Kameratunnistin nopeuttaa avun saamista – näin se toimii

Kameratunnistin nopeuttaa avun saamista – näin se toimii

Julkaistu: joulukuuta 01, 2022 Kirjoittaja  Outi Potila

Kameraliiketunnistin on tärkeä osa kodin hälytysjärjestelmää. Yhdessä ja samassa laitteessa on mukana liiketunnistin ja hälytyksestä aktivoituva kamera. Hälytyksen sattuessa kuvat nopeuttavat tilanteen tunnistamista ja avun saamista paikalle.

- Kynttilä oli sytyttänyt palon alun, havaitsimme kameraliiketunnistimen ottamissa kuvissa valonhäivähdyksiä ja savua ja hälytimme pelastuslaitoksen paikalle, Sector Alarmin hälytyskeskuksen päällikkö Aleksi Äijö kertoo eräästä hälytystilanteesta.

Kameratunnistimen avulla pelastustyötä voidaan ratkaisevasti nopeuttaa.

- Esimerkiksi murtotilanteessa voimme hälyttää kuvien perusteella suoraan poliisin, ilman että pitää hälyttää vartija paikalle tarkistamaan tilanne, Aleksi Äijö sanoo.

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin paloilta ja murroilta sekä reagoi odottamattomiin tapahtumiin välittömästi.

 

Kun ilmaisin hälyttää, kamera ottaa kuvan

Kameratunnistimessa on liiketunnistin sisäänrakennettuina.

- Kamera ottaa kuvan, jos liiketunnistin havaitsee liikettä. Lisäksi kameratunnistimen voi ja se myös kannattaa yhdistää johonkin toiseen hälytysjärjestelmän ilmaisimeen. Silloin kamera ottaa kuvia myös, jos siihen yhdistetty laite hälyttää, sanoo Sector Alarmin teknisen tuen tiiminvetäjä Kari Göös.

Yhden kameratunnistimen voi yhdistää useampaan eri ilmaisimeen. Savuilmaisin on yleisin ja oleellisin kameratunnistimeen yhdistettävä laite.

- Palotilanteissa kameratunnistin on erityisen hyvä apu. Jos kamera on yhdistetty savuilmaisimeen, saamme kuvan, kun savuilmaisin hälyttää, Kari Göös kertoo.

- Usein kameratunnistin yhdistetään myös lasirikkoilmaisimeen tai ovi-, ikkuna- ja tärinätunnistimeen. Tästä on apua esimerkiksi silloin, jos isokokoinen lemmikki on kotona, eikä liiketunnistinta voi pitää päällä. Ovitunnistimen tai lasirikkoilmaisimen hälyttäessä kamera voi kuitenkin ottaa kuvan.

 

Kamera valvoo kotia

Kameratunnistin asennetaan yleensä valvomaan kulkureittejä tai avoimia tiloja, esimerkiksi aulatilaan tai olohuoneen nurkkaan, josta sen toimintasäde yltää kauas.

- Asennusvaiheessa asentajamme kertoo, mihin kameratunnistin kannattaa asentaa. Samalla päätetään, mihin ilmaisimiin kameratunnistin yhdistetään. Asiakaspalvelun kautta voi jälkeenpäin tarkistaa, mihin kamera on yhdistetty, jos se pääsee unohtumaan, sanoo Kari Göös.

Kameratunnistin ottaa kuvia hälytyksen yhteydessä. Uusimmissa kameroissa on myös mahdollisuus kuvien ottamiseen itse Sector Alarm –mobiilisovelluksen avulla. Kuvayhteyden saa kuitenkin päälle ainoastaan silloin, kun hälytysjärjestelmä on kytketty poissa-tilaan ja liiketunnistimet ovat päällä. Omaa kotia ei siis voi tarkastella kameran kautta silloin, kun asukkaat ovat paikalla.

- Kameran etälaukaisu on mahdollista vain silloin, kun hälytysjärjestelmä on täysin aktivoituna. Vanhemmissa kameroissa se on ohjelmallisesti otettu pois kameratunnistimesta eli kamera ei salli sitä ollenkaan. Kukaan ulkopuolinen ei siis pääse katselemaan kotiasi, Göös sanoo.

- Myöskään hälytyskeskuksesta ei voida avata yhteyttä, mutta hälytyskeskuksella on mahdollisuus tarvittaessa tarkastella asiakkaan itse ottamia kuvia, Aleksi Äijö sanoo.

 

Suojattu yhteys ja rajattu käsittely

Hälytyksen yhteydessä otetut kuvat siirtyvät suojatun yhteyden kautta suoraan Sector Alarmin hälytyskeskukseen.

- Tiedonsiirto kamerasta tapahtuu suojatusti ja kuvia käsitellään ja säilytetään tarkasti, rajatusti ja vain rajoitetun ajan, kertoo Kari Göös.

- Kuvia käsittelee hälytyskeskuksessa työskentelevä turvallisuusalan ammattilainen, joka on koulutettu tulkitsemaan kuvia, Aleksi Äijö sanoo.

Kuvat voivat antaa tärkeää tietoa hälytystilanteen syntymisestä myös viranomaisille.

- Ilmoitamme poliisille, jos kuvien perusteella havaitaan rikos. Poliisin ja palokunnan hälyttämiseksi riittää, jos kerromme heille mitä kuvissa näkyy. Toisin sanoen, lähetämme kuvat viranomaisille vain heidän pyynnöstään.

- Kameratunnistimen ottamat kuvat voivat merkittävästi nopeuttaa avun saamista paikalle. Siksi suosittelemme ottamaan kamerailmaisimen mukaan hälytysjärjestelmään, Aleksi Äijö korostaa.

 

Lue myös Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Haluatko tietää lisää Sector Alarmin varashälytinjärjestelmästä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!