Nuori työnhakija, nappaa rekrytoijan vinkit onnistuneeseen työnhakuun!
Työnhaku on usein jännittävä ja haastavakin kokemus työuran alussa oleville nuorille työnhakijoille. Istuimme alas myyntiorganisaatiomme rekrytoijana työskentelevän Samu Eharin kanssa ja selvitimme vinkkejä onnistuneeseen työnhakuun.
30-vuotias Samu on työskennellyt Sector Alarmilla 5 vuotta, viimeiset 4 vuotta myynnin rekrytoinnissa. Samun vastuualueena on kenttämyyjiemme rekrytointi. Samu on itse aloittanut uransa Sector Alarmilla kenttämyyjänä opiskelujen ohessa ja näin ollen tietää hyvin mitä työssä vaaditaan.
Ensiaskeleet työnhaussa – minkälainen on hyvä työhakemus?
Kun kiinnostava avoin työpaikka on löytynyt, on aika lähettää hakemus yritykselle. Minkälainen on hyvä työhakemus? Entä mitä kannattaa kertoa itsestään hakemuksessa työn ja koulutuksen lisäksi?
Perinteisesti hakemukseen liitetään CV eli ansioluettelo. ”Hyvä CV on simppeli ja selkeä”, Samu toteaa. Pistä siis perusasiat kuntoon. Pidä huolta, että CV:n sisältö ei ole sikinsokin ja listaa työkokemus ja koulutus aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Usein hakemuksessa on myös mahdollista kertoa itsestään lisää esimerkiksi avoimen kentän tai hakemuskirjeen kautta. Käytä tämä tilaisuus hyväksesi: ” Mieti miten voit tuoda hakemukseen jotain omaa, esimerkiksi asennetta ja innokkuutta.” Kohdenna hakemus ilmoitukseen: ”Tuo esille mikä siinä kyseisessä yrityksessä tai kyseisessä työnkuvassa kiinnostaa; miksi olet hakenut just tähän tehtävään”.
Ota huomioon, että tänä päivänä kaikkiin avoimiin tehtäviin ei vaadita CV:tä tai hakemuskirjettä. Esimerkiksi meillä Sector Alarmilla myyjän positio on tällainen tehtävä. Silloin hakuprosessissa korostuu puhelinhaastattelun merkitys.
Yhtä askelta lähempänä – kuinka onnistua puhelinhaastattelussa?
Ennen varsinaista työhaastattelua hakija usein haastatellaan puhelimitse. Mistä tällaisessa puhelinhaastattelussa on kyse ja miten siihen voi valmistautua?
Rekrytoija arvioi puhelinhaastattelussa alustavasti, onko hakija sopiva työhön ja kutsutaanko hakija varsinaiseen työhaastatteluun. Pyri siis tuomaan esiin potentiaalisi ja motivaatiosi työhön: “Puhelinhaastattelussa pitäisi saada luurin toisessa päässä oleva rekrytoija kiinnostumaan sinusta ja ajattelemaan, että tässä on sellainen kaveri, johon me halutaan tutustua tarkemmin”. Muista kuitenkin, että puhelinhaastattelussa myös hakijalla on mahdollisuus kartoittaa, onko tehtävä hänelle sopiva. Älä siis pelkää esittää kysymyksiä.
Aitous on puhelinhaastattelussa Samun mukaan valttia, eikä valmistautumisesta kannata ottaa liikaa stressiä. Varmista kuitenkin etukäteen, että puhelinetiketti on hallussa. Puhelun alussa esittele itsesi ja ole valmis kertomaan hieman itsestäsi, ja siitä miksi olet hakenut juuri kyseistä työtä. Kehittymishalukkuus kannattaa usein nostaa esille. Esimerkiksi meillä Sector Alarmilla myynnin tehtäviin koulutetaan sisäisesti ja panostamme työntekijöiden kehitysmahdollisuuksiin. On siis tärkeää, että meille palkatuksi tullut henkilö on myös itse kiinnostunut oppimaan ja kehittymään.
Etukäteen kannattaa lisäksi miettiä, mitä asioita arvostat työssä ja työyhteisössä tai minkälaista työtä etsit ylipäätään. Tämä auttaa sekä sinua että rekrytoijaa arvioimaan, onko tehtävä sinulle sopiva. Jos jokin asia ilmoituksessa on jäänyt mietityttämään, on puhelinhaastattelu mainio hetki kysyä asiasta. Huomioi myös, että puhelimessa korostuu suullisen ulosannin merkitys. Koska rekrytoija joutuu tekemään arvionsa hakijasta pelkästään puhelun perusteella, on tärkeää pyrkiä puhumaan selkeästi ja reippaasti puhelun aikana.
Loppukiri häämöttää – Miten valmistautua työhaastatteluun?
Jos puhelinhaastattelu on herättänyt sekä rekrytoijan että hakijan mielenkiinnon, jatkuu hakuprosessi varsinaisella työhaastattelulla. Millä mielin haastatteluun kannattaa mennä?
”Reippain mielin ja siistit vaatteet päällä, niin sillä pääsee hyvin vauhtiin”, Samu neuvoo. Aitous on valttia myös jatkohaastattelussa. Jos työhaastattelussa yrittää ns. vetää roolia, paistaa hakijasta helposti läpi epäaitous. Rekrytoijan on silloin vaikea arvioida, minkälainen ihminen hakija on ja sopiiko hakija työtehtävään. “Oma vinkkini on lähteä haastatteluun ihan avoimin mielin ja omana itsenään.”
Kannattaako kysymyksiin harjoitella vastauksia ennakkoon?
Työhaastattelun kysymykset liittyvät usein hakijan työpersoonaan ja motivaatiotekijöihin. Jokaiseen haastatteluun ei siis tarvitse opetella erikseen vastauksia. Ennen haastattelua voi tutustua työnantajaan, mutta painetta ei kannata ottaa siitä, että muistaa yritykseen liittyviä faktoja ulkoa. Haastattelussa esitellään sekä yritystä että kerrotaan työroolista tarkemmin.
Miten välttää emämokat työnhaussa – ja miten tehdä rekrytoijaan vaikutus
Työnhaussa monia varmasti pelottaa mokaaminen. Miten hakuprosessin voi mokata?
“Kyllä ne isoimmat mokat meillä tulee hakijoille siitä, että puhelimessa tulee saman tien sellainen fiilis, että hakijaa ei kiinnostaa työtehtävä yhtään. Hakijan ajatus on se, että olen vähän hakenut kaikenlaista, ei ole mitään väliä, että mitä.”
Samun mukaan on tärkeää, että hakijalla on jokin ajatus siitä, miksi työtehtävä häntä kiinnostaa. “Esimerkiksi jos kysytään, että mikä sinua myynnissä kiinnostaa niin syy voi olla vaikka, että haluan päästä vaikuttamaan palkkaani tai haluan kehittyä ammatillisesti”. Tärkeää on, että kysymykseen ei vastata vältellen ja että hakijasta välittyy aidosti työstä kiinnostunut kuva.
Entä onko jotain erityisiä vinkkejä siihen, miten työnhaussa voi loistaa?
Jos työkokemusta ei entuudestaan ole, voi olla hankala hahmottaa omia vahvuuksia tai osaamista, josta olisi hyötyä työelämässä. Tällöin katse kannattaa kääntää omiin harrastuksiin tai muihin vapaa-ajan aktiviteetteihin. Mieti, minkälaisia taitoja olet oppinut niistä tai minkälaisia ominaisuuksia olet niissä tarvinnut. Usein samat asiat ovat vahvuuksia myös työelämässä, ja ne kannattaa ehdottomasti nostaa esiin työnhakuprosessin aikana!
Pikatärpit onnistuneeseen työnhakuun
- Opettele esittelemään itsesi
- Ole oma itsesi: Älä vedä roolia hakuprosessin aikana, vaan ole rohkeasti oma itsesi.
- Ole reipas ja tuo esiin motivaatiosi: Tuo esille innostuksesi ja positiivinen asenne. Osoita, että olet kiinnostunut ja motivoitunut työhön.
- Usko itseesi: Luota ensi fiilikseen työn sopivuudesta ja uskalla hypätä uuteen.
Kiinnostaisiko sinua kokeilla myyntityötä? We’ve got you! Jätä yhteystietosi alla olevasta napista, niin rekrytoijamme on sinuun pian yhteydessä.