11 keinoa suojata koti vesivahingoilta

Suomessa tapahtuu keskimäärin sata vesivahinkoa päivässä. Syy vahinkoihin löytyy usein ikääntyvistä putkistoista, huonosti tehdyistä liitoksista tai vettä käyttävien laitteiden vioista. Vuotojen ennakointi ja nopea havaitseminen on tärkeää, jotta vältytään suuremmilta vahingoilta.

Tarkista tilanne

1. Ota selvää, missä on käyttöveden pääventtiili: vesivuodon sattuessa on tärkeää katkaista vedentulo nopeasti. Omakotitalossa päävesihana sijaitsee yleensä teknisessä tilassa, samoin rivitalossa sulku on useimmiten taloyhtiön teknisessä tilassa. Kerrostalossa vesivuodon sattuessa ota välittömästi yhteys huoltoyhtiöön, joka tulee katkaisemaan vedentulon tai antaa toimintaohjeet.

2. Tarkista säännöllisesti tiivisteiden, liitosten ja vesilukkojen kunto tiskialtaasta ja lavuaareista. Tarkista myös pyykinpesukoneen ja tiskikoneen tiivisteet ja letkut.

3. Tarkkaile rakenteita kylpyhuoneessa, keittiössä ja muissa tiloissa, joissa vettä käytetään ja huolehdi, ettei vettä pääse valumaan rakenteisiin.

 

Huolehdi kunnosta

4. Puhdista lattiakaivo säännöllisesti.

5. Tyhjennä ylimääräiset tavarat keittiön allaskaapista: putkiliitokset voivat liikkua ja löystyä, kun tavaraa työnnetään täyteen kaappiin. Lisäksi alkavan vesivuodon havaitseminen on hankalaa, jos putkia ja liitoksia ei näe helposti.

6. Pidä huolta, ettei vesi pääse jäätymään putkistossa. Kodin hälytysjärjestelmään voi liittää lämpötilailmaisimen, joka hälyttää, jos lämpötila laskee liikaa. Tyhjennä putkisto ja sulje sulkuventtiilit, jos esimerkiksi vapaa-ajan asunto jää kylmilleen.

7. Jätä putkiston ja märkätilojen korjaukset ja asennukset ammattilaisille. Muista, että myös jäätyneen putkiston sulatus kuuluu ammattilaisille palo- ja sähköturvallisuuden takia.

 

Valvo veden tuloa

8. Älä koskaan jätä vettä yksin valumaan, vaan sulje hanat aina, kun poistut tilasta. Muista kääntää hana kiinni myös vesikatkon aikana.

9. Ole valppaana, kun pyykkikone tai tiskikone on käynnissä: älä lähde ulos tai mene nukkumaan. Muista sulkea vesihana, kun ohjelma on ohi.

10. Asenna tiskikoneen ja myös pyykinpesukoneen alle suojakaukalo, jos tilassa ei ole lattiakaivoa. Kaukalo ohjaa vuotavan veden koneen etupuolelle, jolloin vuoto havaitaan helpommin.

11. Hanki vettä käyttävien laitteiden ja tiskialtaan alle vesivuotovahti, joka hälyttää vesivuodon sattuessa. Kodin hälytysjärjestelmään yhdistetty vesivuotoilmaisin kannattaa asentaa myös putkiliitosten yhteyteen esimerkiksi tekniseen tilaan. Vesi-ilmaisin on hyvä asentaa myös jakotukin alle, varsinkin jos tilassa ei ole lattiakaivoa.

 

Allaskaapin vesivuodot

Täältä alkaa moni kodin vesivuoto

Monen vesivuodon alkulähde on kotona, keittiön allaskaapissa. Katso video, miten vuoto havaitaan ennen kuin se ehtii aiheuttaa vahinkoa.

Asentaja asentamassa vesi-ilmaisinta

Vesivahingoissa aika on rahaa: vesi-ilmaisin havaitsee vuodot ajoissa

Vesivahinkoja sattuu ja tapahtuu, mutta niihin voi kuitenkin varautua jo ennakolta. Kodin hälytysjärjestelmään liitettävä vesi-ilmaisin hälyttää joutuessaan kosketuksiin veden kanssa ja auttaa minimoimaan vuotovahingot.

Muut aihealueet

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä turvaa kotisi monin tavoin. Se suojaa kodin paloilta ja murroilta 24/7.

Täytä yhteystietosi, niin soitamme ja tarjoamme sinun kotiisi sopivan ratkaisun!