Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Ennen grillausta

Tarkista grillin kunto ennen käyttöä ja puhdista talven pölyt ja liat pois. Ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei saa käyttää sisätiloissa.

Sijoita grilli tukevalle, palamattomalle alustalle tuulensuojaan ja jätä grillin ympärille vapaata tilaa. Huomioi, ettei grillin yläpuolella tai ympärillä ole puun oksia, puuritilöitä, kalusteita tai muuta syttyvää materiaalia.

 

Sytytä hiiligrilli oikein

Käytä polttoaineena hiiliä, brikettejä tai kivihiilibrikettejä. Älä koskaan käytä bensiiniä tai spriitä sytyttämiseen. Anna sytytysnesteen imeytyä riittävästi hiiliin ennen sytyttämistä leimahdusvaaran vuoksi. Älä lisää sytytysnestettä tuleen, sillä liekki voi tarttua vaarallisesti pulloon.

Sytytä grilli takkatikuilla tai grillisytyttimellä. Turvallisin tapa on käyttää sähkösytytintä.

 

Tuli hallussa

Pidä grilliä koko ajan silmällä. Varo erityisesti grillin lähellä leikkiviä lapsia.

Älä anna liekkien nousta liian korkeiksi. Grillin oma kansi on paras tapa liekkien tukahduttamiseen, mutta jos kansi on hukassa ja tuli leviää, käytä alkusammutusvälineitä: käsisammutinta ja/tai sammutuspeitettä. Puutarhaletku ja vesiämpäri ovat hyvä sammutusapu, mutta muista, että palavaa rasvaa ei saa sammuttaa vedellä.

 

Grillauksen jälkeen

Puhdista grilli aina ruoanlaiton jälkeen, sillä ruoka- ja rasvajäämät voivat saada liekit leimahtamaan. Lika irtoaa helpommin, kun grilli on lämmin. Käytä apuna grilliharjaa ja grilliin tarkoitettuja puhdistusaineita. Kaasugrillin polttimet on kuitenkin paras puhdistaa viileänä.

Sammuta grilli huolellisesti. Varmista, että hiiligrillin tuhka on kunnolla jäähtynyt, ennen kuin laitat sen jäteastiaan – käytä mieluiten kannellista metalliastiaa, jonka sijoitat etäälle talon seinästä ja syttyvistä materiaaleista. Jäähtyminen voi kestää useamman vuorokauden!

Kun grilli on kunnolla jäähtynyt, laita se suojaan. Säilytä sytytysnesteet poissa lasten ulottuvilta, turvallisessa paikassa, jossa ne eivät pääse kuumentumaan.

 

Kun käytät kaasugrilliä, huomioi myös nämä asiat

Kaasugrillin kunto on tärkeä tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Taivuttele letkua nähdäksesi murtumat ja kulumat. Testaa mahdolliset vuodot saippuavedellä (2 osaa saippuaa, 1 osa vettä), jota harjaat kaasuletkuun ja liitoskohtiin. Laita kaasu päälle ja tarkista ilmestyykö letkuun tai liitoksiin kaasuvuodosta kertovia kuplia.

Sijoita kaasusäiliö valmistajan ohjeiden mukaisesti. Sulje kaasun tulo aina grillaamisen jälkeen ja irrota kaasupullo grillistä, kun grilli ei ole käytössä. Kun grillaat, pidä kaasupullo grillin lähellä – ei kuitenkaan grillin alla, jotta se ei kuumene liikaa. Sulje heti kaasupullon venttiili ja sammuta tuli, jos havaitset kaasun hajua.

Nestekaasu täytyy säilyttää alle 40 asteen lämpötilassa, joten sijoita kaasupullo suojaan auringolta, jatkuvasti tuulettuvaan paikkaan.

Lue myös, miten kodin hälytysjärjestelmä lisää kotisi paloturvallisuutta:

 

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Tee poistumisharjoitus kotona lasten kanssa

Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Asentaja kertomassa palovaroittimesta

Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Palokuntalainen

Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Poika keittämässä spagettia

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Mies sytyttämässä kynttilöitä

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Isä ja tytär hakemassa polttopuita

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Isä ja poika takan edessä

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tuli takassa

Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet