Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Julkaistu: toukokuuta 09, 2021 Kirjoittaja  Jenni Lahtinen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Ennen grillausta

Tarkista grillin kunto ennen käyttöä ja puhdista talven pölyt ja liat pois. Ulkokäyttöön tarkoitettuja grillejä ei saa käyttää sisätiloissa.

Sijoita grilli tukevalle, palamattomalle alustalle tuulensuojaan ja jätä grillin ympärille vapaata tilaa. Huomioi, ettei grillin yläpuolella tai ympärillä ole puun oksia, puuritilöitä, kalusteita tai muuta syttyvää materiaalia.

 

Sytytä hiiligrilli oikein

Käytä polttoaineena hiiliä, brikettejä tai kivihiilibrikettejä. Älä koskaan käytä bensiiniä tai spriitä sytyttämiseen. Anna sytytysnesteen imeytyä riittävästi hiiliin ennen sytyttämistä leimahdusvaaran vuoksi. Älä lisää sytytysnestettä tuleen, sillä liekki voi tarttua vaarallisesti pulloon.

Sytytä grilli takkatikuilla tai grillisytyttimellä. Turvallisin tapa on käyttää sähkösytytintä.

 

Tuli hallussa

Pidä grilliä koko ajan silmällä. Varo erityisesti grillin lähellä leikkiviä lapsia.

Älä anna liekkien nousta liian korkeiksi. Grillin oma kansi on paras tapa liekkien tukahduttamiseen, mutta jos kansi on hukassa ja tuli leviää, käytä alkusammutusvälineitä: käsisammutinta ja/tai sammutuspeitettä. Puutarhaletku ja vesiämpäri ovat hyvä sammutusapu, mutta muista, että palavaa rasvaa ei saa sammuttaa vedellä.

 

Grillauksen jälkeen

Puhdista grilli aina ruoanlaiton jälkeen, sillä ruoka- ja rasvajäämät voivat saada liekit leimahtamaan. Lika irtoaa helpommin, kun grilli on lämmin. Käytä apuna grilliharjaa ja grilliin tarkoitettuja puhdistusaineita. Kaasugrillin polttimet on kuitenkin paras puhdistaa viileänä.

Sammuta grilli huolellisesti. Varmista, että hiiligrillin tuhka on kunnolla jäähtynyt, ennen kuin laitat sen jäteastiaan – käytä mieluiten kannellista metalliastiaa, jonka sijoitat etäälle talon seinästä ja syttyvistä materiaaleista. Jäähtyminen voi kestää useamman vuorokauden!

Kun grilli on kunnolla jäähtynyt, laita se suojaan. Säilytä sytytysnesteet poissa lasten ulottuvilta, turvallisessa paikassa, jossa ne eivät pääse kuumentumaan.

 

Kun käytät kaasugrilliä, huomioi myös nämä asiat

Kaasugrillin kunto on tärkeä tarkistaa vähintään kerran vuodessa. Taivuttele letkua nähdäksesi murtumat ja kulumat. Testaa mahdolliset vuodot saippuavedellä (2 osaa saippuaa, 1 osa vettä), jota harjaat kaasuletkuun ja liitoskohtiin. Laita kaasu päälle ja tarkista ilmestyykö letkuun tai liitoksiin kaasuvuodosta kertovia kuplia.

Sijoita kaasusäiliö valmistajan ohjeiden mukaisesti. Sulje kaasun tulo aina grillaamisen jälkeen ja irrota kaasupullo grillistä, kun grilli ei ole käytössä. Kun grillaat, pidä kaasupullo grillin lähellä – ei kuitenkaan grillin alla, jotta se ei kuumene liikaa. Sulje heti kaasupullon venttiili ja sammuta tuli, jos havaitset kaasun hajua.

Nestekaasu täytyy säilyttää alle 40 asteen lämpötilassa, joten sijoita kaasupullo suojaan auringolta, jatkuvasti tuulettuvaan paikkaan.

Lue myös, miten kodin hälytysjärjestelmä lisää kotisi paloturvallisuutta:

 

Haluatko suojata kotisi hälytysjärjestelmällä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja pyydä tarjous!

Haluatko lukea lisää kodin suojaamisesta? Lue seuraavaksi Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!