä hakiessasi video voi pelastaa sinut pulasta, kun sinulla on vaihtoehtoinen mahdollisuus kertoa itsestäsi persoonallisella ja erottuvalla tavalla suullisesti, hän jatkaa.

Ilman videotakin hakemukseen saa omaa persoonaa mukaan.

- Erilainen muotoilu, värit ja visuaaliset elementit herättävät huomiota ja kertovat sinusta paremmin kuin mustavalkoinen, standardiaseteltu A4. Mukaan kannattaa liittää asiallinen valokuva itsestäsi, sillä se auttaa sinua jäämään rekrytoijan mieleen ja nimet ja kasvot on helpompi yhdistää myös haastatteluvaiheessa, Haapalainen kertoo.

Pysy kuulolla

Joskus hyvin alkanut työnhaku ajaa karille siinä vaiheessa, kun työnantaja ei saa työnhakijaa tavoitettua.

- Kun työnantajan kiinnostus on herännyt ja hän haluaa kutsua sinut haastatteluun, hän mitä todennäköisimmin yrittää soittaa sinulle. Pidä siis puhelin päällä aina kun mahdollista, ja kun saat puhelun vieraasta numerosta, vastaa asiallisesti. Toisessa päässä voi olla tuleva työnantajasi, jolle haluat varmasti antaa hyvän ensivaikutelman, Mirva Haapalainen korostaa.

Hoida haastattelu hyvin

Kun saat kutsun työhaastatteluun, olet jo pitkällä. Tässä vaiheessa huolellinen valmistautuminen on erityisen tärkeää.

- Tutustu työnantajaan: mitä yritys kertoo itsestään verkkosivuillaan ja somessa. Käy myös vielä uudestaan työpaikkailmoitus läpi: mistä tehtävässä todella on kyse ja mieti, miten kerrot omasta motivaatiostasi ja osaamisestasi. Valmistautumiseen kuuluu myös se, että katsot reitit ja tulo-ohjeet etukäteen ja jätät pelivaraa aikatauluihin. Haastattelua ei kannata mokata myöhästymällä, Mirva Haapalainen sanoo.

Haastattelutilanne jännittää jokaista. Usein jännitystä helpottaa, kun sen sanoo ääneen. Ammattitaitoinen haastattelija osaa ottaa jännityksesi huomioon inhimillisenä tekijänä ja merkkinä motivaatiosta.

- Työhaastattelun ei kuulu olla yksipuolinen kuulustelutilaisuus, vaan keskustelua ja vuorovaikutusta. Työnantaja arvostaa aktiivisuuttasi, joten kysy, kuuntele ja osoita kiinnostuksesi. Ota katsekontakti, ole kohtelias ja positiivinen – ja aito, oma itsesi!

 

 

Työnhaun 5 vinkkiä

Pidä tsemppi päällä

Jos tällä kertaa ei tärpännyt, seuraava työpaikka voi jo olla sinun. Jokainen työnhaku ja haastattelu antaa sinulle hyvää kokemusta ja mahdollisuuden oppia.

- Pyydä työnantajalta palautetta hakemuksesta ja haastattelusta, niin saat vinkkiä, miten onnistuisit paremmin. Kannattaa myös seurata kiinnostavia työnantajia eri kanavissa, etenkin somessa, niin saat ensimmäisten joukossa tietoa siitä, kun uusia tehtäviä avautuu, Mirva Haapalainen toteaa.


Osoita motivaatiosi!

Kerro, miksi haluat juuri tähän tehtävään ja miten sinun osaamisesi osuu kohdalleen työnantajan toiveiden kanssa.


Erotu joukosta

Anna oman persoonasi näkyä: tee videohakemus tai muotoile hakemuksesi ulkoasua. Valokuva auttaa sinua jäämään mieleen. Visuaalisuus erottautumiskeinona on vahvaa valuuttaa.


Pysy kuulolla

Ole tavoitettavissa: vastaa puhelimeen, vaikka puhelu tulisi vieraasta numerosta.


Hoida haastattelu hyvin

Hanki lisätietoa työnantajasta ja tehtävästä. Ole ajoissa paikalla. Osoita kiinnostuksesi, keskustele ja ole aktiivinen. Muista katsekontakti ja kohteliaisuus.


Pidä tsemppi päällä

Pyydä palautetta hakemuksesta ja/tai haastattelusta. Seuraa työnantajia somessa ja muissa kanavissa, niin saat tietoa työpaikoista ensimmäisten joukossa.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä turvaa kotisi monin tavoin. Se suojaa kodin paloilta ja murroilta 24/7. Täytä yhteystietosi, niin soitamme ja tarjoamme sinun kotiisi sopivan ratkaisun!

Ota yhteyttä Ota yhteyttä