Uusi suunta työuralla? Nicholas tietää, mitä alanvaihto vaatii

Nicholas ehti työskennellä delfiininkouluttajana kolme vuotta, kunnes työ loppui. Uusi yhtä monipuolinen ura löytyi myyntialalta. Nicholas kertoo, miten löysi uuden suunnan uralleen.

Nicholas Madsen nappasi muutamia vuosia sitten harvinaisen duunin satojen hakijoiden joukosta ja sai työkaverikseen tamperelaisen delfiinilauman. Kolmen mielenkiintoisen vuoden jälkeen pesti kuitenkin päättyi – eikä vastaavaa työtä ollut tarjolla Suomessa missään. Nicholas kertoo, miten löysi uuden suunnan uralleen.

Haasteet ja kehittyminen – niitä tamperelainen Nicholas Madsen on kaivannut urallaan aina. Muumimaailman hahmosta ja siivoojan pestistä alkaneen uransa aikana hän olikin tehnyt jo niin vuoropäällikön, myynnin kuin vartiointialankin tehtäviä, kun hän huomasi kiinnostavan työpaikkailmoituksen: Särkänniemen Delfinaarioon etsittiin delfiininkouluttajia.

"En saanut paikkaa heti, mutta vuotta myöhemmin tuli uusi haku, ja tuolloin tulin valituksi 400 hakijan joukosta", Nicholas kertaa. Työ osoittautui unelmapestiksi, jossa yllättävät tilanteet seurasivat toinen toistaan, ja jota tehtiin Nicholaksen mukaan ennen kaikkea rakkaudesta lajiin. "Delfiinit eivät kuulu delfinaarioihin, mutta eihän kerran vangittuja ja vankeuteen tottuneita eläimiä ei voi noin vain luontoon laskea, vaan niistä on pidettävä huolta", hän painottaa.

Nicholas työskenteli delfiinien parissa kolme vuotta. Tänä aikana yleinen mielipide delfinaarioita kohtaan muodostui yhä kielteisemmäksi. Lopulta ainutlaatuinen työ katosi lähestulkoon yhdessä yössä, kun delfinaarion toiminta lakkautettiin ja delfiinit muuttivat Suomesta Kreikkaan.

"Se oli surullinen hetki, sillä delfiinit olivat kollegoitani. Toki se helpotti, että saimme olla mukana Kreikassa alkuajan", Nicholas sanoo. Suomeen palattuaan Nicholas siirtyi huvipuistossa muihin tehtäviin. Haikeus iski viimeistään delfinaarion tyhjentyneiden altaiden pohjalla kävellessä.

Sector Alarmilla työllä on tarkoitus

Nicholas ei ehtinyt jatkaa työskentelyä huvipuistossa kuin kuukauden, kun hänelle kävi selväksi, että olisi aika etsiä uralle uusi suunta.

Delfiininkouluttajan työssä Nicholasta viehätti jatkuvan uuden oppimisen ohella etenkin työn monipuolisuus: eläinten kanssa työskentely oli haastavaa, ja delfiinit pitivät huolen myös siitä, että mikään päivä ei taatusti ollut samanlainen. Uusi työ ei samaa vauhtia tarjonnut.

"Nautin yllättävistä tilanteista ja niiden ratkomisesta. Tajusin pian kaipaavani työtä, joka on haastavaa ja jossa saa kehittyä koko ajan."  Samassa Nicholas huomasikin kiinnostavan avoimen työpaikan. Nyt huomion herätti aluemyyntipäällikön paikka Sector Alarmilla, josta löytyi jo valmiiksi tuttuja.

"Entinen pomoni oli täällä töissä, ja työ kuulosti mielenkiintoiselta. Koska minulla oli jo ennestään vahvaa kokemusta myynnistä, päätin hakea – ja sillä tiellä ollaan", Nicholas kertoo. Aluemyyntipäällikön työssä kiehtoo Nicholasta sama asia, mikä delfiininkouluttajan työssäkin: työn monipuolisuus.

Mikä sai entisen delfiininkouluttajan hakeutumaan takaisin juuri myynnin pariin? "Ensinnäkin, siitä saa aina pienen adrenaliinipiikin, kun saa kaupan klousattua. Mutta eniten Sector Alarmilla työskentelyssä viehättää se, että työllä on tarkoitus. Me suojaamme ihmisten koteja", Nicholas vastaa.

Aluemyyntipäällikkönä Nicholaksen vastuulla on yhteensä viisi myyntitiimiä: Pori, Vaasa, Seinäjoki ja kaksi tiimiä Tampereelta. "Minun työni mahdollistaa sen, että myyntipäälliköt voivat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Autan heitä, pidän koulutuksia, kierrän mukana asiakastapaamisilla ja varmistan työn laadun", hän kertoo.

Parasta Sector Alarmilla työskentelyssä on Nicholaksen mukaan sama asia, joka aikanaan delfinaariossakin viehätti:

"Työ on erittäin monipuolista. Päivän suunnitelmat voivat muuttua nopeastikin, jos jossain tarvitaan apua."

Onnistumisia ja itsensä ylittämistä

Nicholas on työskennellyt Sector Alarmilla nyt kolme vuotta ja muistaa vielä elävästi ensimmäiset päivänsä kentällä. Ensimmäinen ja toinen myyntikäynti, joilla hän oli mukana, erosivat toisistaan kuin yö ja päivä:

"Ensimmäisen veti eräs pitkäaikainen työntekijämme, ja hän veti sen todella hyvin. Toisessa puikoissa oli juuri talossa aloittanut, valtavan ujo myyjä – eikä se tapaaminen mennyt ihan oppikirjan mukaan." Puolen vuoden päästä ujo myyjä kuitenkin kohosi oman tiiminsä vetäjäksi. Tämä tarina summaa Nicholaksen mukaan hyvin sen, miten Sector Alarmilla on mahdollista kehittyä.

Nicholas itse kokee kehittyneensä työssään etenkin ihmisten kanssa toimimisessa ja heidän valmentamisessaan. "Ammatillinen kasvu on täällä yksi tärkeä fokusalue. Perehdytykset ovat tosi hyvät, ja jokainen meillä aloittava myyjä ja päällikkö saa koulutuspolun, jotta oppiminen jatkuu myös perehdytysvaiheen jälkeen", hän kertoo.

Kuvauspäivänä Nicholas työskenteli kotipaikkakunnallaan Tampereella, mutta työ vie hänet ympäri Suomea. Työ kentällä on suoramyyntiä – eli kuluttaja-asiakkaita kontaktoidaan heidän kodeissaan.

"Itselleni tuli tästä alkuun mieleen vain pölynimurikauppiaat ja tv-lupatarkastajat, ja ajattelin vastaanoton olevan samanlaista. Mutta ihmiset ottavatkin meidät lähtökohtaisesti vastaan tosi lämpimästi ja juttelevat kodinturvasta mielellään", Nicholas valaisee. Hän painottaa, että juuri kuluttajamyyntipuolella toimiminen mahdollistaa nopean kehittymisen. Ihmisiä tavataan paljon, minkä kautta oppiminenkin on nopeaa. Moni Nicholaksen alainen kiittelee talosta saamiaan oppeja jo ensimmäisen viikon jälkeen. "Myyntijohtajamme teki pitkän uran toisella alalla ennen tänne tuloaan. Hän sanoo aina oppineensa täällä vuodessa sen, mihin muualla meni useampi vuosi."

Alanvaihtajan kannattaa uskaltaa kokeilla uutta

Nicholas rohkaisee mielellään alanvaihtajia tai työnsä menettäneitä kokeilemaan ennakkoluulottomasti uutta, sillä uusi suunta uralle voi löytyä myös sieltä, mihin ei ainakaan uskonut kykenevänsä.

"Pitää uskaltaa kokeilla eri asioita ja etsiä itselleen mielekästä työtä. Aina kannattaa kokeilla, kysellä ja tutkia erilaisia mahdollisuuksia." Moni kaihtaa myyntialaa hänen mielestään turhaan.  "Meillä myyntityötä tehdään asiakkaan auttamisen kautta. Kuuntelemme asiakasta ja mietimme yhdessä, miksi kodinturva on hänelle tärkeää. Sitä kautta etsimme ratkaisun siihen, miten voimme palveluillamme edesauttaa hänen kotinsa turvallisuutta", Nicholas avaa.

"Suosittelen myyntityötä ja nimenomaan Sector Alarmia, sillä meillä oppii työn hyvin nopeasti. Myyntiosaaminen on haluttua lähes alalla kuin alalla. Täällä hankituista taidoista on varmasti hyötyä myös silloin, kun haluaa ryhtyä etsimään uraa jostain muualta", hän painottaa. Sector Alarmilla on tarjolla myyjän tehtävien lisäksi myös päällikkötehtäviä, joita Nicholas kannustaa hakemaan rohkeasti: "Päällikkötehtävät meillä voivat olla urasi seuraava askel. Jos olet työskennellyt aiemmin myyjänä, ja haluat tehdä myyntiä ja coachata toisia pääsemään parhaisiin tuloksiin, niin kannattaa hakea meille!"

Tämä artikkeli on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä Duunitorin kanssa.