Mikä on paras paikka palovaroittimelle?

Palovaroittimien oikea sijoittelu on tärkeää, jotta ne havaitsevat palon mahdollisimman nopeasti. Katso jutun lopusta video, jossa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miten ilma liikkuu asunnossa ja mikä on oikea paikka palovaroittimelle.

Kun palo syttyy, on tärkeää saada tieto siitä mahdollisimman nopeasti. Tilaratkaisuilla ja ilmanvaihdolla on suuri merkitys siihen, miten savu liikkuu asunnossa tulipalon syttyessä ja miten se saavuttaa palovaroittimen. Siksi on tärkeää, että tilassa on riittävän monta toimivaa palovaroitinta ja että niiden oikeaan sijoitteluun kiinnitetään huomiota.

Sector Alarmin kodin hälytysjärjestelmään sisältyy aina vähintään yksi erittäin herkkä savuilmaisin, joka tunnistaa pienimmänkin määrän savua. Näin saat tiedon asiasta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja säästät tärkeitä sekunteja. Hälytysjärjestelmää asennettaessa asentaja käy läpi asunnon tilaratkaisut ja tekee niiden perusteella suosituksen savuilmaisimien sijoittelusta.

 

Palovaroittimet pohjaratkaisun mukaan

Pelastuslaki vaatii, että palovaroittimia on yksi alkavaa 60 m² kohden ja että niitä on joka kerroksessa. Tarvittava määrä voi kuitenkin olla paljon suurempi asunnon tilaratkaisuista riippuen. Esimerkiksi asunnon pohja, huoneiden määrä, kiinteiden kalusteiden sijoittelu ja oviaukkojen korkeudet vaikuttavat siihen, miten savu liikkuu asunnossa ja kuinka monta palovaroitinta tilassa olisi syytä olla. Palovaroitin kannattaa asentaa etenkin paloturvallisuuden riskipaikkoihin, kuten tiloihin, joissa on paljon sähkölaitteita.

 

Varo ilmataskua

Palovaroitin sijoitetaan yleensä kattoon - joskus, esimerkiksi kattolämmitetyssä asunnossa palovaroitin voidaan asentaa seinään. Paikkaa valitessa on ensiarvoisen tärkeää ottaa huomioon, että savu liikkuu pyörivällä liikkeellä alhaalta ylöspäin. Kun savu jatkaa pyörivää liikettään seinän vierustalta kohti kattoa, jää seinän ja katon rajaan ilmatasku, johon savua ei tule.

Jos palovaroitin on liian lähellä kulmaa, savu ei ylety siihen, eikä palovaroitin näin ollen hälytä. Hyvä nyrkkisääntö on sijoittaa palovaroitin kattoon noin puoli metriä poispäin katon ja seinän kulmakohdista ja seinällä 15 cm katonrajasta alaspäin.

 

Huomioi ilmanvaihto

Kulmien lisäksi on huomioitava myös, miten ilma liikkuu asunnossa ja miten palosta syntyvä savu lähtee kiertämään asunnossa ympyrää. Ilman liikkeeseen vaikuttaa etenkin se, miten ilmalämpöpumput ja ilmanvaihtoventtiilit on asunnossa sijoiteltu. Palovaroitinta ei kannata asentaa tuloilmaventtiilin viereen, koska tuloilmaventtiili työntää savua poispäin itsestään. Jotta savu ylettää palovaroittimeen, pitää tuloilmaventtiiliin jättää väliä vähintään 50 cm. Poistoilmaventtiilin lähelle palovaroittimen voi kuitenkin sijoittaa, sillä venttiili vetää savua itseään kohti.

 

Katso myös: Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

perhe paloturvallisuus

Onko kotisi paloturvallinen? Katso tarkistuslista ja lataa opas!

Mitkä ovat kodin paloturvallisuuden riskipaikat ja miten paloriskiä voi parhaiten pienentää? Kokosimme avuksesi tarkistuslistan ja ohjeita tulipalojen välttämiseen kodin paloturvallisuusoppaaseen, jonka voit ladata itsellesi.

Tee poistumisharjoitus kotona lasten kanssa

Treenaa palotilanteen varalle: tee poistumisharjoitus kotona

Tiedätkö, mikä on paras reitti ulos, jos kotona tulee palohälytys? Kun harjoittelet palotilanteessa poistumista etukäteen koko perheen kanssa, osaatte toimia myös tosipaikan tullen.

Asentajat rappukäytävässä

Miksi palovaroitin tarvitaan joka kerrokseen ja huoneeseen?

Nopeus on palotilanteessa ratkaisevaa. Katso videot, joissa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajat havainnollistavat, miksi on tärkeää, että joka kerroksessa ja kaikissa makuuhuoneissa on palovaroitin.

Palokuntalainen

Palokuntalainen suojaa koteja: "Minulle on tärkeää kun voin auttaa"

Hanna-Mari Heilimä suojaa työkseen koteja Sector Alarmin hälytysjärjestelmien asentajana. Vapaa-ajalla hän toimii sopimuspalokunnan hälytysosastossa ja meripelastuksen parissa.

Poika keittämässä spagettia

Keittiö on kodin sydän - näin teet siitä paloturvallisemman

Keittiö on kodin keskipiste – ja samalla paikka, josta moni palo saa alkunsa. Lue, miten pidät huolta keittiön paloturvallisuudesta ja kokkaat ilman kipinöitä.

Pojat käyttämässä puhelinta

Näin käytät puhelinta ja tietokonetta paloturvallisemmin – lue helpot vinkit

Puhelin ja tietokone ovat monessa kodissa kaikkein ahkerimmin käytettävät kodin elektroniikkalaitteet. Näillä yksinkertaisilla keinoilla käytät niitä turvallisemmin ja pienennät sähköpalon riskiä.

Rakenteilla oleva talo

Rakentaja ja remontoija: Näin ehkäiset tulipalot

Paloturvallisuus on tärkeää asumisen kaikissa vaiheissa. Sector Alarmin asiantuntija kertoo, miten pienennät paloriskiä etenkin rakentamisen ja remontoinnin keskellä.

Mies sytyttämässä kynttilöitä

Näin sijoitat palovaroittimesi oikein

Palovaroittimen sijoittelussa on tärkeää, että palovaroittimen hälytysääni kuuluu kaikkiin asunnon osiin riittävän voimakkaana herättääkseen sikeästi nukkuvan ihmisen.

Tyttö ja isä grillaamassa

Grilli kuumaksi! Paloturvalliset vinkit kesägrillaukseen

Grillikausi on vuoden parasta aikaa. Näillä paloturvallisilla vinkeillä pidät homman hallussa ja liekit siellä, missä kuuluu. Herkullista grillikesää!

Isä ja tytär hakemassa polttopuita

Näin huolehdit kesämökin paloturvallisuudesta

Mökkisaunan lämmössä ja takkatulen loisteessa mieli lepää. Kun varmistat, että mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä kaikessa rauhassa.

Isä ja poika takan edessä

Milloin viimeksi tarkistit palovaroittimesi toimintakunnon?

Palovaroitin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palovaroittimen toimintakunto on hyvä testata kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa.

Tuli takassa

Kyselytutkimus kertoo: suomalaisille tärkeintä on kodin paloturvallisuus

Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. ”Meillä korostuu paloturvallisuuden merkitys saunojen, takkojen ja muiden tulisijojen takia”, sanoo toimitusjohtaja Fredrik Markelin.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet