Vesivahingoissa aika on rahaa: vesi-ilmaisin havaitsee vuodot ajoissa

Vesivahinkoja sattuu ja tapahtuu, mutta niihin voi kuitenkin varautua jo ennakolta. Kodin hälytysjärjestelmään liitettävä vesi-ilmaisin hälyttää joutuessaan kosketuksiin veden kanssa ja auttaa minimoimaan vuotovahingot.

Vesivahingot ovat monille suomalaisille tuttu juttu. Finanssiala ry:n mukaan vuonna 2016 Suomessa maksettiin vakuutuskorvauksia vuotovahingoista jo enemmän kuin korvauksia palovahingoista (Finanssialan tiedote 9.10.2017).

Keskivertokodissa käytetään vettä reilusti yli sata litraa päivässä asukasta kohden. Putkiston ja vettä käyttävien laitteiden kunnossapito on paras keino ehkäistä vesivuotoja.

Jos vuoto kuitenkin tapahtuu, on vahinkojen minimoinnin kannalta tärkeää havaita se mahdollisimman pian. Kodin hälytysjärjestelmään yhdistetty vesi-ilmaisin auttaa havaitsemaan vesivuodon jo alkuvaiheessa: vesi-ilmaisin alkaa hälyttää, kun sen anturi joutuu kosketuksiin veden kanssa ja hälytyskeskus saa tiedon hälytyksestä välittömästi.

 

Keittiössä vesi virtaa

- Vesivuotoilmaisin asennetaan paikkaan, josta tilastollisesti alkaa eniten vesivahinkoja, kuten tiskikoneen poistoletkun tai tiskialtaan putkiliitäntöjen alle. Useimmiten vesi-ilmaisin asennetaan keittiöön, koska keittiössä ei ole lattiakaivoa eli jos keittiöön alkaa tulla vettä, ei vesi pääse mihinkään, vaan etsii tiensä rakenteisiin, kertoo Jesse Ketokoski, joka vastaa Sector Alarmin hälytysjärjestelmäasentajien koulutuksesta.

Yleinen paikka vesivuotohälyttimelle on myös kodinhoitohuone, jossa on vettä käyttäviä laitteita, mutta ei välttämättä lattiakaivoa sekä tekninen tila, jonka kautta päävesiputket kulkevat.

- Moni haluaa ilmaisimen tekniseen tilaan päävesiputken jakotukin alle. Tilassa ei välttämättä käydä edes joka päivä, joten vesivuoto voi edetä kenenkään huomaamatta, Ketokoski jatkaa.

Ketokosken omassa kodissa vesi-ilmaisimet on sijoitettu, kuten monilla muillakin, tiskialtaan hanan ja putkiliitosten alle sekä astianpesukoneen alle suojakaukaloon. Suojakaukaloon mahtuu vain pieni määrä vettä, mutta kaukalon tärkein tehtävä onkin ohjata vuotava vesi koneen etupuolelle, jotta vuodon havaitsee helpommin.

- Jos esimerkiksi keittiössä putki alkaa vuotaa, se usein vuotaa keittiökaapin takaosaan, josta vuotoa ei itse saa havaittua. Astianpesukoneen suojakaukalosta vesi tulee lattialle näkyviin, mutta jos asukkaat ovat poissa kotoa, eivätkä ehdi reagoida ajoissa, alkaa vesi valua lattian rakenteisiin. Vesi-ilmaisin kuitenkin havaitsee vuodon ja hälyttää jo heti alkuvaiheessa, ennen kuin ehtii kehittyä mittava vesivahinko, Ketokoski toteaa.

 

Helppo tapa lisätä kodin suojausta

Sector Alarm asentaa vesivuotohälyttimiä Suomessa enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa.

- Kiinnostus vuotovahteja kohtaan on ollut jatkuvassa kasvussa, sillä lähes jokainen suomalainen tuntee jonkun, jolla on ollut vesivahinko. Asiakkaat tuntuvat tietävän, millaista vaivaa ja hankaluutta vesivahingoista voi syntyä ja siksi niihin halutaan varautua, Ketokoski pohtii.

Vesi-ilmaisin voidaan lisätä Sector Alarmin hälytysjärjestelmään myös jälkeenpäin.

- Joskus tarve vesi-ilmaisimeen tai muuhun lisälaitteeseen herää asiakkaalla vasta, kun hälytysjärjestelmä on jo ollut jonkin aikaa käytössä. Silloin asiakas ottaa meihin yhteyttä ja käymme asentamassa laitteen, joka kytketään osaksi hälytysjärjestelmää, kertoo Ketokoski.

Kodin hälytysjärjestelmän aloituspaketti tarjoaa suojaa tulipalon ja murron varalta. Vesi-ilmaisin täydentää kodin suojausta ja voi auttaa ehkäisemään mittavia vahinkoja. Jesse Ketokosken kokemukset kertovat samaa:

- Moni asiakas pitää tärkeänä sitä, että kaikki kolme asiaa: palo, murto ja vesi, on huomioitu kodin suojauksessa. Ja kun hälytysjärjestelmän ottaa, kannattaa samalla hyödyntää mahdollisuus suojautua myös vesivuotojen varalle.

 

Allaskaapin vesivuodot

Täältä alkaa moni kodin vesivuoto

Monen vesivuodon alkulähde on kotona, keittiön allaskaapissa. Katso video, miten vuoto havaitaan ennen kuin se ehtii aiheuttaa vahinkoa.

Nainen pesemässä pyykkiä

11 keinoa suojata koti vesivahingoilta

Suomessa tapahtuu keskimäärin sata vesivahinkoa päivässä. Syy vahinkoihin löytyy usein ikääntyvistä putkistoista, huonosti tehdyistä liitoksista tai vettä käyttävien laitteiden vioista. Vuotojen ennakointi ja nopea havaitseminen on tärkeää, jotta vältytään suuremmilta vahingoilta.

Muut aihealueet

Suojaa kotisi nyt!

Kodin hälytysjärjestelmä turvaa kotisi monin tavoin. Se suojaa kodin paloilta ja murroilta 24/7.

Täytä yhteystietosi, niin soitamme ja tarjoamme sinun kotiisi sopivan ratkaisun!