”Säikähdyksellä selvittiin” – 3-vuotias eksyi ulos, hälytys herätti isän

”Säikähdyksellä selvittiin” – 3-vuotias eksyi ulos, hälytys herätti isän

Julkaistu: toukokuuta 29, 2023 Kirjoittaja  Nancy Lindroth

Oululaisperheen uusi kotihälytysjärjestelmä tuli heti tositarpeeseen, kun perheen 3-vuotias kuopus lähti keskellä yötä omille teilleen. Järjestelmä oli kytketty päälle, joten perhe heräsi hälytykseen, ennen kuin lapsi ehti kotipihaa kauemmas.

Nelilapsisen oululaisperheen elokuinen viikonloppu käynnistyi rauhallisissa merkeissä. Ainoa poikkeus tavanomaiseen oli se, että perheen äiti oli lähtenyt viikonlopuksi mökkireissulle ystävien seurassa.

Kotiväen käydessä nukkumaan, perheen isä kytki kotihälytysjärjestelmän Kotona-tilan päälle. Kotona-tilan ollessa kytkettynä sisätiloissa tapahtuva liikehdintä ei aiheuta hälytystä, mutta esimerkiksi savuhälyttimet ja tunnistimilla varustetut ovet ja ikkunat ovat valmiustilassa.

- Kotiimme oli aivan vastikään asennettu Sector Alarmin kotihälytysjärjestelmä. Ajatus oli, että kotiin jäävällä perheellä on turvallisempi olo, kun joudun työn puolesta olemaan öitä poissa kotoa, kertoo perheen isä, Antti.

Myös perheen nuorimmainen, kolmivuotias poika nukahti rauhallisesti omaan sänkyyn. Keskellä yötä isälle koitti äkkiherätys sikeästä unesta:

- Olin aivan pökkyrällä päästä, kun aamuyöstä alkaa hälytyssireeni huutaa. Kaikki kävi sekunneissa – hälytys raikaa, kuulen kuinka säikähtänyt 3-vuotias huutaa äitiä ja puhelin alkaa soida, Antti kertoo.

 

”Miksi lapsen ääni kuuluu ulkoa?”

- Ehdin vain ihmetellä, miksi lapsen ääni kuuluu ulkoa. Samalla vastaan puhelimeen, jossa on Sector Alarmin hälytyskeskuksen päivystäjä, Antti muistelee yön dramaattisia hetkiä.

Hälytyskeskuspäivystäjä kertoi Antille, että ulko-oven ovitunnistin oli laukaissut hälytyksen. Miehelle tuli kiire:

- Päivystäjä jäi odottamaan puhelimen päähän, kun juoksin ulos tarkistamaan tilanteen. Pihalta löytyi itkevä 3-vuotiaamme. Ulkona oli jo aika kylmä ja lapsi pelkässä pyjamassa.

Kun lapsi oli turvallisesti sisätiloissa ja rauhoittunut isän sylissä, jatkoi Antti puhelua päivystäjän kanssa ja hälytys kuitattiin.

- Oli todella hyvä, että päivystäjä oli odottamassa, jos olisimmekin tarvinneet lisäapua paikalle. Onneksi selvittiin pelkällä säikähdyksellä, Antti kiittää.

 

Äitiä etsimässä

Antti arvelee tietävänsä, mikä sai lapsen lähtemään ulos keskellä yötä:

- Kolmivuotiaallamme on tapana kömpiä jossain vaiheessa yötä meidän vanhempien viereen nukkumaan. Nyt äidin paikka olikin tyhjä ja poika on todennäköisesti lähtenyt etsimään äitiä ulkoa.

Vanhemmat eivät edes halua kuvitella, mitä olisi voinut käydä, jos hälytysjärjestelmä ei olisi ollut valvomassa.

- Laitamme Kotona-tilan jatkossakin aina yöksi päälle. Ei välttämättä olisi tullut ajatelleeksi, että hälytysjärjestelmä suojaa myös siltä, ettei pieni lapsi tai isompikin unissakävelijä pääse huomaamatta ulos kotiovesta, Antti miettii.

Hälytyksen jälkeen perhe kävi uudestaan yöpuulle:

- Hälytysjärjestelmä kytkettiin taas päälle ja lapsi sai nukkua loppuyön isän kainalossa.

 

 Haluatko suojata kotisi hälytysjärjestelmällä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja pyydä tarjous!

Haluatko lukea lisää kodin suojaamisesta? Lue seuraavaksi Murtovaras iski kellariin