Näin koti kannattaa suojata talvella

Näin koti kannattaa suojata talvella

Julkaistu: syyskuuta 01, 2021 Kirjoittaja  Satu Kekäläinen

Miksi kodin ja vapaa-ajan asunnon suojaukseen kannattaa talvella kiinnittää erityishuomiota? Entä miten kodin hälytysjärjestelmä vastaa talven vaatimuksiin? Lue asiantuntijan vastaukset.

Paloturvallisuus: kynttilät ja kausivalot

- Kynttilöiden polttaminen lisääntyy talvella valtavasti. Itsestään selvää on, ettei kynttilöitä saa missään tilanteessa jättää yksin palamaan. Ei edes suihkussa käynnin ajaksi. Jos kuitenkin palo saa alkunsa, on ratkaisevaa, että tilassa on paloilmaisin ja että se reagoi nopeasti, sanoo Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajien koulutuksesta vastaava Jesse Ketokoski.

Kodin hälytysjärjestelmän savuilmaisimet havaitsevat palon jo varhaisessa vaiheessa. Palohälytys välittyy hälytyskeskukseen, joka voi kutsua pelastuslaitoksen paikalle silloinkin, kun kukaan ei ole kuulemassa palovaroittimen ääntä.

Verkkovirtaan kytkettyjä kausivalojakaan ei kannata jättää yksin palamaan, kun talo jää tyhjäksi.

- Aina kun kausivalot otetaan käyttöön, pitäisi tarkistaa, että kaikki valot toimivat ja että johdot ja liittimet ovat kunnossa, mutta usein käy niin, että valot vain heitetään talven jälkeen laatikkoon, josta ne sitten seuraavana syksynä kaivetaan suoraan käyttöön.

- Jos jotain valoa haluaa kotiin jättää, niin mieluummin jotkut muut valot, koska kausivalot eivät tosiaan aina ole kunnossa ja oikosulun riski kasvaa. Hälytysjärjestelmän älypistorasiaan liitettyinä jouluvalot saadaan sammumaan samalla kun hälytys laitetaan päälle, niin niitä ei tarvitse käydä erikseen sammuttamassa, Ketokoski sanoo.

 

Murtosuojaus: pimeys ja talven matkat

Talven pimeys tarjoaa näkösuojaa hämäräpuuhiin. Valoton koti myös kertoo murtautujille, ettei kukaan ole kotona.

- Koti kannattaa pitää asutun näköisenä pitkin päivää ja lomamatkojen aikana. Älypistorasioiden avulla valoja voi ajastaa syttymään ja sammumaan eri aikoihin, jolloin syntyy vaikutelma, että asunnossa on elämää. Pidempien poissaolojen aikana on syytä pyytää naapureita apuun tyhjentämään postilaatikkoa ja luomaan lumet pihatieltä.

Kodin hälytysjärjestelmällä varustetut kohteet eivät ole murtautujien suosiossa. Myös vapaa-ajan asunto kannattaa suojata ja hyödyntää älypistorasioita suojauksen apuna: vaikka mökki olisi talven aikana tyhjillään, voi valaistuksella vihjata, että joku on siellä paikalla.

 

Suojaa pakkasen varalta

Asuntomurrosta voi seurata entistäkin suurempia vahinkoja, jos ikkuna menee rikki tai ovi jää auki. Ikkuna voi rikkoutua myös ilkivallan tai vaikkapa talvimyrskyn kaataman puun takia.

- Jos ikkuna rikkoutuu pakkasella ja asukkaat ovat pidempään poissa, putket voivat jäätyä ja kodinkoneet ja muut sähkölaitteet hajota, kun talo kylmenee.

Kun ikkunoissa ja ovissa on murtosuojaus, tilanne havaitaan heti ja vahingot saadaan minimoitua.

- Sector Alarmin hälytyskeskus saa tiedon heti, kun ikkuna rikkoutuu tai jo kun sitä yritetään rikkoa. Saamme vartijan paikalle valvomaan tilannetta ja voimme esimerkiksi tilata lasitusliikkeen hoitamaan ikkunan kuntoon. Me huolehdimme, ettei asuntoon pääse tulemaan suurempia vaurioita, Ketokoski painottaa.

Asunnon lämpötilaa voi myös seurata mobiilisovelluksella. Hälytysjärjestelmään voi lisätä ilmaisimen, joka hälyttää, kun lämpötila ylittää tai alittaa siihen asetetun rajan.

- Moni vapaa-ajan asunto on koko ajan peruslämmöllä. Sinnekin voi laittaa lämpötilailmaisimen tarkkailemaan tilaa ja hälyttämään lämpötilan laskiessa. Näin voidaan välttyä suuremmilta vahingoilta, jos esimerkiksi lämmityslaite hajoaa talven aikana.

Haluatko tietää lisää Sector Alarmin älykkäistä kodinturvaratkaistuista? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!

Lue seuraavaksi 11 keinoa suojata koti vesivahingoilta