Näin sujuu koululaisten kesäloma

Näin sujuu koululaisten kesäloma

Julkaistu: toukokuuta 07, 2023 Kirjoittaja  Outi Potila

Koululaisten kesälomaan mahtuu monta mukavaa asiaa: leirejä, leikkipuistoja, matkoja ja mummolaa, mutta myös päiviä yksin kotona. Miten pieni koululainen saa lomapäivät kulumaan ja mikä tekee turvallisen olon? Omista kokemuksistaan kertovat 10-vuotias Matias ja 8-vuotias Emma.

- Kesälomassa on parasta uiminen ja se kun mennään mummolaan, kertovat kohta kolmasluokkalainen Emma ja viidennelle luokalle siirtyvä Matias.

Helsinkiläiset sisarukset saavat pian nauttia pitkästä lomasta – aluksi keskenään, kun vanhemmat ovat vielä töissä. Pienten koululaisten vanhemmille koulun pitkä kesäloma merkitsee usein palapeliä, jossa omia lomia limitetään ja avuksi otetaan mummit, kummit, naapurit ja erilaiset harrasteleirit. Moni miettii, miten lapsi pärjää yksin kotona. Matiaksen ja Emmankin kesäloma alkaa kotikulmilla.

- Ollaan ensin kotona, käydään puistoruokailussa ja pelataan Pokemon Go:ta, kertoo Matias sisarusten suunnitelmista loman alkuun.

 

Välipala valmistetaan itse

Vaikka lomalla voisi nukkua pitkään, valoisat kesäaamut houkuttelevat heräämään hyvissä ajoin.

- Jäämme nukkumaan, kun isä ja äiti lähtevät töihin, mutta varmaan kahdeksaan mennessä herätään. Äiti tekee usein valmiiksi puuroa, mutta muuten teemme aamupalan itse. Heti aamupalan jälkeen lähdemme puistoon, Emma ja Matias kertovat.

Lähin leikkipuisto on lyhyen kävelymatkan päässä ja siellä koululaiset saavat kaupungin tarjoaman lämpimän lounaan. Kotona ei siis tarvitse kokata kuin välipalaa. Emma ja Matias eivät vielä käytä liettä yksin, mutta kesäisen välipalan kokoamiseen ei välttämättä tarvita sähkölaitteita.

- Voileipää ja hedelmiä, lapset listaavat suosikkivälipalojaan.

- Minä pidän erityisesti sitrushedelmistä, Emma lisää.

Leivänpaahdinta ja mikroaaltouunia lapset käyttävät lähes päivittäin. Perheen leivänpaahdin on tavallista paloturvallisempi, sillä se on yhdistetty älypistorasiaan, joka on ohjelmoitu sammumaan, kun asunnosta poistutaan ja hälytykset kytketään päälle. Perhe käyttää älypistorasioita myös monissa muissa sähkölaitteissa, kuten pyykinpesukoneessa ja valaisimissa. Lastenkin on vaivatonta käyttää niitä.

- Virran saa päälle painamalla tuosta napista, Matias näyttää älypistorasiasta.

 

Helppoa turvaa koko perheelle

Emman ja Matiaksen kotona on Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä, jota lapset oppivat nopeasti käyttämään.

- Enemmän vanhemmat aiheuttavat turhia hälytyksiä kuin lapset, sisarusten äiti Tiina nauraa.

Hälytysjärjestelmä valvoo sekä tulipalojen että murtojen varalta ja tuo turvallisuuden tunnetta etenkin vanhemmille.

- Kun hälytys kytketään päälle tai pois, saamme puhelimeen ilmoituksen eli näemme milloin lapset lähtevät kotoa ja tulevat kotiin. Lasten puhelimissa on myös sovellukset, joista näkee, missä kumpikin liikkuu, mutta jos ei aamulla tule ilmoitusta siitä, että hälytysjärjestelmä on kytketty päälle, tiedämme varsinkin kouluaamuina ruveta soittelemaan. Samalla tavalla iltapäivällä nähdään, jos lapsi ei ole tullut kotiin, Tiina kertoo.

Aamuisin lapsilla on usein kisa, kumpi ehtii kytkemään kotona-tilan eli kuorisuojauksen pois päältä. Kotona-tila valvoo, ettei kukaan kulje sisään – tai ulos.

- Järjestelmä on meillä joka yö päällä, sillä Matias on kova kävelemään unissaan, Tiina kertoo.

 

Kesäpäivä on joskus pitkä

Kun lapset ovat keskenään kotona, tekemistä yleensä löytyy. Yhdessä leikitään, pelataan, luetaan ja sisaruksille tuttuun tapaan myös kinastellaan. Sisaruksesta on silti seuraa, eikä toisen kanssa ala pelottaa samalla tavalla kuin joskus yksin ollessa.

- Ekan ja tokan luokan jälkeen kesällä oli välillä tylsää yksin kotona, kun sisko oli vielä päiväkodissa. Tokan luokan kesällä vielä satoi niin paljon, että piti olla paljon sisällä. Ekalla vähän myös jännitti olla yksin, Matias muistelee.

Emmallakin on kokemusta yksinäisistä hetkistä.

- Välillä olen yksin kotona, kun on myöhäiset kympin aamut, tai silloin, kun toiset ovat kaupassa. Joskus silloin on tylsää, hän kertoo.

Yksin kotona voi lapsen mielikuvitus lähteä laukkaamaan. Jännitystä helpottaa, kun tietää, että kodin hälytysjärjestelmä valvoo todellisten vaarojen varalta. Matias tietää myös, että järjestelmään kuuluu hätäpainike, jota painamalla hälytys alkaa ja hälytyskeskus saa tiedon välittömästi.

Matiaksen ja Emman kesäsuunnitelmiin kuuluu päiväleiri kotikaupungissa, uintiretkiä, oleilua mummolassa yhdessä serkkujen kanssa sekä koko perheen yhteistä aikaa muun muassa musiikkileirin merkeissä. Kesäloman kynnyksellä molemmat odottavat kesää hyvällä fiiliksellä. Matiaksella on vain yksi toive kesän suhteen:

- Toivotaan, ettei sada ihan hirveästi, hän tuumii.

Haluatko suojata kotisi hälytysjärjestelmällä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja pyydä tarjous!

Haluatko lukea lisää kodin suojaamisesta? Lue seuraavaksi Murtovaras iski kellariin