Kun lapsi on yksin kotona: turvallisuusvinkkejä koululaisten vanhemmille

Moni koululainen viettää aikaa yksin kotona iltapäivisin koulun jälkeen ja loma-aikoina, kun vanhemmat ovat töissä. Yksin kotona oleminen sujuu mukavasti, kun kodin turvallisuus on kunnossa.

Tallenna numerot puhelimeen

Tallenna lapsen puhelimeen yleinen hätänumero 112, vanhempien numerot ja muun läheisen ihmisen tai vaikka naapurin numero, ja lataa puhelimeen 112-sovellus. Laita tärkeimmät numerot myös ilmoitustaululle tai jääkaapin oveen näkyville.

 

Harjoitelkaa hätäpuhelua

Käy läpi yhdessä lapsen kanssa, millaisissa tilanteissa pitää soittaa hätänumeroon. Kerro, että on tärkeää vastata hätäkeskuksen esittämiin kysymyksiin ja että puhelun saa lopettaa vasta, kun hätäkeskus antaa siihen luvan. Muistuta, että hätänumeroon voi soittaa, vaikka puhelimessa ei olisi saldoa tai vaikka pääsykoodi unohtuu. 112-sovelluksen kautta soitetusta puhelusta hätäkeskus näkee soittajan sijainnin.

 

Minimoi tapaturmariskit

Huolehdi, että tarvittavat välineet esimerkiksi keittiössä ovat lapsen ulottuvilla ilman kurottelua ja kiipeilyä. Varaa tarvittaessa tukeva keittiöjakkara avuksi. Pilko välipala-ainekset valmiiksi tai opeta lasta käyttämään veistä ja leikkureita turvallisesti.

 

Sähkölaitteiden käyttäminen

Tarkista, että kodin sähkölaitteet toimivat oikein, johdot ovat ehjät ja etteivät laitteet kuumennu liikaa. Sopikaa yhdessä, mitä sähkölaitteita lapsi saa käyttää ilman aikuisen valvontaa ja opasta lasta laitteiden käyttämisessä. Jos sähkölaite on kytketty älypistorasiaan, voi virran katkaista myös etänä.

Lue myös, miten käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin.

 

Tarkista palovaroittimet

Tarkista, että kodissasi on riittävästi palovaroittimia ja että ne on sijoitettu oikein. Testaa myös, että jokainen niistä toimii. Muistuta lasta, että palovaroittimen hälyttäessä hänen täytyy poistua turvalliseen paikkaan.

 

Jos syttyy tulipalo

Käy lasten kanssa läpi, miten pitää toimia, jos tulipalo syttyy. Harjoitelkaa erilaisia poistumisreittejä: tarkista samalla, että reitti on esteetön. Muistuta, että ovet kannattaa sulkea perässä, jotta tulipalon leviäminen hidastuu. Kerrostalossa on tärkeä opastaa, miten toimia, jos tulipalo onkin toisessa asunnossa tai rappukäytävä on savussa. Silloin turvallisinta on jäädä omaan asuntoon. Isompia koululaisia voi jo opettaa käyttämään käsisammutinta ja sammutuspeitettä, joilla pienet palonalut voi saada sammumaan. Korosta, että tärkeintä on kuitenkin varmistaa oma turvallisuus, poistua nopeasti turvaan ja hälyttää apua.

 

Kodin hälytysjärjestelmä turvallisuuden tukena

Hälytyskeskukseen yhteydessä oleva hälytysjärjestelmä tuo turvaa myös koululaisten perheeseen. Jos jotain tapahtuu, hälytyskeskuksessa on aina aikuinen valmiina auttamaan. Hälytysjärjestelmä valvoo jatkuvasti esimerkiksi tulipalojen varalta ja auttaa lisäämään koko perheen turvallisuuden tunnetta. Jos kotona yksin oleminen jännittää, lapsi voi myös kytkeä päälle ns. Kotona-tilan, joka varmistaa, ettei kotiin pääse huomaamatta. Vanhemmille tärkeä tieto on puhelimeen tuleva ilmoitus, kun lapsi tulee koulusta kotiin.

Lue lisää aiheesta
Perhe sohvalla

Monipuolinen hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja asukkaat

Koti on paikka, jossa on hyvä olla ja siksi sen suojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Koti onkin hyvä suojata muun muassa vesivahingoilta, paloilta ja murroilta.

Perhe lattialla pelaamassa

Näin valitset parhaan hälytysjärjestelmän kotiisi

Sector Alarmin kouluttaja, Jesse Ketokoski kertoo, mitä kodin turvalaitteiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Koira katselemassa ulos ikkunasta

Koira yksin kotona? Hälytysjärjestelmä suojelee myös lemmikkejä

Hälytysjärjestelmä on tärkeä apu eläintaloudessa. Se valvoo palojen ja murtojen varalta ja suojaa koko kotia, perhettä ja rakkaita lemmikkejä.

Sector Alarm Thomas

Hälytyskeskus on aina valmiudessa: "Kun hälytys tulee, päivystäjä ottaa tilanteen haltuun"

Hälytyskeskuspäivystäjä Thomas Erikssonin työvuoroissa tilanteet vaihtelevat. Työssä tarvitaan päätöksentekokykyä, tilannetajua ja pelisilmää sekä hyviä työkavereita, kahvia ja lauantaisin pizzaa.

Perhe lähdössä kotoa

Kameratunnistin nopeuttaa avun saamista – näin se toimii

Kameratunnistin on tärkeä osa kodin hälytysjärjestelmää. Yhdessä ja samassa laitteessa on mukana niin liiketunnistin, lämpöilmaisin kuin hälytyksestä aktivoituva kamera. Hälytyksen sattuessa kuvat nopeuttavat tilanteen tunnistamista ja avun saamista paikalle.

Lapsi lähdössä matkalle

Matkaan! Hälytysjärjestelmä huolehtii, että koti pysyy kunnossa

Kodin hälytysjärjestelmän ansiosta tiedät, että koti on hyvässä turvassa pitkänkin matkan aikana. Jos jotain tapahtuu, Sector Alarmin hälytyskeskus on aina valmiudessa ja huolehtii avun paikalle.

Sector Alarm - Tiina

Kaikkein tärkein onnistumisen mittari: 99 % tyytyväisiä asiakkaita

Sector Alarmin tärkein tehtävä on huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Aivan yhtä tärkeää on tehdä se niin, että asiakas voi joka hetki olla tyytyväinen palveluun. Asiakastyytyväisyyttä mitataan jokaisella kohtaamisella, satoja kertoja päivässä, kertoo Suomen asiakaspalvelutiimin esimies Tiina Okkonen.

Sector Alarmin myyjä esittelemässä palvelua

Sector Alarmista S-ryhmän uusi bonusyhteistyökumppani – ”Kodin turvapalvelut kiinnostavat yhä useampia”

Sector Alarm ja S-ryhmä ovat solmineet valtakunnallista bonusyhteistyötä koskevan sopimuksen. Sopimuksen myötä kodin hälytysjärjestelmän kuukausimaksusta saa jatkossa S-ryhmän Bonusta.

Lapset makoilemassa lattialla

Ihan eka koulupäivä! Käytännön tietoa ekaluokkalaisille ja vanhemmille

Mitä ensimmäisenä koulupäivänä tapahtuu? Kokosimme vastauksia käytännön kysymyksiin, joita lapsille ja vanhemmille herää koulun kynnyksellä.

Sector Alarmin toimitusjohtaja Petteri Kaijasilta

”Turvallisuus on yksi maailman megatrendeistä”, sanoo Sector Alarmin uusi toimitusjohtaja Petteri Kaijasilta

Sector Alarmin toimitusjohtajaksi on nimitetty Petteri Kaijasilta, 45. Vahvasti kasvava yritys saa riveihinsä kasvuosaajan, joka uskoo, että kiinnostus kodin turvaamiseen tulee olemaan vahva trendi myös Suomessa. Jalkapalloammattilaisenakin tunnettu Kaijasilta haluaa tuoda parhaat opit pelikentiltä yritysmaailmaan.

Isä ja lapset mökillä

Suojaa vapaa-ajan asunto - asiantuntijan vinkit

Mökkeily on suomalaisten rakas harrastus ja elämäntapa. Vapaa-ajan asunnon turvallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota myös silloin, kun se on tyhjillään. Hälytysjärjestelmä auttaa pitämään kesäkodin kunnossa ja tarjoaa suojaa monien yllättävien tilanteiden varalle.

Isä ja poika lähdössä luistelemaan

Talvi tulee! Näin koti kannattaa suojata

Miksi kodin ja vapaa-ajan asunnon suojaukseen kannattaa talvella kiinnittää erityishuomiota? Entä miten kodin hälytysjärjestelmä vastaa talven vaatimuksiin? Lue asiantuntijan vastaukset.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet