Suojaa vapaa-ajan asunto tai mökki

Suojaa vapaa-ajan asunto tai mökki - lue asiantuntijan vinkit

Julkaistu: maaliskuuta 17, 2023 Kirjoittaja  Nancy Lindroth

Mökkeily on suomalaisten rakas harrastus ja elämäntapa, ja monille kesämökki tai ympärivuotinen vapaa-ajan asunto on kotiakin rakkaampi paikka. Lue Sector Alarmin turvallisuuden asiantuntijan parhaat vinkit mökin suojaamiseen.

Mökin tai vapaa-ajan asunnon murtosuojaus kuntoon

- Kesämökit kiinnostavat murtovarkaita, sillä niillä saa usein rauhassa puuhastella. Murtautujan kannalta kiinnostava kohde on etenkin mökki, joka näyttää siltä, ettei siellä ole käyty vähään aikaan.

Jesse Ketokoski kannustaa pitämään vapaa-ajan asunnon asutun näköisenä.

- Pihapiiri kannattaa pitää kunnossa. Vaikka mökillä ei muuten vietettäisi paljoa aikaa, kannattaa pihapiiri pitää sen näköisenä, että siellä oleskellaan. Esimerkiksi käydä leikkaamassa nurmikko, niin ettei piha ole niittyä.

- Valaistuksella voi tehdä vaikutelman, että asukkaat ovat paikalla. Valoja kannattaa ajastaa silloinkin, kun mökillä ei ole ketään. Hälytysjärjestelmään liitettävien älypistorasioiden avulla valaistusta voi säädellä vaikka etänä.

Mökin hälytysjärjestelmä sekä ehkäisee murtoyrityksiä että saa ne keskeytymään.

- Tutkimusten mukaan hälytysääni on hyvä keino lopettaa toiminta murtotilanteissa. Kannattaa huolehtia, että ääni kuuluu myös mökin ulkopuolelle. Ulkosireeni on hyvä, etenkin jos mökkinaapuri sijaitsee kuuloetäisyydellä, Ketokoski sanoo.

 

Suojaa luonnonvoimien ja vesivuotojen varalta

- Mökkiolosuhteissa murtosuojaus on tärkeää myös siksi, ettei rikkoutunut ikkuna tai avoin ovi jää huomaamatta ja mökkiin pääse sisälle eläimiä tai vaikka sadevettä tekemään tuhojaan, Jesse Ketokoski huomauttaa.

Sector Alarmin hälytysjärjestelmään liitettävä lasirikkoilmaisin on erityisen hyvä apu paitsi murtautujien, myös esimerkiksi myrskytuhojen varalta.

- Yksi lasirikkoilmaisin valvoo 7,5 m suuntaansa, joten yhdellä lasirikkoilmaisimella voi saada käytännössä kaikki mökin ikkunat suojattua. Jos esimerkiksi myrsky kaataa puun mökin ikkunasta sisälle, siitä saadaan hälytys, eikä tila jää pitkiksi ajoiksi alttiiksi luonnonvoimille.

Putkistosta vuotava vesi voi tehdä huomaamatta tuhojaan vapaa-ajan asunnossa asukkaiden ollessa muualla. Jesse Ketokoski kehottaa sulkemaan päävesihanan, kun mökiltä poistutaan.

- Jos mökillä käydään vaikka vain viikonloppuisin, sulje päävesihana lähtiessäsi. Vaikka jokin liitoskohta pettäisi, niin vettä ei silloin tule loputtomasti sisälle.

- Mökillä vietetään yleensä vähemmän aikaa kuin kotona. Jos vesivuoto tapahtuu, vettä ehtii usein valua huomaamatta vielä pidemmän aikaa kuin kotona. Vesi-ilmaisin on hyvä lisä hälytysjärjestelmään, sillä se paljastaa vuotavan veden ajoissa ja hälytyskeskus saa tiedon saman tien.

 

Pidä huolta mökin tai vapaa-ajan asunnon paloturvallisuudesta

Toimivat palovaroittimet ja alkusammutusvälineet ovat vapaa-ajan asunnon tärkeimpiä varusteita. Sector Alarmin hälytysjärjestelmän savuilmaisimet reagoivat paloon jo alkuvaiheessa. Hälytyskeskus saa tiedon hälytyksestä saman tien ja apu saadaan nopeasti paikalle.

Paloriskiä pienentää oleellisesti oma huolellisuus tulen ja syttyvien materiaalien käsittelyssä.

- Tulta käsiteltäessä esimerkiksi grillatessa pitää huolehtia, ettei lähellä ole syttyvää materiaalia ja ettei tuli pääse leviämään. Tuhka säilyy kuumana pitkään, joten se pitää jäähdyttää etäällä palavista materiaaleista.

- Mökillä ei kannata pitää palokuormaa, käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei polttopuita ole hyvä säilyttää mökin vierustalla, Ketokoski muistuttaa.

Varsinkin mökkikautta aloiteltaessa kannattaa myös tehdä tulisijojen ja laitteiden kuntotarkistus.

- Varmista, että piippu, hormit ja tulisijat ovat kunnossa ja aloita lämmittäminen varovasti, ettei hormiin tai tulisijaan tule halkeamia. Muista myös säännölliset nuohouskäynnit, vähintään kolmen vuoden välein.

- Sähkölaitteet on syytä tarkistaa talven jäljiltä. Jos esimerkiksi hiiret ovat syöneet johtoja, on oikosulun vaara. Samoin kaasulaitteet ja niiden letkut ja liitokset pitää tarkistaa, Jesse Ketokoski sanoo.

 

Voiko hälytysjärjestelmän asentaa kaikkiin mökkeihin?

Aivan jokaista mökkiä ei hälytysjärjestelmällä voi suojata, koska Suomessa on paljon vain kesäkäyttöön tarkoitettuja mökkejä, joissa ei ole kiinteää lämmönlähdettä. Hälytysjärjestelmän laitteisto voidaan asentaa mökkiin, joka on eristetty, ja jota lämmitetään ympäri vuoden. Mökin sisälämpötilan pitää pysyä aina plussan puolella. Mökille on myös päästävä aina autolla, eli mökkitien pitää olla kunnossa myös talvisin. Jos mökin hälytysjärjestelmää haluaa laajentaa valvontakameroilla, käytössä pitää olla myös nettiyhteys.

 

Haluatko suojata vapaa-ajan asuntosi tai mökkisi? Vastaa muutamaan kysymykseen ja pyydä tarjous!

Lue seuraavaksi Tiesitkö nämä 5 syytä hankkia kameravalvonta kotipihalle?