Käytännön tietoa ekaluokkalaisille ja vanhemmille

Ihan ensimmäinen koulupäivä! Käytännön tietoa ekaluokkalaisille ja vanhemmille

Julkaistu: helmikuuta 19, 2020 Kirjoittaja  Nancy Lindroth

Mitä ensimmäisenä koulupäivänä tapahtuu? Kokosimme vastauksia käytännön kysymyksiin, joita lapsille ja vanhemmille herää koulun kynnyksellä. Lue myös jutun lopusta, miten kodin hälytysjärjestelmä voi olla pienen koululaisen turvana.

Elokuu tuo tullessaan koulun aloituksen tuhansille uusille ekaluokkalaisille ympäri Suomen. Kouluvuosi alkaa eri paikkakunnilla ja kouluissa eri aikaan, joten oikea aloituspäivä ja kellonaika kannattaa tarkistaa koulujen kotisivuilta. Jos et ole varma, voit kysyä koulusihteeriltä tai rehtorilta, jotka palaavat lomalta viimeistään elokuun alussa. Heiltä saat myös tarkempaa tietoa siitä, millainen on ensimmäinen koulupäivä juuri teidän koulussanne.

Pääpiirteittäin päivä kulkee kuitenkin eri kouluissa suunnilleen samaan malliin – ja on aina täynnä iloista jännitystä.

 

Mitä kouluun pitää ottaa mukaan?

Ensimmäisenä koulupäivänä reppu riittää. Päivän mittaan reppuun tulee täytettä, kun jokainen saa oman aapisen ja ensimmäisen läksytehtävän.

Mukaan voi ottaa myös penaalin ja omia koulutarvikkeita, kuten värikynät tai piirustusvihon. Koulussa jokaiselle jaetaan kynät, kumit, viivottimet ja muut tärkeät tarvikkeet, joten mitään ei tarvitse olla omasta takaa.

Päälle on hyvä pukea asu, jossa on mukava leikkiä ja liikkua ja jonka pukemisesta lapsi selviytyy sujuvasti itse. Reppuun voi pakata sisätossut, sään mukaan varavaatetta tai kuumalla ilmalla vesipullon. Jos tuntuu, että lapsi jännittää kovasti, voi olla aiheellista varata vaihtovaatteet. Joskus koululaisellekin sattuu vahinko.

 

Mitä pitää osata etukäteen?

Koulun alkaessa ei tarvita mitään erityistaitoja. Lukeminen, laskeminen ja muut kouluasiat opitaan matkan varrella. On hyvä osata kysyä ja kuunnella, ja antaa työrauha itselle ja muille.

Kouluun lähteminen ja koulumatkojen kulkeminen pitää harjoitella yhdessä aikuisen kanssa. Monessa koulussa toivotaan, että ensimmäisinä koulupäivinä lapsella on aikuinen saattaja. Jos se ei ole mahdollista, varmista, että lapsi osaa kulkea koulutien turvallisesti: lapsen keskittyminen herpaantuu vielä herkästi ja huomio kiinnittyy pois liikenteestä.

Kouluaamujen apuna kotona voi kokeilla kuvallista taulukkoa, johon aamutoimien vaatima aika merkitään.

 

Mistä tiedän, mihin menen koulussa?

Useimmissa kouluissa opettajat ovat jo koulun pihalla vastassa oppilaita ja vanhempia. Opettajat kutsuvat jokaisen lapsen omalla nimellä jonoon. Jos jonoon tuleminen jännittää liikaa, oppilas voi odotella sivummallakin. Nimenhuudon jälkeen oppilaat siirtyvät opettajien ohjaamina sisätiloihin. Usein vanhemmat saavat saattaa lapset luokkiin, joista kuitenkin poistutaan nopeasti ja lapset aloittavat koulutyön yhdessä opettajien kanssa.

Toisissa kouluissa lapset vanhempineen kokoontuvat aluksi yhteiseen tilaisuuteen esimerkiksi koulun juhlasaliin, josta opettajat ottavat oppilaat mukaansa.

Jos tiedät, että lapsi jännittää uuteen tilanteeseen jäämistä todella paljon, ota yhteyttä rehtoriin tai opettajaan jo etukäteen, ja kysy jos voit olla koulupäivän alusta hetken mukana. Rohkaise lasta jäämään uuteen tilanteeseen. Kerro, että kaikkia muitakin jännittää. Myös opettajaa.

 

Mitä ensimmäisenä koulupäivänä tehdään?

Ensimmäisenä koulupäivänä tutustutaan omaan luokkaan, omiin opettajiin ja luokkakavereihin tutustumisleikkien avulla. Opettajat esittelevät koulun tärkeimmät paikat, kuten WC:n ja ruokalan ja opastavat niiden käyttämiseen. Heti ensimmäisenä päivänä harjoitellaan, miten ruokalassa toimitaan ja syödään yhdessä kouluateria.

Koulun pihapiiriin tutustutaan yhdessä opettajan kanssa ja välitunnit ulkoillaan oman opettajan seurassa. Oma opettaja on mukana joka tilanteessa: opettaja saattaa oppilaat paikasta toiseen ja esimerkiksi koulutaksia odotellaan opettajan kanssa yhdessä.

Oppilaat saavat aapisen ja lukujärjestyksen. Lukujärjestykseen ei useimmiten ole merkitty muita aineita kuin uskonto/elämänkatsomustieto ja liikuntatunnit. Yhden tunnin aikana saatetaan käsitellä monia eri aiheita, joten kaikki koulukirjat kannattaa pitää mukana koulussa.

 

Kuinka pitkään koulupäivä kestää?

Ensimmäinen koulupäivä kestää muutaman tunnin. Yhdeksän aikaan alkanut koulupäivä päättyy yleensä jo puolilta päivin tai viimeistään yhdeltä. Tarkka kellonaika kannattaa tarkistaa koulun kotisivuilta tai koulusihteeriltä.

 

Mitä tapahtuu koulupäivän jälkeen?

Iltapäivätoiminta on monen perheen pelastus. Toimintaan haetaan jo keväällä, mutta jos hakuaika unohtui, vapaita paikkoja kannattaa kysyä iltapäivätoiminnan järjestäjältä. Iltapäiväkerhot ovat toiminnassa jo ensimmäisestä koulupäivästä lähtien. Opettajat tai iltapäivätoiminnan ohjaajat saattelevat lapset ensimmäisinä päivinä kerhoon ja huolehtivat, että jokainen lapsi on oikeassa paikassa. Iltapäiväkerhossa lapsi saa myös välipalan. Toiminta päättyy yleensä klo 16 tai klo 17 aikaan.

Jos lapsen pitää olla yksin kotona, tarkista kodin turvallisuus. Kodin hälytysjärjestelmä on hyvä apu ja lisää turvallisuuden tunnetta sekä lapsella että aikuisella. Sector Alarmin hälytysjärjestelmään kuuluvan kätevän puhelinsovelluksen avulla voit seurata kotisi tapahtumia missä ikinä oletkin. Saat ilmoituksen puhelimeesi, kun hälytykset laitetaan päälle tai pois päältä, joten tiedät, onko lapsesi lähtenyt tai tullut kotiin. 

Tiesitkö, että pienen koululaisen vanhemmalla on oikeus lyhennettyyn työaikaan eli niin sanottuun osittaiseen hoitovapaaseen?

 

Mistä saan tietoa koulusta?

Moniin vanhempia askarruttaviin asioihin vastaus saadaan viimeistään vanhempainillassa pian koulun alun jälkeen. Tutuksi tulee myös Wilma-järjestelmä, jonka kautta hoituu päivittäinen yhteydenpito kodin ja koulun välillä.

Lapselle on tärkeä korostaa, että opettajalta ja muilta koulun aikuisilta saa aina apua tilanteessa kuin tilanteessa. Pieni koululainen ei jää yksin. Myös vanhempien kannattaa muistaa, että koulun henkilökunnalta löytyy vastaus isoihin ja pienempiin kysymyksiin eikä tyhmiä kysymyksiä olekaan.

Jutussa on käytetty asiantuntijoina alakoululaisten opettajia ja vanhempia sekä uusia tokaluokkalaisia, joilla ensimmäisen koulupäivän jännitys on vielä tuoreessa muistissa.

 

Varmista pienen koululaisen turvallisuus myös kotona

Sector Alarmin hälytyskeskuksen valvoma kodin hälytysjärjestelmä tuo turvaa lapsille ja mielenrauhaa aikuisille. Sector Alarmin hälytyskeskus valvoo kotiasi 24/7, ja kaikki kodistasi tulevat hälytykset menevät suoraan hälytyskeskukseen, jossa reagoidaan välittömästi. Tarvittaessa paikalle kutsutaan vartija tai virkavaltaa.

Hälytysjärjestelmä voidaan räätälöidä kotiisi esimerkiksi painottaen kodin palosuojausta. Sector Alarmin käyttää hälytysjärjestelmässään erittäin tarkkoja optisia savuilmaisimia, jotka havaitsevat pienimmänkin määrän savua. Tulipalon varhainen havaitseminen antaa kotonaolijoille enemmän aikaa poistua palavasta rakennuksesta.

Pienten lasten mielikuvitus voi alkaa laukkaamaan kotona yksin ollessa, jolloin lapsi voi kytkeä päälle kodin kuorisuojauksen. Silloin lapsi voi luottaa, että kukaan ei tunkeudu kotiin ilman korvia huumaavaa hälytystä ja hälytyskeskuksen puuttumista asiaan.

Pienet koululaiset eivät välttämättä osaa vielä pitää huolta kotiavaimista, ja ne saattavat unohtua kotiin tai kadota. Kodin hälytysjärjestelmään voi liittää digitaalisen älylukon, jolloin lapset voivat tulla ja mennä turvallisesti ilman avaimia. Kadonneita avaimia ei tarvitse etsiä, eikä avainten ottamista mukaan tarvitse muistaa.

Haluatko tietää lisää kodin hälytysjärjestelmästä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!

Lue seuraavaksi Digitaalinen älylukko helpotti Marin perheen arkea