Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tavallisen paristokäyttöisen palovaroittimen toiminta testataan painamalla palovaroittimen testipainiketta, jolloin toimiva varoitin piippaa. Mikäli pariston teho alkaa loppua, ilmoittaa palovaroitin tästä lyhyellä äänimerkillä.

Hyvä tapa on vaihtaa paristo kerran vuodessa, vaikkei palovaroitin ehtisi ilmoittaa vähentyneestä tehosta. Etenkin kylmissä ja kosteissa olosuhteissa, kuten käyttämättä olleissa vapaa-ajan asunnoissa, voi paristo tyhjentyä tavallista nopeammin tai palovaroitin muuten vikaantua.

Palovaroitin tulee lisäksi puhdistaa varovasti imuroimalla tai päältä pyyhkimällä kerran pari vuodessa. Pölyyntynyt varoitin voi herkistyä ja aiheuttaa mahdollisesti virheellisiä hälytyksiä. Varo kuitenkin kosteuden joutumista varoittimeen. Varmista palovaroittimen toiminta aina pariston vaihdon tai puhdistuksen jälkeen.

Sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen paristonvaihto saattaa vaatia sähköalan ammattilaista ja tässä tapauksessa on toimittava oman taloyhtiön ohjeiden mukaan. Vaikka paristonvaihto kuuluisi ammattilaiselle, on oma ja perheen turvallisuus hyvä varmistaa säännöllisillä toiminnan testauksilla.

Noudata aina laitekohtaisia ohjeita sekä taloyhtiön linjauksia. Tutustu myös Pelastuslakiin.

 

Paraskaan palovaroitin ei piippaa ikuisesti

Muista huomioida myös palovaroittimen käyttöikä. Mikäli hälytysääni ei kuulu paristonvaihdon jälkeenkään normaalisti, on syytä vaihtaa palovaroitin uuteen. Tavallisesti palovaroittimen maksimikäyttöikä on noin 8-10 vuotta, jolloin se on viimeistään syytä vaihtaa uuteen. Uudemmissa palovaroittimissa on merkitty valmistajan suosittelema uusimisajankohta.

Hälytyskeskukseen yhdistetyn hälytysjärjestelmän savuilmaisin ilmoittaa tehon vähenemisestä vikailmoituksella hälytyskeskukseen, joka hoitaa vaihdon palveluntarjoajan käytäntöjen mukaan.

Lue myös kuinka sijoitat palovaroittimesi oikein.

 

Miten teet kodistasi paloturvallisemman? Katso vinkit ja ohjeet — Lataa opas.
Opas kertoo yleisimmistä kodin paloturvallisuusriskeistä ja opastaa, kuinka näitä riskejä voi helposti pienentää.

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Tee poistumisharjoitus kotona lasten kanssa

Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Asentaja kertomassa palovaroittimesta

Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Palokuntalainen

Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Poika keittämässä spagettia

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Mies sytyttämässä kynttilöitä

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Tyttö ja isä grillaamassa

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Isä ja tytär hakemassa polttopuita

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Tuli takassa

Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet