Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Paloilmaisimet, oma huolellisuus ja hyvät lukot ovat kärjessä kevään 2018 kyselytutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten suomalaiset huolehtivat kotinsa turvallisuudesta. Omakotiasukkaat kiinnittävät kodin turvallisuuteen eniten huomiota, mutta turvallisuus on yleisesti ottaen tärkeää kaikille suomalaisille. Vain prosentti suomalaistalouksista ei huolehdi millään tavalla kotinsa turvallisuudesta.

Tutkimus selvitti myös, miten kodin turvallisuutta voi suomalaisten mielestä parhaiten parantaa. Tulosten mukaan paloilmaisimet, hyvät lukot, sammutusvälineet, sähkölaitteiden valvonta ja kodin hälytysjärjestelmä ovat parhaat keinot lisätä kodin turvallisuutta.

- Koti on tunnetusti suomalaisille tärkeä asia. Suomi koetaan kuitenkin turvalliseksi maaksi, joten täällä murroilta suojautuminen ei ole noussut yhtä tärkeäksi kuin monissa muissa Euroopan maissa. Sen sijaan meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia. Viime aikoina Suomessa on herätty myös vesivuodoilta suojautumiseen, sanoo Suomen Sector Alarmin toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

 

Paloturvallisuudessa on parantamisen varaa

Paloturvallisuudesta huolehditaan lähes joka kodissa: palovaroitin tai savuilmaisin on 92 %:ssa suomalaistalouksista. Asunnon kokoon nähden paloilmaisimia ei silti aina ole riittävästi, sillä pelastuslain mukaan jokaista alkavaa 60 m2 kohti ja asunnon jokaisessa kerroksessa tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Yli puolet suomalaisista nostaakin savuilmaisimet ja palovaroittimet tärkeimmiksi keinoiksi, joilla kodin turvallisuutta voi parantaa.

Pelastuslaki edellyttää myös varautumaan tulipalojen sammuttamiseen. Alkusammutusvälineitä löytyy kuitenkin vain hieman yli puolessa kaikissa talouksista, joten huomattava osa kodeista on suojattu puutteellisesti tulipalojen varalta. Moni tuntuu tiedostaneen paloturvallisuuspuutteet, sillä alkusammutuskalusto nousi turvallisuutta lisäävien keinojen kärkikolmikkoon.

 

Oma huolellisuus ja naapuriapu tärkeitä

Suurin osa suomalaisista (70 %) ei jätä uunia kuumaksi tai pyykki- ja tiskikonetta käyntiin ilman valvontaa. Sähkölaitteiden tarkistuksesta huolehtii 40 % suomalaisista ja vesivuotosuojaus on kunnossa 23 %:ssa suomalaistalouksista. Hyvät lukot ja ovet tuovat turvaa moneen kotiin ja niillä uskotaan myös olevan suuri merkitys turvallisuuden lisäämiseen.

Yli kolmasosa suomalaisista (36 %) luottaa naapureihin, joilta apua saa esimerkiksi postilaatikon tyhjentämiseen ja kodin tarkkailuun, kun asukkaat itse ovat matkoilla. Naapurien merkitys on suurinta omakoti- ja rivitaloasukkaille, kun taas kerrostaloissa huomattavasti harvempi turvautuu naapuriapuun. Naapureiden roolin kasvattamiseen ei suomalaisilla ole suurta halukkuutta – vain joka kymmenes uskoo, että naapuriapu on parhaita tapoja tehdä kodista turvallisempi.

 

Kodin hälytysjärjestelmä kiinnostaa

Useimmissa suomalaiskodeissa ei vielä ole kodin hälytysjärjestelmää, mutta kyselytutkimuksessa se nousi suomalaisten mielestä yhdeksi parhaista keinoista parantaa kodin turvallisuutta. Hälytysjärjestelmä kiinnostaa erityisesti omakoti- ja rivitaloasukkaita, mutta myös joka viides kerrostaloasukas kokee hälytysjärjestelmän merkitykselliseksi.

- Kotihälytysjärjestelmä sisältää tyypillisesti niin palo- kuin murtosuojauksen, joten sen voidaan kokea tarjoavan apua moniin turvallisuustilanteisiin. Valvottu järjestelmä suojaa myös palovahingoilta tavallista palovaroitinta paremmin, sillä palo havaitaan silloinkin, kun asukkaat ovat itse poissa, toteaa Fredrik Markelin.

- Lisääntynyt kiinnostus hälytysjärjestelmiä kohtaan näkyy myös meillä ja uusien asennusten määrä on hyvässä kasvussa. Suomessa hälytysjärjestelmien määrä on edelleen huomattavasti vähäisempi kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että vähitellen yhä useampi suomalainen ymmärtää valvotun järjestelmän merkityksen kodin suojauksessa, Markelin sanoo.

 

Tiedot perustuvat Sector Alarmin teettämään kyselytutkimukseen. Carat Finland toteutti kyselytutkimuksen kesäkuussa 2018 ja siihen vastasi 1012 18–64-vuotiasta suomalaista. Vastaajia pyydettiin valitsemaan annetuista vaihtoehdoista kaikki keinot, joilla he huolehtivat kotinsa turvallisuudesta tällä hetkellä ja kolme mielestään parasta keinoa lisätä kodin turvallisuutta.

 

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Tee poistumisharjoitus kotona lasten kanssa

Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Asentaja kertomassa palovaroittimesta

Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Palokuntalainen

Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Poika keittämässä spagettia

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Mies sytyttämässä kynttilöitä

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Tyttö ja isä grillaamassa

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Isä ja tytär hakemassa polttopuita

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Isä ja poika takan edessä

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet