Suojaa vapaa-ajan asunto - asiantuntijan vinkit

Mökkeily on suomalaisten rakas harrastus ja elämäntapa. Vapaa-ajan asunnon turvallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota myös silloin, kun se on tyhjillään. Hälytysjärjestelmä auttaa pitämään kesäkodin kunnossa ja tarjoaa suojaa monien yllättävien tilanteiden varalle.

- Monelle mökille on mahdollista asentaa hälytysjärjestelmä, jos kiinteistössä on eristys, kiinteä lämmitysjärjestelmä ja sähköliittymä, kertoo Jesse Ketokoski, joka vastaa Sector Alarmin asentajien koulutuksesta.

 

Mökin murtosuojaus kuntoon

- Kesämökit kiinnostavat murtovarkaita, sillä niillä saa usein rauhassa puuhastella. Murtautujan kannalta kiinnostava kohde on etenkin mökki, joka näyttää siltä, ettei siellä ole käyty vähään aikaan.

Jesse Ketokoski kannustaa pitämään vapaa-ajan asunnon asutun näköisenä.

- Pihapiiri kannattaa pitää kunnossa. Vaikka mökillä ei muuten vietettäisi paljoa aikaa, kannattaa pihapiiri pitää sen näköisenä, että siellä oleskellaan. Esimerkiksi käydä leikkaamassa nurmikko, niin ettei piha ole niittyä.

- Valaistuksella voi tehdä vaikutelman, että asukkaat ovat paikalla. Valoja kannattaa ajastaa silloinkin, kun mökillä ei ole ketään. Hälytysjärjestelmään liitettävien älypistorasioiden avulla valaistusta voi säädellä vaikka etänä.

Hälytysjärjestelmä sekä ehkäisee murtoyrityksiä että saa ne keskeytymään.

- Tutkimusten mukaan hälytysääni on hyvä keino lopettaa toiminta murtotilanteissa. Kannattaa huolehtia, että ääni kuuluu myös mökin ulkopuolelle. Ulkosireeni on hyvä, etenkin jos mökkinaapuri sijaitsee kuuloetäisyydellä, Ketokoski sanoo.

 

Suojaa luonnonvoimien ja vesivuotojen varalta

- Mökkiolosuhteissa murtosuojaus on tärkeää myös siksi, ettei rikkoutunut ikkuna tai avoin ovi jää huomaamatta ja mökkiin pääse sisälle eläimiä tai vaikka sadevettä tekemään tuhojaan, Jesse Ketokoski huomauttaa.

Sector Alarmin hälytysjärjestelmään liitettävä lasirikkoilmaisin on erityisen hyvä apu paitsi murtautujien, myös esimerkiksi myrskytuhojen varalta.

- Yksi lasirikkoilmaisin valvoo 7,5 m suuntaansa, joten yhdellä lasirikkoilmaisimella voi saada käytännössä kaikki mökin ikkunat suojattua. Jos esimerkiksi myrsky kaataa puun mökin ikkunasta sisälle, siitä saadaan hälytys, eikä tila jää pitkiksi ajoiksi alttiiksi luonnonvoimille.

Putkistosta vuotava vesi voi tehdä huomaamatta tuhojaan vapaa-ajan asunnossa asukkaiden ollessa muualla. Jesse Ketokoski kehottaa sulkemaan päävesihanan, kun mökiltä poistutaan.

- Jos mökillä käydään vaikka vain viikonloppuisin, sulje päävesihana lähtiessäsi. Vaikka jokin liitoskohta pettäisi, niin vettä ei silloin tule loputtomasti sisälle.

- Mökillä vietetään yleensä vähemmän aikaa kuin kotona. Jos vesivuoto tapahtuu, vettä ehtii usein valua huomaamatta vielä pidemmän aikaa kuin kotona. Vesi-ilmaisin on hyvä lisä hälytysjärjestelmään, sillä se paljastaa vuotavan veden ajoissa ja hälytyskeskus saa tiedon saman tien.

 

Pidä huolta paloturvallisuudesta

Toimivat palovaroittimet ja alkusammutusvälineet ovat vapaa-ajan asunnon tärkeimpiä varusteita. Sector Alarmin hälytysjärjestelmän savuilmaisimet reagoivat paloon jo alkuvaiheessa. Hälytyskeskus saa tiedon hälytyksestä saman tien ja apu saadaan nopeasti paikalle.

Paloriskiä pienentää oleellisesti oma huolellisuus tulen ja syttyvien materiaalien käsittelyssä.

- Tulta käsiteltäessä esimerkiksi grillatessa pitää huolehtia, ettei lähellä ole syttyvää materiaalia ja ettei tuli pääse leviämään. Tuhka säilyy kuumana pitkään, joten se pitää jäähdyttää etäällä palavista materiaaleista.

- Mökillä ei kannata pitää palokuormaa, käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei polttopuita ole hyvä säilyttää mökin vierustalla, Ketokoski muistuttaa.

Varsinkin mökkikautta aloiteltaessa kannattaa myös tehdä tulisijojen ja laitteiden kuntotarkistus.

- Varmista, että piippu, hormit ja tulisijat ovat kunnossa ja aloita lämmittäminen varovasti, ettei hormiin tai tulisijaan tule halkeamia. Muista myös säännölliset nuohouskäynnit, vähintään kolmen vuoden välein.

- Sähkölaitteet on syytä tarkistaa talven jäljiltä. Jos esimerkiksi hiiret ovat syöneet johtoja, on oikosulun vaara. Samoin kaasulaitteet ja niiden letkut ja liitokset pitää tarkistaa, Jesse Ketokoski sanoo.

Lue lisää aiheesta
Perhe sohvalla

Monipuolinen hälytysjärjestelmä suojaa kodin ja asukkaat

Koti on paikka, jossa on hyvä olla ja siksi sen suojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Koti onkin hyvä suojata muun muassa vesivahingoilta, paloilta ja murroilta.

Perhe lattialla pelaamassa

Näin valitset parhaan hälytysjärjestelmän kotiisi

Sector Alarmin kouluttaja, Jesse Ketokoski kertoo, mitä kodin turvalaitteiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon.

Koira katselemassa ulos ikkunasta

Koira yksin kotona? Hälytysjärjestelmä suojelee myös lemmikkejä

Hälytysjärjestelmä on tärkeä apu eläintaloudessa. Se valvoo palojen ja murtojen varalta ja suojaa koko kotia, perhettä ja rakkaita lemmikkejä.

Sector Alarm Thomas

Hälytyskeskus on aina valmiudessa: "Kun hälytys tulee, päivystäjä ottaa tilanteen haltuun"

Hälytyskeskuspäivystäjä Thomas Erikssonin työvuoroissa tilanteet vaihtelevat. Työssä tarvitaan päätöksentekokykyä, tilannetajua ja pelisilmää sekä hyviä työkavereita, kahvia ja lauantaisin pizzaa.

Perhe lähdössä kotoa

Kameratunnistin nopeuttaa avun saamista – näin se toimii

Kameratunnistin on tärkeä osa kodin hälytysjärjestelmää. Yhdessä ja samassa laitteessa on mukana niin liiketunnistin, lämpöilmaisin kuin hälytyksestä aktivoituva kamera. Hälytyksen sattuessa kuvat nopeuttavat tilanteen tunnistamista ja avun saamista paikalle.

Lapset tekemässä läksyjä

Kun lapsi on yksin kotona: turvallisuusvinkkejä koululaisten vanhemmille

Moni koululainen viettää aikaa yksin kotona iltapäivisin koulun jälkeen ja loma-aikoina, kun vanhemmat ovat töissä. Yksin kotona oleminen sujuu mukavasti, kun kodin turvallisuus on kunnossa.

Lapsi lähdössä matkalle

Matkaan! Hälytysjärjestelmä huolehtii, että koti pysyy kunnossa

Kodin hälytysjärjestelmän ansiosta tiedät, että koti on hyvässä turvassa pitkänkin matkan aikana. Jos jotain tapahtuu, Sector Alarmin hälytyskeskus on aina valmiudessa ja huolehtii avun paikalle.

Sector Alarm - Tiina

Kaikkein tärkein onnistumisen mittari: 99 % tyytyväisiä asiakkaita

Sector Alarmin tärkein tehtävä on huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Aivan yhtä tärkeää on tehdä se niin, että asiakas voi joka hetki olla tyytyväinen palveluun. Asiakastyytyväisyyttä mitataan jokaisella kohtaamisella, satoja kertoja päivässä, kertoo Suomen asiakaspalvelutiimin esimies Tiina Okkonen.

Sector Alarmin myyjä esittelemässä palvelua

Sector Alarmista S-ryhmän uusi bonusyhteistyökumppani – ”Kodin turvapalvelut kiinnostavat yhä useampia”

Sector Alarm ja S-ryhmä ovat solmineet valtakunnallista bonusyhteistyötä koskevan sopimuksen. Sopimuksen myötä kodin hälytysjärjestelmän kuukausimaksusta saa jatkossa S-ryhmän Bonusta.

Lapset makoilemassa lattialla

Ihan eka koulupäivä! Käytännön tietoa ekaluokkalaisille ja vanhemmille

Mitä ensimmäisenä koulupäivänä tapahtuu? Kokosimme vastauksia käytännön kysymyksiin, joita lapsille ja vanhemmille herää koulun kynnyksellä.

Sector Alarmin toimitusjohtaja Petteri Kaijasilta

”Turvallisuus on yksi maailman megatrendeistä”, sanoo Sector Alarmin uusi toimitusjohtaja Petteri Kaijasilta

Sector Alarmin toimitusjohtajaksi on nimitetty Petteri Kaijasilta, 45. Vahvasti kasvava yritys saa riveihinsä kasvuosaajan, joka uskoo, että kiinnostus kodin turvaamiseen tulee olemaan vahva trendi myös Suomessa. Jalkapalloammattilaisenakin tunnettu Kaijasilta haluaa tuoda parhaat opit pelikentiltä yritysmaailmaan.

Isä ja poika lähdössä luistelemaan

Talvi tulee! Näin koti kannattaa suojata

Miksi kodin ja vapaa-ajan asunnon suojaukseen kannattaa talvella kiinnittää erityishuomiota? Entä miten kodin hälytysjärjestelmä vastaa talven vaatimuksiin? Lue asiantuntijan vastaukset.

Muut aihealueet

Suojaa kotisi nyt!

Hälytysjärjestelmä suojaa mökin paloilta ja murroilta 24/7.