Uimaan, mummolaan ja välillä ollaan yksin kotona – näin sujuu koululaisten kesäloma

Koululaisten kesälomaan mahtuu monta mukavaa asiaa: leirejä, leikkipuistoja, matkoja ja mummolaa, mutta myös päiviä yksin kotona. Miten pieni koululainen saa lomapäivät kulumaan ja mikä tekee turvallisen olon? Omista kokemuksistaan kertovat 10-vuotias Matias ja 8-vuotias Emma.

- Kesälomassa on parasta uiminen ja se kun mennään mummolaan, kertovat kohta kolmasluokkalainen Emma ja viidennelle luokalle siirtyvä Matias.

Helsinkiläiset sisarukset saavat pian nauttia pitkästä lomasta – aluksi keskenään, kun vanhemmat ovat vielä töissä. Pienten koululaisten vanhemmille koulun pitkä kesäloma merkitsee usein palapeliä, jossa omia lomia limitetään ja avuksi otetaan mummit, kummit, naapurit ja erilaiset harrasteleirit. Moni miettii, miten lapsi pärjää yksin kotona. Matiaksen ja Emmankin kesäloma alkaa kotikulmilla.

- Ollaan ensin kotona, käydään puistoruokailussa ja pelataan Pokemon Go:ta, kertoo Matias sisarusten suunnitelmista loman alkuun.

Välipala valmistetaan itse

Vaikka lomalla voisi nukkua pitkään, valoisat kesäaamut houkuttelevat heräämään hyvissä ajoin.

- Jäämme nukkumaan, kun isä ja äiti lähtevät töihin, mutta varmaan kahdeksaan mennessä herätään. Äiti tekee usein valmiiksi puuroa, mutta muuten teemme aamupalan itse. Heti aamupalan jälkeen lähdemme puistoon, Emma ja Matias kertovat.

Lähin leikkipuisto on lyhyen kävelymatkan päässä ja siellä koululaiset saavat kaupungin tarjoaman lämpimän lounaan. Kotona ei siis tarvitse kokata kuin välipalaa. Emma ja Matias eivät vielä käytä liettä yksin, mutta kesäisen välipalan kokoamiseen ei välttämättä tarvita sähkölaitteita.

- Voileipää ja hedelmiä, lapset listaavat suosikkivälipalojaan.

- Minä pidän erityisesti sitrushedelmistä, Emma lisää.

Leivänpaahdinta ja mikroaaltouunia lapset käyttävät lähes päivittäin. Perheen leivänpaahdin on tavallista paloturvallisempi, sillä se on yhdistetty älypistorasiaan, joka on ohjelmoitu sammumaan, kun asunnosta poistutaan ja hälytykset kytketään päälle. Perhe käyttää älypistorasioita myös monissa muissa sähkölaitteissa, kuten pyykinpesukoneessa ja valaisimissa. Lastenkin on vaivatonta käyttää niitä.

- Virran saa päälle painamalla tuosta napista, Matias näyttää älypistorasiasta.

Helppoa turvaa koko perheelle

Emman ja Matiaksen kotona on Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmä, jota lapset oppivat nopeasti käyttämään.

- Enemmän vanhemmat aiheuttavat turhia hälytyksiä kuin lapset, sisarusten äiti Tiina nauraa.

Hälytysjärjestelmä valvoo sekä tulipalojen että murtojen varalta ja tuo turvallisuuden tunnetta etenkin vanhemmille.

- Kun hälytys kytketään päälle tai pois, saamme puhelimeen ilmoituksen eli näemme milloin lapset lähtevät kotoa ja tulevat kotiin. Lasten puhelimissa on myös sovellukset, joista näkee, missä kumpikin liikkuu, mutta jos ei aamulla tule ilmoitusta siitä, että hälytysjärjestelmä on kytketty päälle, tiedämme varsinkin kouluaamuina ruveta soittelemaan. Samalla tavalla iltapäivällä nähdään, jos lapsi ei ole tullut kotiin, Tiina kertoo.

Aamuisin lapsilla on usein kisa, kumpi ehtii kytkemään kotona-tilan eli kuorisuojauksen pois päältä. Kotona-tila valvoo, ettei kukaan kulje sisään – tai ulos.

- Järjestelmä on meillä joka yö päällä, sillä Matias on kova kävelemään unissaan, Tiina kertoo.

Kesäpäivä on joskus pitkä

Kun lapset ovat keskenään kotona, tekemistä yleensä löytyy. Yhdessä leikitään, pelataan, luetaan ja sisaruksille tuttuun tapaan myös kinastellaan. Sisaruksesta on silti seuraa, eikä toisen kanssa ala pelottaa samalla tavalla kuin joskus yksin ollessa.

- Ekan ja tokan luokan jälkeen kesällä oli välillä tylsää yksin kotona, kun sisko oli vielä päiväkodissa. Tokan luokan kesällä vielä satoi niin paljon, että piti olla paljon sisällä. Ekalla vähän myös jännitti olla yksin, Matias muistelee.

Emmallakin on kokemusta yksinäisistä hetkistä.

- Välillä olen yksin kotona, kun on myöhäiset kympin aamut, tai silloin, kun toiset ovat kaupassa. Joskus silloin on tylsää, hän kertoo.

Yksin kotona voi lapsen mielikuvitus lähteä laukkaamaan. Jännitystä helpottaa, kun tietää, että kodin hälytysjärjestelmä valvoo todellisten vaarojen varalta. Matias tietää myös, että järjestelmään kuuluu hätäpainike, jota painamalla hälytys alkaa ja hälytyskeskus saa tiedon välittömästi.

Matiaksen ja Emman kesäsuunnitelmiin kuuluu päiväleiri kotikaupungissa, uintiretkiä, oleilua mummolassa yhdessä serkkujen kanssa sekä koko perheen yhteistä aikaa muun muassa musiikkileirin merkeissä. Kesäloman kynnyksellä molemmat odottavat kesää hyvällä fiiliksellä. Matiaksella on vain yksi toive kesän suhteen:

- Toivotaan, ettei sada ihan hirveästi, hän tuumii.

Lue lisää aiheesta
asiakastarina tero

“Halusimme hälytysjärjestelmän, jota voi hallita napin painalluksella”

Tero Hatva vaihtoi vanhan kameravalvonnan Sector Alarmin laajaan hälytysjärjestelmään, joka antaa suojaa muutakin kuin varkaita vastaan. Entisenä teollisuuden suojeluvalvojana Tero tietää, kuinka nopeasti pienikin kipinä roihahtaa tulipaloksi.

Puupino

Palohälytin havaitsi tulitikkuleikit ajoissa

Tavallinen arki-iltapäivä pirkanmaalaisen perheen kotona sai vaarallisen käänteen, kun pienten koululaisten tulentekoleikki meni pieleen. Sector Alarmin hälytysjärjestelmän ansiosta apu saatiin nopeasti paikalle.

Rappuset kellariin

”Hälytyskeskus näki, että joku siellä liikkui” – murtovaras iski kellariin

Asukkaat olivat matkoilla, kun espoolaiskotiin murtauduttiin kellarin ovesta. Murtautuja ei kuitenkaan päässyt kellaria pidemmälle, kun liiketunnistin laukaisi hälytyksen.

Hälytyskeskuksen henkilökunta

"Säikähdyksellä selvittiin” – 3-vuotias eksyi ulos, hälytys herätti isän

Oululaisperheen uusi hälytysjärjestelmä tuli heti tositarpeeseen, kun perheen 3-vuotias kuopus lähti keskellä yötä omille teilleen. Järjestelmä oli kytketty päälle, joten perhe heräsi hälytykseen, ennen kuin lapsi ehti kotipihaa kauemmas.

Akseli Herlevi

Burgerimestari Akseli Herlevin ravintolat suojaa Sector Alarm: ”Meillä on luotettu kumppani”

Akseli Herlevi tekee Suomen parhaat burgerit Naughty BRGR -ravintoloissaan ja luottaa Sector Alarmin hälytyspalveluun: ”Hälytysjärjestelmä lisää turvallisuuden tunnetta jokaisella.”

Kodittomien kissojen turvakoti

Kodittomien kissojen turvakoti on suojattu tulipaloilta

Osku, Astrid, Fauna, Fokkeri ja kymmenet muut karvatassut odottavat uutta kotia ja perhettä hämeenlinnalaisessa Kissakoti Kattilassa. Kissojen turvakoti on suojattu Sector Alarmin hälytysjärjestelmällä. ”Nukumme kaikki paremmin, kun tällaiset asiat on huomioitu”, sanoo Piia Santama, yksi Kattilan vapaaehtoisista.

Hälytyskeskuksen henkilökunta

Sähköpalo saatiin nopeasti haltuun – hälytysjärjestelmä reagoi heti

Aamuvarhaisella kukaan ei vielä ollut tullut töihin, kun oikosulku sai sähkölaitteen kärähtämään korjaamoyrityksen varastossa. Kaikeksi onneksi tilaan oli asennettu Sector Alarmin hälytysjärjestelmä, joka reagoi välittömästi.

Jussi Piha lastensa kanssa kotona

Perhe on turvattu kun isä edustaa Suomea pelikentillä: ”Loistava palvelu kokonaisuudessaan”

Tamperelainen Jussi Piha edustaa Suomea salibandymaajoukkueessa. Hän on myös kolmen pienen lapsen isä, jolle on tärkeää, että koti ja koko perhe on turvattu peli- ja työmatkojen aikana. Nyt perheen kotia suojaa Sector Alarmin hälytysjärjestelmä.

Minea Blomqvist-Kakko golfaamassa

”Palvelu tuo turvaa” – Minea Blomqvist-Kakko arvostaa turvallisuutta kotona ja golfkentillä

Minea Blomqvist-Kakko on golfammattilainen ja perheenäiti, jolle turvallisuus on tärkeä asia. Sector Alarmin hälytysjärjestelmä suojaa golfperheen kotia paloilta ja murroilta silloinkin, kun perhe viettää aikaa matkoilla ja pelikentillä.

Aamiaispöytä tyhjillään

Perheenisä nukkuu paremmin: ”Hälytysjärjestelmä tuo turvaa koko perheelle”

Viiden ihmisen, kahden kissan ja yhden koiran helsinkiläiskoti kokeili testiryhmässä Sector Alarmin hälytysjärjestelmää. Perheen isän mukaan hälytysjärjestelmä auttaa nukkumaan rauhallisemmin – ja myös kertoo, jos koululaiset ovat nukkuneet pommiin.

Bettina ja Dara

”Rakas perheenjäsen on yksin kotona” – lemmikin turvana on kodin hälytysjärjestelmä

Maalaismaisemissa mukavia koiranpäiviä viettävä Dara-staffi on niin ihmisrakas, että se ottaisi jopa kutsumattomat vieraat iloisesti vastaan. Kun naapurit ovat kaukana ja koira yksin kotona, on palosuojaus erityisen tärkeää. Daran ja isäntäväen turvana onkin kodin hälytysjärjestelmä.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet