Ihan eka koulupäivä! Käytännön tietoa ekaluokkalaisille ja vanhemmille

Mitä ensimmäisenä koulupäivänä tapahtuu? Kokosimme vastauksia käytännön kysymyksiin, joita lapsille ja vanhemmille herää koulun kynnyksellä.

Elokuu tuo tullessaan koulun aloituksen tuhansille uusille ekaluokkalaisille ympäri Suomen. Kouluvuosi alkaa eri paikkakunnilla ja kouluissa eri aikaan, joten oikea aloituspäivä ja kellonaika kannattaa tarkistaa koulujen kotisivuilta. Jos et ole varma, voit kysyä koulusihteeriltä tai rehtorilta, jotka palaavat lomalta viimeistään elokuun alussa. Heiltä saat myös tarkempaa tietoa siitä, millainen on ensimmäinen koulupäivä juuri teidän koulussanne.

Pääpiirteittäin päivä kulkee kuitenkin eri kouluissa suunnilleen samaan malliin – ja on aina täynnä iloista jännitystä.

 

Mitä pitää ottaa mukaan?

Ensimmäisenä koulupäivänä reppu riittää. Päivän mittaan reppuun tulee täytettä, kun jokainen saa oman aapisen ja ensimmäisen läksytehtävän.

Mukaan voi ottaa myös penaalin ja omia koulutarvikkeita, kuten värikynät tai piirustusvihon. Koulussa jokaiselle jaetaan kynät, kumit, viivottimet ja muut tärkeät tarvikkeet, joten mitään ei tarvitse olla omasta takaa.

Päälle on hyvä pukea asu, jossa on mukava leikkiä ja liikkua ja jonka pukemisesta lapsi selviytyy sujuvasti itse. Reppuun voi pakata sisätossut, sään mukaan varavaatetta tai kuumalla ilmalla vesipullon. Jos tuntuu, että lapsi jännittää kovasti, voi olla aiheellista varata vaihtovaatteet. Joskus koululaisellekin sattuu vahinko.

 

Mitä pitää osata etukäteen?

Koulun alkaessa ei tarvita mitään erityistaitoja. Lukeminen, laskeminen ja muut kouluasiat opitaan matkan varrella. On hyvä osata kysyä ja kuunnella, ja antaa työrauha itselle ja muille.

Kouluun lähteminen ja koulumatkojen kulkeminen pitää harjoitella yhdessä aikuisen kanssa. Monessa koulussa toivotaan, että ensimmäisinä koulupäivinä lapsella on aikuinen saattaja. Jos se ei ole mahdollista, varmista, että lapsi osaa kulkea koulutien turvallisesti: lapsen keskittyminen herpaantuu vielä herkästi ja huomio kiinnittyy pois liikenteestä.

Kouluaamujen apuna kotona voi kokeilla kuvallista taulukkoa, johon aamutoimien vaatima aika merkitään.

 

Mistä tiedän, mihin mennä?

Useimmissa kouluissa opettajat ovat jo koulun pihalla vastassa oppilaita ja vanhempia. Opettajat kutsuvat jokaisen lapsen omalla nimellä jonoon. Jos jonoon tuleminen jännittää liikaa, oppilas voi odotella sivummallakin. Nimenhuudon jälkeen oppilaat siirtyvät opettajien ohjaamina sisätiloihin. Usein vanhemmat saavat saattaa lapset luokkiin, joista kuitenkin poistutaan nopeasti ja lapset aloittavat koulutyön yhdessä opettajien kanssa.

Toisissa kouluissa lapset vanhempineen kokoontuvat aluksi yhteiseen tilaisuuteen esimerkiksi koulun juhlasaliin, josta opettajat ottavat oppilaat mukaansa.

Jos tiedät, että lapsi jännittää uuteen tilanteeseen jäämistä todella paljon, ota yhteyttä rehtoriin tai opettajaan jo etukäteen, ja kysy jos voit olla koulupäivän alusta hetken mukana. Rohkaise lasta jäämään uuteen tilanteeseen. Kerro, että kaikkia muitakin jännittää. Myös opettajaa.

 

Mitä ensimmäisenä koulupäivänä tehdään?

Ensimmäisenä koulupäivänä tutustutaan omaan luokkaan, omiin opettajiin ja luokkakavereihin tutustumisleikkien avulla. Opettajat esittelevät koulun tärkeimmät paikat, kuten WC:n ja ruokalan ja opastavat niiden käyttämiseen. Heti ensimmäisenä päivänä harjoitellaan, miten ruokalassa toimitaan ja syödään yhdessä kouluateria.

Koulun pihapiiriin tutustutaan yhdessä opettajan kanssa ja välitunnit ulkoillaan oman opettajan seurassa. Oma opettaja on mukana joka tilanteessa: opettaja saattaa oppilaat paikasta toiseen ja esimerkiksi koulutaksia odotellaan opettajan kanssa yhdessä.

Oppilaat saavat aapisen ja lukujärjestyksen. Lukujärjestykseen ei useimmiten ole merkitty muita aineita kuin uskonto/elämänkatsomustieto ja liikuntatunnit. Yhden tunnin aikana saatetaan käsitellä monia eri aiheita, joten kaikki koulukirjat kannattaa pitää mukana koulussa.

 

Kuinka pitkään koulupäivä kestää?

Ensimmäinen koulupäivä kestää muutaman tunnin. Yhdeksän aikaan alkanut koulupäivä päättyy yleensä jo puolilta päivin tai viimeistään yhdeltä. Tarkka kellonaika kannattaa tarkistaa koulun kotisivuilta tai koulusihteeriltä.

 

Mitä koulupäivän jälkeen?

Iltapäivätoiminta on monen perheen pelastus. Toimintaan haetaan jo keväällä, mutta jos hakuaika unohtui, vapaita paikkoja kannattaa kysyä iltapäivätoiminnan järjestäjältä. Iltapäiväkerhot ovat toiminnassa jo ensimmäisestä koulupäivästä lähtien. Opettajat tai iltapäivätoiminnan ohjaajat saattelevat lapset ensimmäisinä päivinä kerhoon ja huolehtivat, että jokainen lapsi on oikeassa paikassa. Iltapäiväkerhossa lapsi saa myös välipalan. Toiminta päättyy yleensä klo 16 tai klo 17 aikaan.

Jos lapsen pitää olla yksin kotona, tarkista kodin turvallisuus. Kodin hälytysjärjestelmä on hyvä apu ja lisää turvallisuuden tunnetta sekä lapsella että aikuisella. Kun lapsi tulee kotiin, järjestelmä lähettää ilmoituksen vanhemman puhelimeen.

Tiesitkö, että pienen koululaisen vanhemmalla on oikeus lyhennettyyn työaikaan eli niin sanottuun osittaiseen hoitovapaaseen?

 

Mistä saan tietoa koulusta?

Moniin vanhempia askarruttaviin asioihin vastaus saadaan viimeistään vanhempainillassa pian koulun alun jälkeen. Tutuksi tulee myös Wilma-järjestelmä, jonka kautta hoituu päivittäinen yhteydenpito kodin ja koulun välillä.

Lapselle on tärkeä korostaa, että opettajalta ja muilta koulun aikuisilta saa aina apua tilanteessa kuin tilanteessa. Pieni koululainen ei jää yksin. Myös vanhempien kannattaa muistaa, että koulun henkilökunnalta löytyy vastaus isoihin ja pienempiin kysymyksiin eikä tyhmiä kysymyksiä olekaan.

Jutussa on käytetty asiantuntijoina alakoululaisten opettajia ja vanhempia sekä uusia tokaluokkalaisia, joilla ensimmäisen koulupäivän jännitys on vielä tuoreessa muistissa.

 

Lue lisää aiheesta
Perhe sohvalla

Monipuolinen hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja asukkaat

Koti on paikka, jossa on hyvä olla ja siksi sen suojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Koti onkin hyvä suojata muun muassa vesivahingoilta, paloilta ja murroilta.

Perhe lattialla pelaamassa

Näin valitset parhaan hälytysjärjestelmän kotiisi

Sector Alarmin kouluttaja, Jesse Ketokoski kertoo, mitä kodin turvalaitteiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Koira katselemassa ulos ikkunasta

Koira yksin kotona? Hälytysjärjestelmä suojelee myös lemmikkejä

Hälytysjärjestelmä on tärkeä apu eläintaloudessa. Se valvoo palojen ja murtojen varalta ja suojaa koko kotia, perhettä ja rakkaita lemmikkejä.

Sector Alarm Thomas

Hälytyskeskus on aina valmiudessa: "Kun hälytys tulee, päivystäjä ottaa tilanteen haltuun"

Hälytyskeskuspäivystäjä Thomas Erikssonin työvuoroissa tilanteet vaihtelevat. Työssä tarvitaan päätöksentekokykyä, tilannetajua ja pelisilmää sekä hyviä työkavereita, kahvia ja lauantaisin pizzaa.

Perhe lähdössä kotoa

Kameratunnistin nopeuttaa avun saamista – näin se toimii

Kameratunnistin on tärkeä osa kodin hälytysjärjestelmää. Yhdessä ja samassa laitteessa on mukana niin liiketunnistin, lämpöilmaisin kuin hälytyksestä aktivoituva kamera. Hälytyksen sattuessa kuvat nopeuttavat tilanteen tunnistamista ja avun saamista paikalle.

Lapset tekemässä läksyjä

Kun lapsi on yksin kotona: turvallisuusvinkkejä koululaisten vanhemmille

Moni koululainen viettää aikaa yksin kotona iltapäivisin koulun jälkeen ja loma-aikoina, kun vanhemmat ovat töissä. Yksin kotona oleminen sujuu mukavasti, kun kodin turvallisuus on kunnossa.

Lapsi lähdössä matkalle

Matkaan! Hälytysjärjestelmä huolehtii, että koti pysyy kunnossa

Kodin hälytysjärjestelmän ansiosta tiedät, että koti on hyvässä turvassa pitkänkin matkan aikana. Jos jotain tapahtuu, Sector Alarmin hälytyskeskus on aina valmiudessa ja huolehtii avun paikalle.

Sector Alarm - Tiina

Kaikkein tärkein onnistumisen mittari: 99 % tyytyväisiä asiakkaita

Sector Alarmin tärkein tehtävä on huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Aivan yhtä tärkeää on tehdä se niin, että asiakas voi joka hetki olla tyytyväinen palveluun. Asiakastyytyväisyyttä mitataan jokaisella kohtaamisella, satoja kertoja päivässä, kertoo Suomen asiakaspalvelutiimin esimies Tiina Okkonen.

Sector Alarmin myyjä esittelemässä palvelua

Sector Alarmista S-ryhmän uusi bonusyhteistyökumppani – ”Kodin turvapalvelut kiinnostavat yhä useampia”

Sector Alarm ja S-ryhmä ovat solmineet valtakunnallista bonusyhteistyötä koskevan sopimuksen. Sopimuksen myötä kodin hälytysjärjestelmän kuukausimaksusta saa jatkossa S-ryhmän Bonusta.

Sector Alarmin toimitusjohtaja Petteri Kaijasilta

”Turvallisuus on yksi maailman megatrendeistä”, sanoo Sector Alarmin uusi toimitusjohtaja Petteri Kaijasilta

Sector Alarmin toimitusjohtajaksi on nimitetty Petteri Kaijasilta, 45. Vahvasti kasvava yritys saa riveihinsä kasvuosaajan, joka uskoo, että kiinnostus kodin turvaamiseen tulee olemaan vahva trendi myös Suomessa. Jalkapalloammattilaisenakin tunnettu Kaijasilta haluaa tuoda parhaat opit pelikentiltä yritysmaailmaan.

Isä ja lapset mökillä

Suojaa vapaa-ajan asunto - asiantuntijan vinkit

Mökkeily on suomalaisten rakas harrastus ja elämäntapa. Vapaa-ajan asunnon turvallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota myös silloin, kun se on tyhjillään. Hälytysjärjestelmä auttaa pitämään kesäkodin kunnossa ja tarjoaa suojaa monien yllättävien tilanteiden varalle.

Isä ja poika lähdössä luistelemaan

Talvi tulee! Näin koti kannattaa suojata

Miksi kodin ja vapaa-ajan asunnon suojaukseen kannattaa talvella kiinnittää erityishuomiota? Entä miten kodin hälytysjärjestelmä vastaa talven vaatimuksiin? Lue asiantuntijan vastaukset.

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja sen asukkaat paloilta ja murroilta 24/7.

Muut aihealueet