Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Paloharjoittelu on tuttu juttu monilla työpaikoilla ja kouluissa, mutta kotioloissa se usein unohtuu. Suurin osa tulipaloista kuitenkin syttyy kodeissa, joten palotilanteisiin on syytä varautua etukäteen.

Varmista, että kotona on riittävästi palovaroittimia ja toimivat alkusammutusvälineet. Mieti, missä ovat kodin paloriskipaikat ja miten asunnosta pääsee poistumaan nopeasti. Ota koko perhe mukaan harjoitteluun, niin jokainen osaa toimia oikein, jos kotona syttyy tulipalo. Tee harjoituksesta yhteinen leikki, jossa vaihtoehtoisia poistumisreittejä kokeillaan yhdessä.

Näin teet poistumisharjoituksen kotona:

1. Tee poistumissuunnitelma

Mieti, mitkä ovat todennäköisimmät paikat, mistä palo voisi alkaa kodissasi. Laadi suunnitelma, mitkä ovat parhaat reitit ulos eri puolilta kotia ja mieti, miten on paras toimia, jos palohälytys tulee yöllä, kun kaikki ovat nukkumassa. Lisää suunnitelmaan ainakin kaksi hätäuloskäyntiä. Käy suunnitelma läpi myös lasten kanssa.

2. Muistuta, että hälytysääni ei ole vaarallinen

Opeta lapsille, että palovaroittimen hälytysääni ei ole vaarallinen eikä sitä saa mennä piiloon. Hälytysäänen kuuluessa oikea tapa toimia on varmistaa, mistä on kyse ja palotilanteessa poistua ulos. Muistuta myös, että vaikka lapsi olisi itse aiheuttanut tulipalon, piiloutua ei saa.

3. Sovi kokoontumispaikka

Sopikaa turvallinen paikka ulkona, jonne kaikki kokoontuvat, jos sisätiloissa palaa. Hyvä paikka on riittävän etäällä talosta, esimerkiksi parkkipaikka tai naapuritalon piha.

4. Harjoittele poistumista lattianrajassa

Savua on vaarallista hengittää. Kuuma savu nousee ylöspäin, joten savuisessa tilassa on paras edetä lattianrajassa. Harjoitelkaa, miten poistutte asunnosta konttaamalla tai ryömimällä. Paina mieleen etäisyydet ja kiintopisteet, jotta osaat suunnistaa myös pimeässä tilassa.

5. Sulje ovet ja ikkunat perässäsi

Jotta tuli ei saa happea ja savu pääse leviämään, ovet ja ikkunat kannattaa sulkea, kun poistut asunnosta.

6. Huolehdi, että koko perhe on mukana

Kun olet kokoontumispaikassa, tarkista, että kaikki perheenjäsenet ja kotona olleet vieraat ovat paikalla.

7. Harjoittele hätäpuhelua

Kun kaikki ovat kokoontumispaikassa, harjoitelkaa, miten soittaisitte hätänumeroon 112. Oikeassa hätäpuhelussa on tärkeää kertoa mitä on tapahtunut ja tarkka osoite, vastata hätäkeskuksen kysymyksiin ja lopettaa puhelu vasta, kun hätäkeskus antaa siihen luvan.

Lataa tästä diplomi, kun poistumisharjoitus on suoritettu!

 

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa rakastamasi ihmiset ja asiat tulipaloilta 24/7

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmään sisältyy aina palohälytysjärjestelmä, jossa savuilmaisimet kommunikoivat keskenään. Jos yksi savuilmaisin hälyttää, kaikki ilmaisimet hälyttävät sijainnista riippumatta. Sector Alarmin jatkuvasti päivystävä hälytyskeskus saa tiedon palohälytyksestä heti ja voi hälyttää avun paikalle.

Katso myös:

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Asentaja kertomassa palovaroittimesta

Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Palokuntalainen

Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Poika keittämässä spagettia

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Mies sytyttämässä kynttilöitä

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Tyttö ja isä grillaamassa

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Isä ja tytär hakemassa polttopuita

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Isä ja poika takan edessä

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tuli takassa

Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet