Kodittomien kissojen turvakoti on suojattu tulipaloilta

Osku, Astrid, Fauna, Fokkeri ja kymmenet muut karvatassut odottavat uutta kotia ja perhettä hämeenlinnalaisessa Kissakoti Kattilassa. Kissojen turvakoti on suojattu Sector Alarmin hälytysjärjestelmällä. ”Nukumme kaikki paremmin, kun tällaiset asiat on huomioitu”, sanoo Piia Santama, yksi Kattilan vapaaehtoisista.

Kiukku-Kalervo viihtyy toisten kissojen seurassa, muttei liiemmin välitä ihmisistä, Lucy on oikea herkkusuu, Nessu tykkää leikkiä ja Nuppu puolestaan rakastaa maitoa ja hellää syliä. Kissakoti Kattilan asukkaat ovat luonteiltaan erilaisia ja niillä jokaisella on taustallaan omanlaisensa tarina.

Kodittomien kissojen turvakotiin päätyy etenkin syksyn tullen lemmikkikissoja, jotka ihminen on hylännyt luontoon. Paljon tulee myös luonnosta löytyneitä, villiintyneiden kissojen pentueita, joille syksyn kylmyys on koitua kohtaloksi. Toisinaan kissakodissa käy kääntymässä talteen otettuja karkulaisia, kunnes niiden omistajat tavoitetaan.

- Otamme kaikki kissat vastaan, jotka meille tuodaan. Kissoja tulee meille pääasiassa Hämeenlinnan alueelta, sanoo Kattilan toiminnasta vastaavan Hämeenlinnan Kissojen Ystävät ry:n puheenjohtaja Piia Santama, joka myös työskentelee iltaisin ja viikonloppuisin vapaaehtoisena kissakodissa.

Joskus Kattilaan tuodaan perheiden lemmikkejä, joita ei syystä tai toisesta voida enää pitää.

- Osa kissoista päätyy meille sosiaalisista syistä, esimerkiksi, kun ihmiset eroavat, eikä kukaan halua perheeseen hankittuja kissoja. Joskus kissan omistaja joutuu sairaalaan tai hoitokotiin, eikä voi enää pitää kissasta huolta, Santama kertoo.

Kissojen yö

Kattila on noin sadan kissan asuinpaikka. Tavoitteena on, että jokainen kissa löytäisi uuden kodin, mutta jotkut kissoista jäävät taloon pitkäaikaisasukkaiksi esimerkiksi sairauden takia tai jos ne ovat liian arkoja sopeutuakseen elämään ihmisperheessä. Kattilassa kissat saavat kodin, ruokaa ja hyvää hoivaa.

Kissakodin toiminta pyörii pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Arkipäivisin paikalla on yksi palkattu työntekijä ja muina aikoina kymmenkunta aktiivista vapaaehtoista huolehtii kukin vuorollaan kissojen hyvinvoinnista. Yöt kissat viettävät keskenään.

- Ensin aamulla aina siivotaan koko talo, seulotaan vessat, lakaistaan ja pestään lattiat ja kerätään vanhat ruoat pois. Iltapäivällä hoidetaan kissoja muuten ja ruokitaan ne. Sitten kissat jo odottavat, että ihmiset lähtevät pois ja ne saavat olla keskenään, Piia Santama naurahtaa.

Kattilan toiminta rahoitetaan lahjoitusvaroilla. Yhdistyksen jäsenten, kissakummien ja muiden lahjoittajien tuki on tärkeää. Yhdistys järjestää myös paljon talkoita ja erilaisia varainkeruutapahtumia, kuten myyjäisiä.

Paloturvallisuus mietityttää

Huoli kissojen turvallisuudesta sai kissakodin hankkimaan Sector Alarmin hälytysjärjestelmän. Järjestelmän asennus sujui hyvin, vaikka poraaminen häiritsi hetkellisesti asukkaita. Enää kissat eivät ole hälytysjärjestelmästä moksiskaan.

- Eniten meitä huolettaa paloturvallisuus. Kun on noin monta eläintä ja vaikka siivotaan päivittäin, on tiloissa tosi paljon pölyä. Tiloissa on myös välttämättömiä sähkölaitteita. Kyllä se pelottaa, että tulisi tulipalo ja tieto siitä saataisiin liian myöhään, Piia Santama pohtii.

Hälytysjärjestelmän savuilmaisin havaitsee palon jo alkuvaiheessa. Hälytys välittyy ympäri vuorokauden valvovaan Sector Alarmin hälytyskeskukseen, jonka päivystäjät voivat hälyttää pelastuslaitoksen paikalle.

- Toistaiseksi mitään ei ole sattunut, mutta kun meillä on sadasta eläimestä vastuu, olemme tietenkin miettineet erilaisia riskejä. Haluamme sulkea pois kaikki mahdolliset vaaratilanteet, mitä voisi sattua. Nukumme kaikki paremmin, kun tällaiset asiat on huomioitu, Santama painottaa.

Valokuvaa varten Piia Santaman syliin asettuu Osku, kymmenvuotias, ihmisläheinen kolli, joka kaipaa silityksiä ja etsii uutta, rakastavaa kotia.

Lue lisää aiheesta
asiakastarina tero

“Halusimme hälytysjärjestelmän, jota voi hallita napin painalluksella”

Tero Hatva vaihtoi vanhan kameravalvonnan Sector Alarmin laajaan hälytysjärjestelmään, joka antaa suojaa muutakin kuin varkaita vastaan. Entisenä teollisuuden suojeluvalvojana Tero tietää, kuinka nopeasti pienikin kipinä roihahtaa tulipaloksi.

Puupino

Palohälytin havaitsi tulitikkuleikit ajoissa

Tavallinen arki-iltapäivä pirkanmaalaisen perheen kotona sai vaarallisen käänteen, kun pienten koululaisten tulentekoleikki meni pieleen. Sector Alarmin hälytysjärjestelmän ansiosta apu saatiin nopeasti paikalle.

Rappuset kellariin

”Hälytyskeskus näki, että joku siellä liikkui” – murtovaras iski kellariin

Asukkaat olivat matkoilla, kun espoolaiskotiin murtauduttiin kellarin ovesta. Murtautuja ei kuitenkaan päässyt kellaria pidemmälle, kun liiketunnistin laukaisi hälytyksen.

Hälytyskeskuksen henkilökunta

"Säikähdyksellä selvittiin” – 3-vuotias eksyi ulos, hälytys herätti isän

Oululaisperheen uusi hälytysjärjestelmä tuli heti tositarpeeseen, kun perheen 3-vuotias kuopus lähti keskellä yötä omille teilleen. Järjestelmä oli kytketty päälle, joten perhe heräsi hälytykseen, ennen kuin lapsi ehti kotipihaa kauemmas.

Akseli Herlevi

Burgerimestari Akseli Herlevin ravintolat suojaa Sector Alarm: ”Meillä on luotettu kumppani”

Akseli Herlevi tekee Suomen parhaat burgerit Naughty BRGR -ravintoloissaan ja luottaa Sector Alarmin hälytyspalveluun: ”Hälytysjärjestelmä lisää turvallisuuden tunnetta jokaisella.”

Hälytyskeskuksen henkilökunta

Sähköpalo saatiin nopeasti haltuun – hälytysjärjestelmä reagoi heti

Aamuvarhaisella kukaan ei vielä ollut tullut töihin, kun oikosulku sai sähkölaitteen kärähtämään korjaamoyrityksen varastossa. Kaikeksi onneksi tilaan oli asennettu Sector Alarmin hälytysjärjestelmä, joka reagoi välittömästi.

Lapsi käyttämässä laitteita

Uimaan, mummolaan ja välillä ollaan yksin kotona – näin sujuu koululaisten kesäloma

Koululaisten kesälomaan mahtuu monta mukavaa asiaa: leirejä, leikkipuistoja, matkoja ja mummolaa, mutta myös päiviä yksin kotona. Miten pieni koululainen saa lomapäivät kulumaan ja mikä tekee turvallisen olon? Omista kokemuksistaan kertovat 10-vuotias Matias ja 8-vuotias Emma.

Jussi Piha lastensa kanssa kotona

Perhe on turvattu kun isä edustaa Suomea pelikentillä: ”Loistava palvelu kokonaisuudessaan”

Tamperelainen Jussi Piha edustaa Suomea salibandymaajoukkueessa. Hän on myös kolmen pienen lapsen isä, jolle on tärkeää, että koti ja koko perhe on turvattu peli- ja työmatkojen aikana. Nyt perheen kotia suojaa Sector Alarmin hälytysjärjestelmä.

Minea Blomqvist-Kakko golfaamassa

”Palvelu tuo turvaa” – Minea Blomqvist-Kakko arvostaa turvallisuutta kotona ja golfkentillä

Minea Blomqvist-Kakko on golfammattilainen ja perheenäiti, jolle turvallisuus on tärkeä asia. Sector Alarmin hälytysjärjestelmä suojaa golfperheen kotia paloilta ja murroilta silloinkin, kun perhe viettää aikaa matkoilla ja pelikentillä.

Aamiaispöytä tyhjillään

Perheenisä nukkuu paremmin: ”Hälytysjärjestelmä tuo turvaa koko perheelle”

Viiden ihmisen, kahden kissan ja yhden koiran helsinkiläiskoti kokeili testiryhmässä Sector Alarmin hälytysjärjestelmää. Perheen isän mukaan hälytysjärjestelmä auttaa nukkumaan rauhallisemmin – ja myös kertoo, jos koululaiset ovat nukkuneet pommiin.

Bettina ja Dara

”Rakas perheenjäsen on yksin kotona” – lemmikin turvana on kodin hälytysjärjestelmä

Maalaismaisemissa mukavia koiranpäiviä viettävä Dara-staffi on niin ihmisrakas, että se ottaisi jopa kutsumattomat vieraat iloisesti vastaan. Kun naapurit ovat kaukana ja koira yksin kotona, on palosuojaus erityisen tärkeää. Daran ja isäntäväen turvana onkin kodin hälytysjärjestelmä.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet