Kodittomien kissojen turvakoti on suojattu tulipaloilta

Kodittomien kissojen turvakoti on suojattu tulipaloilta

Julkaistu: tammikuuta 25, 2023 Kirjoittaja  Satu Kekäläinen

Osku, Astrid, Fauna, Fokkeri ja kymmenet muut karvatassut odottavat uutta kotia ja perhettä hämeenlinnalaisessa Kissakoti Kattilassa. Kissojen turvakoti on suojattu Sector Alarmin hälytysjärjestelmällä. ”Nukumme kaikki paremmin, kun tällaiset asiat on huomioitu”, sanoo Piia Santama, yksi Kattilan vapaaehtoisista.

Kiukku-Kalervo viihtyy toisten kissojen seurassa, muttei liiemmin välitä ihmisistä, Lucy on oikea herkkusuu, Nessu tykkää leikkiä ja Nuppu puolestaan rakastaa maitoa ja hellää syliä. Kissakoti Kattilan asukkaat ovat luonteiltaan erilaisia ja niillä jokaisella on taustallaan omanlaisensa tarina.

Kodittomien kissojen turvakotiin päätyy etenkin syksyn tullen lemmikkikissoja, jotka ihminen on hylännyt luontoon. Paljon tulee myös luonnosta löytyneitä, villiintyneiden kissojen pentueita, joille syksyn kylmyys on koitua kohtaloksi. Toisinaan kissakodissa käy kääntymässä talteen otettuja karkulaisia, kunnes niiden omistajat tavoitetaan.

- Otamme kaikki kissat vastaan, jotka meille tuodaan. Kissoja tulee meille pääasiassa Hämeenlinnan alueelta, sanoo Kattilan toiminnasta vastaavan Hämeenlinnan Kissojen Ystävät ry:n puheenjohtaja Piia Santama, joka myös työskentelee iltaisin ja viikonloppuisin vapaaehtoisena kissakodissa.

Joskus Kattilaan tuodaan perheiden lemmikkejä, joita ei syystä tai toisesta voida enää pitää.

- Osa kissoista päätyy meille sosiaalisista syistä, esimerkiksi, kun ihmiset eroavat, eikä kukaan halua perheeseen hankittuja kissoja. Joskus kissan omistaja joutuu sairaalaan tai hoitokotiin, eikä voi enää pitää kissasta huolta, Santama kertoo.

 

Kissojen yö

Kattila on noin sadan kissan asuinpaikka. Tavoitteena on, että jokainen kissa löytäisi uuden kodin, mutta jotkut kissoista jäävät taloon pitkäaikaisasukkaiksi esimerkiksi sairauden takia tai jos ne ovat liian arkoja sopeutuakseen elämään ihmisperheessä. Kattilassa kissat saavat kodin, ruokaa ja hyvää hoivaa.

Kissakodin toiminta pyörii pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Arkipäivisin paikalla on yksi palkattu työntekijä ja muina aikoina kymmenkunta aktiivista vapaaehtoista huolehtii kukin vuorollaan kissojen hyvinvoinnista. Yöt kissat viettävät keskenään.

- Ensin aamulla aina siivotaan koko talo, seulotaan vessat, lakaistaan ja pestään lattiat ja kerätään vanhat ruoat pois. Iltapäivällä hoidetaan kissoja muuten ja ruokitaan ne. Sitten kissat jo odottavat, että ihmiset lähtevät pois ja ne saavat olla keskenään, Piia Santama naurahtaa.

Kattilan toiminta rahoitetaan lahjoitusvaroilla. Yhdistyksen jäsenten, kissakummien ja muiden lahjoittajien tuki on tärkeää. Yhdistys järjestää myös paljon talkoita ja erilaisia varainkeruutapahtumia, kuten myyjäisiä.

 

Paloturvallisuus mietityttää

Huoli kissojen turvallisuudesta sai kissakodin hankkimaan Sector Alarmin hälytysjärjestelmän. Järjestelmän asennus sujui hyvin, vaikka poraaminen häiritsi hetkellisesti asukkaita. Enää kissat eivät ole hälytysjärjestelmästä moksiskaan.

- Eniten meitä huolettaa paloturvallisuus. Kun on noin monta eläintä ja vaikka siivotaan päivittäin, on tiloissa tosi paljon pölyä. Tiloissa on myös välttämättömiä sähkölaitteita. Kyllä se pelottaa, että tulisi tulipalo ja tieto siitä saataisiin liian myöhään, Piia Santama pohtii.

Hälytysjärjestelmän savuilmaisin havaitsee palon jo alkuvaiheessa. Hälytys välittyy ympäri vuorokauden valvovaan Sector Alarmin hälytyskeskukseen, jonka päivystäjät voivat hälyttää pelastuslaitoksen paikalle.

- Toistaiseksi mitään ei ole sattunut, mutta kun meillä on sadasta eläimestä vastuu, olemme tietenkin miettineet erilaisia riskejä. Haluamme sulkea pois kaikki mahdolliset vaaratilanteet, mitä voisi sattua. Nukumme kaikki paremmin, kun tällaiset asiat on huomioitu, Santama painottaa.

Valokuvaa varten Piia Santaman syliin asettuu Osku, kymmenvuotias, ihmisläheinen kolli, joka kaipaa silityksiä ja etsii uutta, rakastavaa kotia.

Haluatko suojata yrityksesi? Pyydä tarjous hälytysjärjestelmästä yritykselle.

Lue lisää yritysten kokemuksia Sector Alarmin hälytysjärjestelmästä. Lue seuraavaksi Sector Alarmin hälytysjärjestelmä suojaa Akseli Herlevin ravintolat.