Veden katkaisu omakotitalossa ja muita vinkkejä vesivahingon välttämiseen

Veden katkaisu omakotitalossa ja muita vinkkejä vesivahingon välttämiseen

Julkaistu: toukokuuta 02, 2023 Kirjoittaja  Outi Potila

Suomessa tapahtuu keskimäärin sata vesivahinkoa päivässä. Syy vahinkoihin löytyy usein ikääntyvistä putkistoista, huonosti tehdyistä liitoksista tai vettä käyttävien laitteiden vioista. Vuotojen ennakointi ja nopea havaitseminen on tärkeää, jotta vältytään suuremmilta vahingoilta.

Näin päävesihanan sulkeminen tapahtuu

Vesivahinko tulee yleensä yllättäen. Joskus vettä on ehtinyt tihkua jo monta kuukautta kodin rakenteisiin, ennen kuin asia alkaa paljastua seinän maalipinnan tai lattian kupruilemisesta. Joskus taas putken haljetessa vettä suihkuaa oikein kunnolla lattialle, ja silloin on kiire ja hätä saada katkaistua vedentulo välittömästi vahinkojen minimoimiseksi.

Vesivuodon sattuessa ensimmäinen ja tärkein asia onkin veden katkaisu, ja se tapahtuu pääventtiilin kautta. Ota aina selvää, missä sijaitsee kotisi ja vapaa-ajan asuntosi käyttöveden pääventtiili, ja miten vedentulo siitä katkaistaan. Jokaisen perheenjäsenen on syytä tietää miten vedentulo katkaistaan.

 

Veden katkaiseminen omakotitalossa ja kerrostalossa

Omakotitalossa päävesihana sijaitsee yleensä teknisessä tilassa, samoin rivitalossa sulku on useimmiten taloyhtiön teknisessä tilassa. Kerrostalossa vesivuodon sattuessa ota välittömästi yhteys huoltoyhtiöön, joka tulee katkaisemaan vedentulon tai antaa toimintaohjeet

 

Ole huolellinen ja tarkasta säännöllisesti kodin riskipaikat

Vesivahingon välttämisen kannalta on tärkeää tarkistaa säännöllisesti tiivisteiden, liitosten ja vesilukkojen kunto tiskialtaasta ja lavuaareista. Myös pyykinpesukoneen ja tiskikoneen tiivisteet ja letkut kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Pyykin- ja astianpesukoneiden huonot tiivisteet tai haljenneet letkut ovat yllättävän monien vesivahinkojen taustalla.

Helppo ja halpa keino estää vesivahinkoja on asentaa tiskikoneen ja pyykinpesukoneen alle suojakaukalo, varsinkin, jos tilassa ei ole lattiakaivoa. Kaukalo ohjaa vuotavan veden koneen etupuolelle, jolloin vuoto on helpompi havaita.

Pyykkejä ja tiskejä koneella pestessä ei kannata koskaan jättää kotia tyhjilleen tai mennä nukkumaan. Jos jotain tapahtuu, vahingot voivat olla huomattavan paljon suuremmat kun kukaan ei ole ollut paikalla. Myös pesukoneen vesihana kannattaa opetella sulkemaan aina, kun pesuohjelma on ohi.

Monessa keittiössä allaskaappi on täpötäynnä tavaraa, mutta juuri allaskaappia ei kannata täyttää äärimmilleen. Putkiliitokset voivat liikkua ja löystyä, kun lisää tavaraa työnnetään täyteen kaappiin. Lisäksi alkavan vesivuodon havaitseminen on hankalaa, jos putkia ja liitoksia ei näe helposti.

 

Ota tavaksi katkaista vesi loman ajaksi ja poissaollessasi

Lyhyellekin lomalle lähtiessä helppo ja halpa keino estää kodin vesivahinkoja on sulkea ennen lähtöä viimeisenä toimena kodin käyttöveden pääventtiili. Kun vesi on kokonaan poikki, vesivahinkojakaan ei pääse syntymään.

Lisävarmuutta vesivahinkojen ehkäisemiseen saa vuotovahdeista. Vettä käyttävien laitteiden ja tiskialtaan alle voi asentaa vuotovahdin, joka hälyttää vesivuodon sattuessa. Vesivuotoilmaisin kannattaa asentaa myös muihin kodin riskipaikkoihin, kuten esimerkiksi tekniseen tilaan jakotukin alle ja putkiliitosten yhteyteen, etenkin jos tilassa ei ole lattiakaivoa.

 

Helpot keinot vesivahinkojen ehkäisyyn

Vettä ei kannata koskaan jättää yksin valumaan, vaan hanat kannattaa sulkea aina, kun poistuu tilasta. Myös vesikatkon aikana hanat on muistettava kääntää kiinni.

Kaikki veden kanssa kosketuksiin joutuvat kodin tilat ja rakenteet kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Esimerkiksi kylpyhuoneen vedeneristykset voivat heiketä iän myötä, joten rakenteita on syytä tarkkailla, ja varmistaa, ettei vettä pääse valumaan rakenteisiin.

Helppo ja halpa vinkki vesivahinkojen estämiseksi on myös lattiakaivojen säännöllinen puhdistaminen.

 

Sulje veden sulkuventtiili talveksi

Suomessa kotien ja vapaa-ajan asuntojen vesiputkia jäätyy joka talvi, ja putkiston sulattaminen ja siihen liittyvät korjaustyöt maksavat yllättävän paljon. Siksi kannattaa huolehtia, ettei vesi pääse jäätymään putkistossa. Ja jos esimerkiksi vapaa-ajan asunto jää talveksi kylmilleen, vesiputkisto tulee aina tyhjentää ja sulkea sulkuventtiilit. 

Vahingon sattuessa putkiston ja märkätilojen korjaukset ja asennukset kannattaa suosiolla jättää ammattilaisille. Myös jäätyneen putkiston sulatus kuuluu ammattilaisille palo- ja sähköturvallisuuden takia. 

 

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmään yhdistetty vesivuotoilmaisin ilmoittaa vesivuodoista suoraan hälytyskeskukseen, josta paikalle lähetetään tarvittaessa vartija tai virkavaltaa. Vastaa muutamaan kysymykseen ja pyydä tarjous!

Lue seuraavaksi Vesivahingoissa aika on rahaa: vesivuotoilmaisin havaitsee vuodot ajoissa