Onko myynti edelleenkin miesten laji?

Puhelinmyynnissämme työskentelevät Iris ja Vivian ovat ennen Sector Alarmille tuloaan myyneet puhelimitse puhelinliittymiä, sähköä ja vitamiinejakin. Myös he ovat törmänneet alaan liittyviin mielikuviin ja ennakkoluuloihin, jotka viimeistään tässä työssä ovat päätyneet romukoppaan. Miksi – annetaan heidän itsensä kertoa!

Tapaan nauravaisen kaksikon päiväkahvin merkeissä hieman harmaana helmikuun keskiviikkona. Silti molemmilta irtoaa kuitenkin positiivista energiaa ja hersyvää huumoria. Vivian on vetänyt puhelinmyyntitiimiämme nyt vuoden ja Iris myynyt palveluamme kohta puolisen vuotta. Puhuttaessa työn parhaista puolista vastaus tulee stereona: tuloshakuinen tekeminen ja kehittyminen!

”Työssä näkee todella nopeasti onnistumisen, tuloksia ei tarvitse odotella viikkokaupalla. Vastaavasti myös kehittyminen on nopeaa, kun omaan suoriutumiseen voi heti vaikuttaa mikäli menee pieleen. Täällä on aina ammattitaitoinen esihenkilö ja tiimi tukemassa kannustamassa”, sanoo Iris.

Naisena myyntialalla

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 80% myynnissä työskentelevistä on miehiä ja myös Vivian ja Iris ovat törmänneet ennakkoluuloihin, kun ovat tulleet töihin perinteisesti miesvaltaiselle alalle. Molemmat ovat kuitenkin ottaneet tämän vastaan positiivisena haasteena. ”Ainakin naisena erottuu massasta ja jää nimi muistiin!”, nauraa Iris. ”Naiset ovat enemmän turvallisuushakuisia ja perfektionisteja, joten naisilta voi usein puuttua rohkeus epäonnistua alussa. Sekin täytyy tosin kokea, jotta kehittyy. Oman kokemuksen mukaan myynnissä menestyy kuka vaan, jos löytyy rohkeus kokeilla”, jatkaa Vivian.

Puhelinmyynti myyntikanavana

Työskentely puhelinmyynnissä on tehokasta, koska lyhyessä ajassa pystyy kontaktoimaan paljon asiakkaita eikä tule turhia odotusaikoja. Aina voi sopia uuden soittoajan, mikäli asiakas ei juuri sillä hetkellä ehdi aiheesta keskustelemaan.

Suurin ero aiempiin puhelinmyyntitöihin täällä on että asiakkaat odottavat meidän soittoamme, koska ovat itse jättäneet yhteydenottopyynnön meille. Meillä Sector Alarmilla ei tarvitse tyrkyttää eikä myydä bulkkia, sillä jokainen ratkaisu räätälöidään yksilöllisesti. Puhelut ovat vastaavasti vähän pidempiä, mutta silloin asiakkaan tarpeeseen pääsee keskittymään paremmin”, jatkaa Iris.

Edelleen yleisimmät syyt hankkia kodinturvapalvelu on palo- ja murtosuojaus, joskin asiakaskontakteissa korostuvat tänä päivänä tarve suojella kotona ne kaikista kalleimmat: perheenjäsenet ja lemmikit. Lisäksi hyvin usein halutaan lisäturvaa lomamatkan ajaksi tai yön yli. ”Näen että kodinturvapalvelu tulee tulevaisuudessa arkipäiväistymään ja siitä tulee vakio- eikä lisävaruste. Hälytysjärjestelmä hankitaan jo talonrakennusvaiheessa ja siitä tulee osa älykotiratkaisuja”, kertoo Vivian.

Kenelle puhelinmyynti sopii?

 ”Kliseistä mutta totta, parasta täällä on yhteishenki, sanoo Iris. Seitsenhenkinen myyntitiimimme on tulosnälkäinen ja terveellä tavalla kilpailuhenkinen. Ketään ei kampiteta eikä kaveria jätetä, kaikki on aina valmiita auttamaan kunhan vaan osaa pyytää apua ja kuunnella. Avoin, vitsikäs ja ulospäinsuuntautunut ovat ne adjektiivit jotka Vivianille tulevat ensimmäisenä mieleen, kun häntä pyydetään kuvailemaan tiimiään.  

”Mun tiimiin voi ihan kirjaimellisesti tulla sellaisena kuin on! Voit olla hiljainen tai puhelias, kunhan löydät ne oikeat sanat asiakkaan kanssa. Parhaiten meidän porukkaan sopii luonteeltaan huumorintajuinen tyyppi, joka uskaltaa mennä välillä myös epämukavuusalueelle. Täällä myyntityötä on turvallista kokeilla, jos haluaa jotain ihan muuta. Pohjapalkka on hyvä, en odota aiempaa kokemusta puhelinmyynnistä, mutta lupaan antaa kattavan perehdytyksen ja eväät onnistumiseen.”, jatkaa Vivian.

Lopuksi molemmat kannustavat rohkeasti hakemaan ja haastavat miettimään mikä olisi pahinta mitä silloin voisi tapahtua? Ehkä huomaat, että myynti ei ole sun juttu tai sitten löydätkin itsestäsi aivan uusia puolia ja työn, josta oikeasti nautit!