Näin tarkastat palohälyttimen paristot

Milloin viimeksi tarkistit palohälyttimesi toimintakunnon?

Julkaistu: huhtikuuta 14, 2023 Kirjoittaja  Jesse Ketokoski

Palohälytin on Pelastuslain mukaan pakollinen jokaisessa asunnossa ja sen toimintakunnosta huolehtiminen on asukkaan vastuulla. Palohälyttimen toimintakunto on hyvä testata säännöllisesti kerran kuukaudessa sekä aina, kun kotoa tai vapaa-ajan asunnolta on oltu pidempään poissa. Palohälyttimen paristoja kannattaa pitää aina varastossa, jotta paristonvaihto ei lykkäänny ja unohdu.

Palohälyttimen paristojen testaaminen


Tavallisen paristokäyttöisen palohälyttimen toiminta testataan painamalla palohälyttimen testipainiketta, jolloin toimiva varoitin piippaa. Mikäli pariston teho alkaa loppua, ilmoittaa palovaroitin tästä lyhyellä äänimerkillä.

Hyvä tapa on vaihtaa paristo kerran vuodessa, vaikkei palovaroitin tai optinen savuilmaisin ehtisi ilmoittaa vähentyneestä tehosta. Etenkin kylmissä ja kosteissa olosuhteissa, kuten käyttämättä olleissa vapaa-ajan asunnoissa, voi paristo tyhjentyä tavallista nopeammin tai palovaroitin muuten vikaantua.

Palohälytin tulee lisäksi puhdistaa varovasti imuroimalla tai päältä pyyhkimällä kerran pari vuodessa. Pölyyntynyt palovaroitin voi herkistyä ja aiheuttaa mahdollisesti virheellisiä hälytyksiä. Varo kuitenkin kosteuden joutumista varoittimeen. Varmista palovaroittimen toiminta aina pariston vaihdon tai puhdistuksen jälkeen.

Sähköverkkoon kytketyn palohälyttimen paristonvaihto saattaa vaatia sähköalan ammattilaista ja tässä tapauksessa on toimittava oman taloyhtiön ohjeiden mukaan. Vaikka paristonvaihto kuuluisi ammattilaiselle, on oma ja perheen turvallisuus hyvä varmistaa säännöllisillä toiminnan testauksilla.

Noudata aina laitekohtaisia ohjeita sekä taloyhtiön linjauksia. Tutustu myös Pelastuslakiin.

 

Paraskaan palohälytin ei piippaa ikuisesti

Muista huomioida myös palohälyttimen käyttöikä. Mikäli hälytysääni ei kuulu paristonvaihdon jälkeenkään normaalisti, on syytä vaihtaa palohälytin uuteen. Tavallisesti palovaroittimen maksimikäyttöikä on noin 8-10 vuotta, jolloin se on viimeistään syytä vaihtaa uuteen. Uudemmissa palovaroittimissa on merkitty valmistajan suosittelema uusimisajankohta.

Hälytyskeskukseen yhdistetyn hälytysjärjestelmän savuilmaisin ilmoittaa tehon vähenemisestä vikailmoituksella hälytyskeskukseen, joka hoitaa pariston- tai laitteen vaihdon palveluntarjoajan käytäntöjen mukaan.

Lue myös kuinka sijoitat palovaroittimesi oikein.

Miten teet kodistasi paloturvallisemman? Katso vinkit ja ohjeet — Lataa opas.
Opas kertoo yleisimmistä kodin paloturvallisuusriskeistä ja opastaa, kuinka näitä riskejä voi helposti pienentää.

 

Haluatko tietää lisää Sector Alarmin palohälytysjärjestelmästä? Vastaa muutamaan kysymykseen ja jätä tarjouspyyntö!